Hlavní navigace

Možnost bezplatně přejít z Windows 10 S na edici Pro byla prodloužena

6. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft v květnu odhalil novou edici Windows 10 s písmenem „S“ v názvu, která podporuje pouze instalaci aplikací z Windows Storu. Z výroby jsou touto edicí vybaveny mj. počítače Surface Laptop, přičemž Microsoft přislíbil, že na těchto zařízeních je po omezenou dobu možné v případě zájmu na plnohodnotnou edici Windows 10 Pro přejít zdarma.

Včera firma oznámila, že rozšiřuje dostupnost barevných variant zařízení Surface Laptop do dalších zemí, spolu s ní však také prodloužila možnost bezplatného přechodu z Windows 10 S na edici Pro. Tato nabídka měla být původně platná do konce tohoto roku, nově ale můžete zdarma upgradovat do 31. března 2018.

Tip: Problematika klamavosti názvů a hierarchické zařazení Windows 10 S mezi další edice

Nedělám si iluze, že bude mnoho takových, kdo nabídku nevyužijí. Store zatím stále nenabízí ani zdaleka tolik aplikací, kolik si jich můžeme stáhnout z internetu. Především chybí mnoho z těch nejdůležitějších. Lze předpokládat, že většině lidí bude aspoň jeden program chybět, takže přejít na edici Pro je dnes zatím spíše nutnost. Uvidíme, jak se bude situace se Storem vyvíjet.

Prodloužení nabídky sice mnoho z nás zajímat nemusí (Surface Laptop se v Česku ani oficiálně neprodává), jde však o neklamné znamení, že si je Microsoft vědom stavu Windows 10 S. Tento systém zatím není připravený na každodenní používání ve většině domácností. Připomínám, že upgrade by měl být zdarma napořád pro handicapované uživatele a uživatelky.

Byl pro vás článek přínosný?