Hlavní navigace

Den D nadešel. Thunderbird 78 ruší kompatibilitu se starými doplňky

17. 7. 2020

Sdílet

Začátkem roku jsme se dozvěděli, že se Thunderbird přestěhuje, navíc se dařilo rozšiřovat vývojový tým. Po roce se shledáváme s novým hlavním vydáním. Nebudeme chodit okolo horké, kaše, relativně konzervativní klient dlouho čekal na to, až dojde k odříznutí doplňků starého typu. To bude pro mnohé hlavním tématem v Thunderbirdu 78. Zatímco Firefox technologii XUL definitivně opustil na podzim 2017, Thunderbird technologický přechod řeší zhruba od té doby. Loni teprve nabídl podporu doplňků typu WebExtensions (označuje je jako MailExtensions) a zavedl je povinně pro slovníky a motivy vzhledu. Thunderbird 78 už ale odřezává všechny staré doplňky využívající XUL. Nejen s tím souvisí fakt, že je nové vydání dostupné pouze k ručnímu stažení a instalaci. Pokud o něj stojíte, zajděte na www.thunderbird.net. Je to běžná praktika, protože nový kód ještě není časem a mnoha instalacemi prověřený, takže automatizovaná aktualizace začne později. Tentokrát je situace složitější o zmíněné doplňky. Prý byste např. určitě neměli přecházet, pokud používáte Enigmail.

Vizuální a jiné zlepšováky

Co jiného Thunderbird 78 přináší? Používáte-li Windows, můžete pošťáka minimalizovat do oznamovací oblasti, takže se hned obejdete bez jednoho doplňku. Účty si typicky jednou nastavíte a máte většinu na dlouho klid. Při nastavování ale oceníte novou centrální sekci přidávání účtů. Správa účtů byla přesunuta z okna do panelu. I nastavení aplikace nebo správce doplňků byli přepracováni, a to ve stylu Firefoxu.

Pole pro vkládání e-mailových adres adresátů a adresátek byla upravena tak, že se adresy řadí za sebe – není už každá na svém řádku. Další modifikace prý budou následovat. Můžete také přiřazovat barvy složkám v postranním panelu. Barva složku v tomto seznamu zvýrazní, jinak se preference neprojevuje. Chcete-li, více zpráv najednou vyberete pomocí zaškrtávacích polí. Nejdříve však musíte do prostředí přidat příslušný sloupec.

Dále lze anonymizovat hlavičky e‑mailů, přidány byly politiky pro organizace (od minule je k dispozici také instalační program MSI), chat podporuje OTR. Thunderbird pro Linux nově vyžaduje minimálně GTK 3.14, GLIBC 2.17 a libstdc++ 4.8.1. Aplikace standardně využívá hardwarovou akceleraci a škálovatelné ikony, jež lépe vypadají na jemných obrazovkách.

Řadu drobných změn postihnout nemůžeme, v případě zájmu nahlédněte na seznam změn na webu Thunderbirdu. Pošťáka si stáhnete z www.thunderbird.net.

Zdroje: poznámky k vydání Thunderbirdu 68 | poznámky k vydání Thunderbirdu 78 | Mozilla.cz

Byl pro vás článek přínosný?