Hlavní navigace

Motorola se dále tříští. Google prodává část společnosti za 2,35 miliardy USD

20. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V září se začalo spekulovat, že se Google zbaví části Motoroly. Údajně měl za dvě miliardy prodat divizi Home, která vyrábí modemy, IP telefony, set-top boxy a další elektroniku mimo mobily a tablety. Včera obchod potvrdil sám Google. Za 2,35 miliardy amerických dolarů prodá celou divizi společnosti Arris, která se rovněž zabývá domácími sítěmi a řešeními pro video. Přesně 300 milionů získá Google v akciích (stane se 15,7% vlastníkem Arrisu), zbytek hotově.

Slavná Motorola se už rozštěpila před dvěma lety. Vznikly dvě nové firmy Motorola Solutions (enterprise produkty) a Motorola Mobility (mobily a domácí sítě/video). Druhou z nich pak Google letos odkoupil za 12,5 miliardy dolarů.

 

Prodávaná divize je podle Googlu údajně zisková. Nicméně v posledním čtvrtletí už skončila ve ztrátě 22 milionů (ale mobily 505 milionů). Na tržbách se tato část firmy podílela zhruba z jedné třetiny).

Pod novým majitelem se Motorola výrazně mění. Google propouští pětinu zaměstnanců a zavře třetinu poboček. Teď už se navíc bude starat jen o výrobu mobilů a tabletů. Příští rok bychom se už mohli dočkat prvního zařízení, ve kterém už měl Google prsty.

Samotný obchod je překvapivý z jednoho hlediska. Google se pomalu stává operátorem (v USA buduje optické sítě) a dříve také chtěl prodávat videopřehrávače. Jenže o Google TV jsme už dlouho neslyšeli a Nexus Q také rychle zmizel. Prodej části firmy tak jen utvrzuje myšlenky, že nákupem Motoroly šel jen po důležitých patentech z oblasti telekomunikací.

Zdroj: TechCrunch

Byl pro vás článek přínosný?