Hlavní navigace

Na trh se chystají monitory s poměrem stran 3:2. Huawei prý má 32" s rozlišením 4500 × 3000

12. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: GizmoChina, via Tom's Hardware
Monitory s poměrem stran 16:10 už prakticky vymřely. Ale možná jako náhradu dostanete LCD s poměrem 3:2, který se objevuje v noteboocích. Jeden takový zajímavý, navíc s atypickým rozlišením 4.5K, prý chystá Huawei.

Stolní monitory pro PC už před dlouhou dobou přešly z poměru stran 16:10 na 16:9, který je ideální pro sledování videa (tedy pokud nemá filmový formát 2,35:1). O tom, že kdysi vládl poměr stran 4:3 nebo dokonce 5:4, už ani nemluvíme. Ve velkých stolních monitorech asi není širokoúhlost tak špatný nápad, protože do stran se pohledem šmejdí lépe, než nahoru a dolů, ale přesto hodně uživatelů odchodu formátu 16:10 litovalo.

V noteboocích se teď ale občas objevuje formát 3:2 a vypadá to, že budete mít možnost si ho teď vyzkoušet i u normálního monitoru pro desktopové PC. Čínský koncern Huawei, který se pouští už i do monitorů, totiž právě takovýto nezvyklý monitor chystá a mohla by to být hodně zajímavá zobrazovací plocha.

MateView 32 4.5K?

Zvěsti o tomto počinu přišly z Čína a údajně jsou z několika zdrojů. Informace se shodují na tom, že půjde o poměrně velký monitor s poměrem stran 3:2 a má mít úhlopříčku 32 palců a rozlišení 4500 × 3000 bodů. Což se také někdy označuje 4.5K, i když nejde zdaleka o tak „kodifikovaný“ formát obrazu, jako je 4K.

Je možné, že jde o přibližné hodnoty, ale pokud by úhlopříčka nebyla menší (často se místo 32 používá 31,5 palce), pak by to znamenalo 169 DPI a rozměry obrazovky 67,6 cm × 45,1 cm. Obraz by byl o pět až šest centimetrů vyšší než běžná (16:9) 32" a samozřejmě by asi pro vertikální uživatele bylo zajímavé rozlišení 3000 bodů na výšku, aniž by se musel používat pivot.

Monitor bude prodáván pod označením Huawei MateView a měl by být určený pro grafiku a podobné pracovní činnosti. Panel má být 10bitový a pravděpodobně by šlo o technologii IPS. Moc dalšího toho o něm sděleno nebylo, snad by měl podporovat HDR10 a alespoň DisplayHDR 400 (zde doufáme, že to nakonec bude lepší, protože to není ve sféře HDR nic moc).

GizmoChina také uvádí, že tento 4.5K MateView má být vyráběný s velmi tenkými rámečky okolo obrazovky, a to ze všech stran, poměr celkové plochy a aktivní části má být hodně blízko 100 %. Tenký rámeček by tedy neměl být jen ze tří stran, ale i na spodní hraně, kde typicky bývá větší lišta. Na internetu se objevil i obrázek či koncept designu, který by možná monitor mohl mít. Zachycuje kromě onoho minimálního rámečku také mobil položený na základně stojanu – možná by tedy mohlo být integrované bezdrátové nabíjení. Ale není úplně jasné, zde takto monitor opravdu bude vypadat. Toto by totiž třeba mohl být neoficiální 3D render s vymyšleným designem od nějakého fanouška.

Huawei MateView 4 5k 4.5K monitor Huawei MateView s poměrem stran 3:2 (Zdroj: GizmoChina, via Tom's Hardware)

Poměrně zvláštní je údaj, že monitor má mít obnovovací frekvenci 90 Hz. Nevíme, jestli je to nativní frekvence panelu, jenž je už tak neobvyklý formátem i rozlišením, nebo zda nejde spíš o omezení elektroniky či DisplayPortu.

Rozlišení 4.5K mimochodem nyní zavádí Apple do svých počítačů iMac, ovšem s rozlišením 4480 × 2520 a poměrem stran 16:9.

Není jasné, jestli si Huawei tento panel objednal úplně sám, nebo jde o iniciativu z více stran. Nadějné na tom ale je, že když už má takový panel jeden výrobce, pravděpodobně by to nemuselo skončit jediným na něm založeným monitorem. Takže by se takováto obrazovka mohla objevit i v portfoliu dalších výrobců, ideálně takových, kteří se u nás dají snadno koupit. I když Huawei k nám dováží notebooky a dokonce i monitory, takže není vyloučeno, že by se tato jeho novinka objevila v naší distribuci.

Huawei MateStation S Počítač MateStation S s monitorem Huawei AD80 (Zdroj: Huawei)

Tip: Huawei vyrábí stolní počítače MateStation. Zatím k nám začal dovážet monitory

Víc informací snad příští týden

Zatím je vydání této novinky asi ještě minimálně nějaké měsíce vzdáleno. Ovšem potvrdit její existenci a sdělit další parametry by mohla firma Huawei už brzy. Prý by totiž připravovaná LCD MateView mohla být oficiálně odhalená nebo oznámená 15. nebo 16. května. Prodej by asi určitě začal až za nějakou další dobu, ale aspoň by se mohly vyjasnit parametry a to, kolik bude monitor stát, zda se bude prodávat i v Evropě a tak dále.

Galerie: Počítač MateStation S a monitor Huawei AD80

Zdroj: Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?