Hlavní navigace

Dycky Wi-Fi! Město Most v zavádí bezplatný internet v MHD

11. 6. 2019

Sdílet


Cestující na tramvajových tratích spojující Most a Litvínov se mohou připojit k bezplatné Wi-Fi. Společný dopravní podnik severočeských měst loni podepsal smlouvu s T-Mobilem (viz registr) o dodávce tří síťových jednotek. Smlouva je uzavřena na tři roky a podnik za pronájem vybavení zaplatí bezmála 250 000 Kč.

Jednotky se dostaly do tří vozů na linkách 1, 4 a 40. Ve smlouvě nestojí, že by Wi-Fi měla proniknout do více tramvají či městských autobusů. Naznačuje to ale T-Mobile, který píše „zatím jsme pokryli tři vozy“ a který uvádí, že dodavatel jednotek (firma DataRail) hardware upravila tak, aby šel instalovat i do autobusů. Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova již s Wi-Fi sbírá zkušenosti několik let. Síť poprvé zavedl v červenci 2016 v nově koupené tramvaji EVO I.

TIP: Dycky Most! Jak vypadá na Google mapách Severka, autoopravna Juliš nebo Luďanův dům?

Zařízení se nachází v prostoru nad řidičem a jeho antény ve vozidle pokrývají rovnoměrně signálem celou dvouvozovou tramvajovou soupravu. Každá souprava je osazena routerem obsahující až osm SIM karet, díky nimž zařízení využívá mobilní signál více operátorů. Datový tok se pak skládá, v tomto případě se používá termín bonduje, v centrálním routru v datacentru. To garantuje tramvajím to nejlepší možné připojení bez výpadků včetně nerušeného sledování streamovaných médií v kterémkoliv místě trasy.

Tato výhoda se projeví především na trase v odlehlejších oblastech, kde mobilní pokrytí není dostatečně silné, např. v polích u Kopistské výsypky. V místech s kvalitním pokrytím dokáže jednotka sečíst přijímaný signál ze všech svých SIM karet a navýšit cestujícím rychlost připojení,“ uvádí T-Mobile.

Čtěte také: Ostrava i Brno mají Wi-Fi v celé MHD.

Zdroj: T-Mobile

Byl pro vás článek přínosný?