Hlavní navigace

Modely a uvedení Skylake pro notebooky. Intel chystá mobilní Xeony a modely K

22. 5. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už po nějakou dobu tu máme zprávy, že Intel uvede desktopové procesory Skylake (a s nimi novou platformu LGA 1151) zřejmě v srpnu tohoto roku. Nyní toto načasování potvrdily snad nezávislé informace webu BenchLife.info. Potěší i ty, kdo už stolní PC nepořizují a místo toho používají notebooky. Máme od něj totiž rozpis termínů, kdy Intel uvede na trh různé mobilní varianty těchto 14nm CPU se zbrusu novou architekturou.

Podle přehledu z BenchLife.info jsou čipy Skylake-S, jak je označován desktop, chystány na srpen až září. Termín na 18. až 20. srpna (tedy na IDF) buď ještě nebyl partnerům potvrzen, nebo si Intel zatím není úplně jistý, zda mu vyjde. Jedná se zde ale jen o odemčené varianty pro taktovače, tedy Core-i5-6600K a Core i7-6700K. Jak totiž můžete vidět o řádek níže, zbylá desktopová čtyřjádra (i7-6700, i5-6600, i5-6500, i5-6400 a jejich varianty T) jsou napsána až na září a tedy zřejmě půjdou na trh s odstupem od prvních dvou čipů.

Rovněž v září mají také být uvedeny mobilní čipy Skylake, a to pro všechny možné segmenty. 15W procesory řady U s integrovaným čipsetem mají obsahovat zprvu tři modely: Core i3-6100U, Core i5-6200U a Core i7-6500U. Všimněte si, že číslování bude hodně připomínat desktopová čtyřjádra, účka by ale měla být nadále jen dvoujádrová, takže to asi bude poněkud mást neznalé. Na začátku příštího roku (v lednu) má pak zřejmě přijít refresh, který přidá ještě Core i5-6300U a Core i7-6600U. Mohly by to být čipy s vyšším taktem, nebo s rychlejším GPU. V číslování nejsou vidět žádné modely, které by naznačovaly 28W TDP, nebo přítomnost silnější grafiky GT4 (což Intel značí sedmičkou, respektive padesátkou na konci). Je však možné, že se systém názvů změnil.

Rozpis modelů a termínů vydání pro procesory Intel Skylake (Zdroj: BenchLife.info) Rozpis modelů a termínů vydání pro procesory Intel Skylake (Zdroj: BenchLife.info)

 

V noteboocích budou odemčená CPU nebo Xeony

Zatímco u Broadwellu byla zprvu uvedena jen dvoujádra a na čtyřjádra se čeká, v generaci Skylake budou i tyto modely vypuštěny v září, tedy zároveň s dvoujádry. Opět budou tvořit řadu H a v prvním sledu přijdou tyto modely: Core i3-6100H (ten bude ale asi oříznutý na dvoujádro), Core i5-6300HQ, Core i7-6700HQ a pozor: Core i7-6820HK. To by evidentně mohlo být odemčené čtyřjádro – se Skylakem se tedy asi do notebooků oficiálně dostane přetaktování coby legitimní segment trhu pro nadšence. Pokud tedy nejde o chybu.

 

Čtyřjádrových CPU ale bude v nabídce víc, dokonce větší počet než dvoujader. V říjnu až září totiž Intel zřejmě má vydat dalších pět modelů. Přibude Core i5-6440HQ, Core i7-6820HQ a Core i7-6920HQ. K tomu se navíc v tabulce přidává další zajímavá novinka: Xeony pro notebooky. Zprvu jako dva modely, a to Xeon E3-1505M v5 a Xeon E3-1535M v5. Vzhledem k zařazení do řady H bych čekal, že také půjde o BGA čtyřjádra (a nikoliv o mobilní derivát čipů do socketu LGA 1151). Mobilní Xeon zní sice na první pohled paradoxně, ovšem tyto čipy jsou nejen pro servery, ale též pro pracovní stanice. A právě na ně zřejmě Intel míří: „emkové“ Xeony E3 budou asi určené pro profesionální „workstation“ noteboky jako je třeba řada Dell Precision.

Aktualizováno (22. 5. 2015):
Jak upozorňuje Kgardas v komentářích, na webu už se stihl obejvit i slajd k těmto mobilním Xeonům. Z něj se dozvídáme, že tato CPU budou pdoporovat paměť s ECC, budou čtyřjádrová a počítá se pro ně s grafikou třídy GT4 i s eDRAM. TDP má být 35 nebo 45 W.

Slajd k Xeonům pro notebooky (Zdroj: fórum NotebookReview)
Slajd k Xeonům pro notebooky (Zdroj: fórum NotebookReview)

 

A v září se také objeví Skylake pro tablety, tedy Core M neboli také řada Y. Zprvu budou existovat tři modely, Core M-6Y30, M-6Y54 a M-6Y75 (šestka značí Skylake, poslední dvě čísla zřejmě výkon, podobně jako máme i3/i5/i7). Opět v lednu roku 2016 se pak objeví refresh a přibude čip Core M-6Y57. Podle tabulky má přijít také nový model Core M-6Y75, který má ale stejné číslo jako zářijový starší bráška, takže jde možná o chybu a název bude jiný.

Uvedená data a termíny jsou zatím samozřejmě neověřené a neoficiální, takže je neberte jako definitivní pravdu. Mimochodem (pokud jste si už tuto souvislost nedoplnili sami) web BenchLife.info, který je přinesl, je tentýž, z kterého máme specifikace desktopových čipů Skylake nebo pozoruhodný dokument s údajným popisem platformy AMD AM4.

Broadwell řady U v provedení BGA (Zdroj: AnandTech)
14nm Broadwell řady U v provedení BGA (Zdroj: AnandTech)

Zdroje: BenchLife.info, CPU World

Byl pro vás článek přínosný?