Hlavní navigace

Mobilní Zoner Photo Studio umí odeslat fotky přímo do desktopové verze

10. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Brněnský Zoner vpustil do Play Storu pro Android nový Zoner Photo Studio - Edit & Go ve verzi 2.0. Mladá aplikace je zase o kus vpřed a pomalu se přibližuje své desktopové verzi. Nově se s ní dokonce umí bezdrátově spojit.

Po spuštění vás čeká znovu modernizovaný vzhled. Fialovou barvu střídá modrá, měnila se také grafika bočního menu a další drobnosti. V navigaci přibylo několik nových položek. Především je to funkce Oblíbené pro označování dobrých fotek, skrz menu se k nim pak dostanete rychleji. Přibyl i odkazy na Obrázky, jenž zpřístupní všechny obrazové soubory z telefonu.

 

V editoru najdete dva nové filtry. Tilt-shift (posun objektivu) způsobí, že objekty na fotce budou vypadat jako miniatury. Filtr je ale zatím jednoduchý, měnit můžete pouze místo na výšku, kde zůstane obraz ostrý a kde se ve zbytku rozostří. Amatérští fotografované možná více ocení funkci Quick fix pro rychlou opravu fotek. Posuvníkem si určíte sílu efektu, který fotkám trochu vylepší kontrast, ostrost a živost barev.

Hlavní novinkou je konečně přístup k online fotogalerii Zonerama, která nově poskytuje neomezený prostor pro vaše fotky. Doteď pro ní Zoner vytvářel vlastní aplikaci, ale díky integraci v mobilním ZPS s jejím vývojem asi jednou skončí. Fotky lze v galerii rovnou upravovat stejně jako ty lokálně uložené.

Zoner Cloud spojí mobil a desktop

Přibyla však také funkce Zoner Cloud, což je jakási mezivrstva mezi zařízením (mobilem, tabletem a počítačem) a právě Zoneramou. V nastavení si můžete aktivovat automatické odesílání fotek do cloudu, ty ale neobjeví přímo v Zoneramě. Dostanou se do jakési virtuální fronty pro další zpracování. Pokud máte Zoner Photo Studio 16 pro Windows (nejde u starších verzí), složku Zoner Cloud najdete i tam. V ní uvidíte všechny odeslané obrázky z mobilu, které můžete rovnou pohodlněji (a s lepšími nástroji než na mobilu) upravit a až pak přetáhnout do některého alba na Zoneramě.

Samozřejmě funguje i opačný postup. Z počítače můžete fotky nahrnout do cloudu, stáhnout je na mobilu, tam upravit a pak poslat do Zoneramy. Na telefonu i počítači bohužel chybí jakýkoliv indikátor nebo upozornění, kolik fotek se už do cloudu poslalo, jaká je rychlost, jak dlouho to ještě bude trvat. Vše se děje na pozadí, aniž byste o tom věděli. Pro někoho to může být výhoda, ale lidé s pomalejším uploadem asi budou zuřit. V nastavení naštěstí nechybí možnost synchronizovat fotky pouze na Wi-Fi, nikoliv mobilní síti operátora.

Mobilní ZPS je čím dál lepší a stále je zdarma. Díky zapojení Zoneramy a cloudu vás navíc možná donutí pořídit si i desktopovou verzi. Pak byste totiž měli všechny fotky stále v jednom prostředí. Ač se totiž mobilní ZPS snaží, vinou přizpůsobení malému displeji jsou některé úkony stále zbytečně složité. Proto je fajn, že na náročnější úpravy můžete fotky bezešvě poslat ke zpracování na desktop. To se Zoneru fakt povedlo.

 

Byl pro vás článek přínosný?