Hlavní navigace

Mozilla po téměř čtyřech letech zkrátí vývojový cyklus Firefoxu na čtyři týdny

30. 9. 2019

Sdílet

Není až tak vzdálená doba, kdy uplyne 10 let od zásadní změny vývojového cyklu některých mainstreamových prohlížečů. Mozilla chce ale ještě zrychlit, šest až osm týdnů je pro ni příliš dlouhá doba.

Mysleli jste si, že vydávat prohlížeč v nových hlavních verzích každých šest týdnů je dostatečně krátká doba na doručení nových funkcí? Mozilla nesouhlasí, nebo aspoň některé hlasy v ní. Byl to Chrome, kdo ukázal, že na číslu verze nezáleží a že lze prohlížeč zlepšovat kontinuálně. Čekání rok nebo rok a půl na velký balík změn se přežilo jak z pohledu uživatelského, tak z pohledu tvorby webů. Jestliže Google zavedl šestitýdenní vývojový cyklus, kdy jsou nové funkce dodávány, když jsou hotové, Mozilla de facto zkopírovala včetně víceúrovňového testování. Firefox 4 byl posledním vydáním, na které se čekalo tak dlouho. Firefox 3.6 vyšel dne 21. ledna 2010, Firefox 4.0 pak 22. března 2011, Firefox 5.0 následně už ale 21. června téhož roku. Šlo o přechodnou fázi, po verzi 6.0 už nové hlavní verze přicházely pravidelně každých šest týdnů. Začátkem roku 2016 ale Mozilla předeslala změnu. Nechtěla se už striktně držet šestitýdenního cyklus. Firefox prý bude vydávat každých šest až osm týdnů podle potřeby. Proč se tedy po dvou letech rozhodla naopak pro zkrácení cyklu?

Změna vývojového cyklu Firefoxu

Nově bude Firefox vycházet každé čtyři týdny (nepočítám servisní vydání), protože se týmy zodpovědné za dílčí funkce naučily pracovat v krátkých sprintech, respektive se další a další do toho stavu dostávají. Mozilla uvádí, že v posledních čtvrtletích přibývaly žádosti o to, aby byly nové funkce na trh doručovány dříve. Kratší cyklus poskytuje více flexibility na měnícím se trhu, uvádí Mozilla.

K dokončení změny dojde v prvním čtvrtletí příštího roku. Letos nás čekají Firefox 70 (vyjde 22. října) a 71 (vyjde 3. prosince). Následně se už dočkáme nového hlavního vydání zhruba jednou za měsíc, pokaždé v první třetině měsíce. Aktuálně jsou tak pro první čtvrtletí 2020 v plánu následující verze:

  • Firefox 72 (vyjde 7. ledna),
  • Firefox 73 (vyjde 11. února),
  • Firefox 74 (vyjde 10. března).

Častěji budou muset vycházet nové sestavení betaverzí – dosud šlo o dvě vydání do týdne. Betaverze se v tomto ohledu přiblížím nočním sestavením, jež vychází denně. Běžnější praxí by se měla stát postupná aktivace nových funkcí ve stabilních vydáních prohlížeče, kde hrozí vyšší riziko komplikací. Firefox ESR bude vycházet tak jako doposud, tj. novou hlavní verzi očekávejte zhruba jednou do roka. Jen servisní vydání pro Firefox ESR tedy budou uvolňována co čtyři týdny.

Zdroj: Mozilla Hacks

Byl pro vás článek přínosný?