Hlavní navigace

mojeID: univerzální internetová identita po česku

27. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Chcete jednotné přihlašovací údaje pro celý internet? Správce české národní domény – CZ.NIC – včera oficiálně spustil systém mojeID, který se o univerzální identitu snaží. Vychází z technologie OpenID, kterou už dnes některé weby respektují a třeba k českému Seznamu nebo Googlu a Yahoo se lze tímto způsobem přihlašovat. Jejich servery mají totiž podporu OpenID implementovanou.

CZ.NIC ale nechtěl jen další z mnoha služeb pro registraci univerzálního profilu, ale dodává tomu punc „bezpečnosti“. Každý účet je několika způsoby verifikován (e-mailem, mobilem a poštou) takže poskytovatel bude mít jistotu, že jste to opravdu vy. To je zbytečné pro diskuzní fóra, ale mojeID může být užitečné pro provozovatele i klienty e-shopů. Tedy pokud tuto technologii přihlašování na své weby nasadí.

mojeIDmojeID: jedno jméno i heslo pro celý internet

Účet si můžete zdarma vytvořit na mojeid.cz, kde se dozvíte ještě další podrobnosti. Registrace probíhá dvojím způsobem: buď vyplníte všechny údaje ručně, nebo si je můžete importovat z registru domén. První volba je ale užitečnější, protože registr domén vám vytvoří nesmyslné přihlašovací jméno.

„Za přidělování identit, stejně jako za správu mojeID účtů uživatelů bude odpovědné sdružení CZ.NIC. Jsme nezisková organizace, která se více než deset let věnuje správě registru domén .CZ. V našem sdružení jsou zastoupeny jak komerční společnosti, tak stát prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu nebo Českého telekomunikačního úřadu. Jsme přesvědčeni, že naše dosavadní práce a zkušenosti dokážou zaručit stabilitu služby a korektní nakládání s obchodními informacemi poskytovatelů služeb a údaji o uživatelích. Něco takového žádná implementace OpenID zatím nedokázalo nabídnout,“ říká Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

mojeID jsem si včera také zaregistroval, příští týden se podíváme, jak se dá nová technologie vlastně využít.

Zdroj: CZ.NIC

Byl pro vás článek přínosný?