Hlavní navigace

Mnichov převedl 15 000 počítačů na Linux. Hlásí, že ušetřil 10 milionů eur

13. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

S koncem podpory Windows XP se Microsoft musí smířit s tím, že ne každého jeho nabídka zaujme. Mnichov si například spočítal, že se mu vyplatí přejít na Linux. A to dokonce v případě, kdy si nechá pro vlastní potřebu vyrobit linuxovou distribuci. V Mnichově si s Linuxem tykají už od roku 2004. Od té doby město pracovalo na migraci z Windows.

Na jaře 2012 byste na 10 000 počítačích našli distribuci s názvem LiMux (Linux in Munich). V tuto chvíli se již město dostalo na 15 000 počítačů. V počátcích přitom Linux nebyl jednoznačným vítězstvím. Po roce 2000 si vedení spočítalo náklady na nákup licencí od Microsoftu a na migraci na Linux na dobu pěti let. Možná trochu překvapivě mu vyšlo, že zůstat u Microsoft bude méně nákladné.

 

Bezplatný produkt očividně nemusí znamenat přímé finanční úspory. Po přihlédnutí ke strategii se město přiklonilo k Linuxu. Řešilo také např. zabezpečení a nelíbilo se mu, že Microsoft nedokáže přesně říci, jestli některé jeho programy bez vědomí uživatele posílají informace do Redmondu. Za další by migrace finančně podpořila místní ekonomiku, místo toho aby z prostředků žila firma za mořem.

Ani Steve Ballmer nepřiměl vedení Mnichova ke změně názoru. Tak tým o 13 lidech vzal Debian a v roce 2006 položil základy projektu. Ten však nebyl nejlepší volbou, především kvůli slabší podpoře nového hardwaru a nepravidelnému vydávání nových verzí. Město se obrátilo na Kubuntu. Grafické prostředí KDE bylo vybráno pro podobnost se staršími Windows.

V tuto chvíli radnice hlásí, že po všemožných kalkulacích, které nejsou zase tak jednoduché, se přechod na Linux vyplatil. Město ušetřilo 10 milionů eur. Naproti tomu HP, partner Microsoftu, provedlo jinou kalkulaci a vyšlo mu, že Mnichov přišel o 60 milionů. Ovšem, že HP do svých papírů nenechá nikoho nahlédnout, takže není jasné, jak na tuto sumu přišlo.

Zdroj: Linux Voice

Byl pro vás článek přínosný?