Hlavní navigace

Mozilla: Google, Apple a Microsoft jsou zlí

2. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Koordinátor komunity Mozilly Asa Dotzler nedávno vzkázal Microsoftu, Googlu a Applu „Přestaňte být zlí“, respektive „Stop being evil“ v originále. Naráží tak na motto Googlu „Don’t be evil“, tedy „Nebuďte/nebuďme zlí“.

Dotzlerovi se nelíbí, že když si nainstaluje software od některé z těchto organizací, například iTunes od Applu, Windows Live od Microsoftu, či Google Earth a Google Chrome, tak se do Firefoxu automaticky nainstalují různé doplňky, aniž by byl o tomto při instalaci informován a dotázán, zdali je chce nainstalovat.

Toto chování prý není vůbec v pořádku a připomíná spíše trojské koně, neboť s určitým softwarem je do jeho počítače bez souhlasu „propašován“ i další software, který si vůbec nevyžádal, a takové chování je zlé. Přitom je dle něj řešení zcela jednoduché: před instalací těchto doplňků se stačí zeptat.

Microsoft na toto zareagoval s tím, že se snaží používat otevřené a webové standardy kdekoliv je to možné, aby nebylo pluginů zapotřebí vůbec, avšak pokud jsou doplňky vyžadovány, tak chtějí co nejméně brzdit uživatele a umožnit jim využívat klíčové funkce nainstalovaného softwaru v prohlížeči, který si sami vyberou.

Co si myslíte vy? Je toto chování Microsoftu, Applu, Googlu, ale i jiných firem špatné a vyloženě zlé, nebo to Dotzler trochu přehání?

Zdroj: Los Angeles Times

Byl pro vás článek přínosný?