Hlavní navigace

Modulární telefony Google Ara se začnou prodávat ještě letos spolu s až 30 komponentami

15. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google včera pořádal další vývojářskou konferenci věnovanou modulárnímu smartphonu Ara. Na ní představil nový nástroje pro tvůrce softwaru i hardwaru a také ukázal plán, co bude s Arou do budoucna.

Firma rozdělila prototypy do několika generací. Nultá fáze spočívala v prvotní definování specifikací a požadavků. V první fázi už přišlo funkční zařízení pojmenované jako Spiral 1. Mělo displej, Wi-Fi modul, akumulátor, modul se základní čipovou výbavou a také exoskeleton, do kterého se jednotlivé komponenty zasunují.

Na včerejší konferenci Google představil Spiral 2. Ten je založen na kompletně novém hardwaru. Jak už jsme psali před Vánocemi, prototyp už využívá programovatelné obvody ASIC místo dřívějších FPGA. K tomu má dva nové dodavatele procesorů: Nvidii a Marvell. Spiral 2 už podporuje i 3G sítě, Google navazuje kontakty s operátory a představil i koncept toho, jak bude vypadata obchod s moduly.

Ve druhém čtvrtletí přijde Spiral 3. Dostanou novou správu akumulátoru a vydrží v provozu až jeden den. Čipset dodá také čínský Rockchip. Telefon si už poradí i s LTE a fotoaparáty. Dostane Android 5.0 a zase o kus propracovanější vývojářské nástroje.

Až po této fázi, tedy nejdříve ve třetím čtvrtletí, Google rozjede pilotní provoz. Najde první testery, nastaví cenové podmínky, licenční smlouvy s operátory a výrobci. Až podle úspěchu testů se rozhodne o dalším směřování a rozšiřování na nové trhy.

 

S testováním Google začne v Portoriku. Důvody jsou vesměs politické. Jde o nezačleněné území USA., takže je se Státy obchodně těsně spjato, ale zároveň Google nemusí kvůli testování a prodeji žádat povolení americký Federálních obchodní úřad (FCC). Firma už je domluvená se dvěma tamními operátory OpenMobile a Claro. Telefony bude Google prodávat i v mobilních obchodech podobně jako zmrzlinu nebo burgery. Kromě exoskeletonů bude k dispozici asi 20 až 30 modulů.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?