Hlavní navigace

Mozilla se zbláznila: Firefox 7 ještě tento rok

8. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vývoj prohlížeče Firefox probíhá neuvěřitelně pomalu, vydání betaverzí a finální verze se neustále odsouvá, hotového Firefoxu 4 se dočkáme snad až v březnu, možná dokonce i později, ačkoliv už měl být dávno na světě.

O to překvapivější je zpráva Mozilly, že chce vydat následující verzi Firefoxu ještě tento rok. Tím to ale nekončí: letos chce vydat ještě další majoritní verzi a po té ještě jednu. V roce 2011 bychom se tak měli dočkat Firefoxu 4, 5, 6 a 7.

Mozilla už se dříve zmínila, že chce přejít na rychlejší vývojový cyklus, jako má Google Chrome, který mění čísla jako na běžícím pásu. Otázkou je, jestli zrychlené číslování přinese kromě lepšího dojmu opravdu i více funkcí, nebo se jen prostě rozdělí do vícera majoritních verzí. Zde má ovšem Mozilla trochu jasno a současné majoritní verze jí připadají poněkud veliké.

Proto si u jednotlivých verzí stanovila menší, ale dosažitelnější cíle: zaměří se danou novou funkci, namísto přehršle novinek a uživatelé se tak nových funkcí v důsledku dočkají rychleji, než předtím, tedy alespoň taková je vize.

Firefox 5 by měl obsahovat správce účtů, rozhraní pro jednoduché sdílení a animace v uživatelském rozhraní a podporu 64 bitových systémů. Ve Firefoxu 6 se zase dočkáme optimalizací v JavaSscriptovém enginu, webových aplikací a rychlejší cache. Co nového bude ve Firefoxu 7 zatím není známo.

Zdroj: Mozilla

Byl pro vás článek přínosný?