Hlavní navigace

Plán na zabití Flashe pokračuje. Firefox 69 ho úplně vypne

17. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Adobe

Flash na webu postupně vymírá, Adobe před rokem a půl oznámilo, že vývoj a podporu ukončí v roce 2020. Působnost zásuvného modulu Flash Player ve svém prohlížeči Google omezuje již několik let, kompletně se ho ale zbaví až ve Chromu 87 právě v roce 2020. Mozilla dříve oznámila, že ve Firefoxu jej bude rovněž možné využívat až do roku 2020, bude ovšem stále těžší s modulem pracovat.

Mozilla předeslala, že v roce 2019 by Flash Player měl být ve většina instalací vypnutý. Jak si všiml Martin Brinkmann, tento plán nadále platí a došlo ke stanovení konkrétního cíle. Dle záznamu 1519434 na Bugzille je v plánu Flash Player ve výchozím stavu vypnout ve Firefoxu 69. Tato verze prohlížeče by měla být oficiálně vydána 3. září 2019. V tomto bodě bude možné Flash Player ještě manuálně aktivovat.

Dnes se prvky ve Flashi na webu zobrazí, v případě zájmu je spustíte klepnutím. Mozilla musí do podzimu vyřešit, jak bude vypadat uživatelský zážitek bez aktivního zásuvného modulu. Při této příležitosti si dovolím připomenout, že v roce 2016 Mozilla experimentovala s implementací rozhraní PPAPI, které vlastně podporuje pouze Chrome. Projekt Mortar byl ale ukončen, náročnost implementace by přínosy neospravedlnila.

Dnes už to zřejmě nikomu nevadí, zásuvné moduly jsou (téměř) věcí minulosti. Nejdéle bude Flash Player podporovat Firefox ESR, tj. až do konce roku 2020. Běžná spotřebitelská edice se ho zcela zbaví v témže roce.

Byl pro vás článek přínosný?