Hlavní navigace

Mr.NUC V6 – čínská kopie Intelova mini PC s originální deskou uvnitř

29. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když vás kopírují, je to poklona nebo aspoň znamení, že něco děláte dobře, říká se někdy. Nevím, jestli si to Intel poví nad čínským minipočítačem pojmenovaným „Mr.NUC“, který jde v inspiraci stejnojmenným počinem Intelu tak daleko, že si půjčil i jméno. Je to ale určitě důkaz, že tyto krabičky jsou populární a jejich koncepce povedená.

Mr.NUC V6, o němž informuje web Liliputing, je stejně jako předloha barebone, tedy skoro kompletní počítač, do nějž už stačí dodat jen operační paměť a úložiště s OS. Přístroj je založen na ULV Haswellu, konkrétně na Core i3-4010U (dvoujádro s taktem 1,7 GHz), a má rozměry 11,8 × 11,8 × 5,1 cm. Kastlička je o něco kulatější než u originálního NUCu, funkčně ale velmi podobná, včetně možnosti upevnit stroj do držáku VESA. Má aktivní chlazení CPU, uvnitř dva sloty SO-DIMM pro paměti, slot Mini-PCI Express obsazený bezdrátovým modulem a mSATA pro SSD. Zároveň je ale uvnitř port SATA a šachta pro 2,5" disk.

Realan Mr.NUC V6

Ačkoliv je toto mini PC na první pohled kopií, skutečnost je bizarnější. Když se totiž zadíváte do galerie na fotografie vnitřností, najdete také obrázek základní desky. Ta má na PCB vytištěné logo Intel a není to náhoda. To, co vidíte, je totiž podle všeho originální deska z NUCu, kterou Intel nabízí i samostatně (mělo by jít o model D34010WYB). Čínská firma Realan, která Mr.NUC V6 vyrábí, je tedy vlastně cosi jako producent skládačkových sestav s vlastními skříněmi. Její klon by také měl být ze softwarového hlediska plně kompatibilní (a ovladače k desce tak jako tak budete mít od Intelu).

Realan Mr.NUC V6

Protože je uvnitř stejná deska, má Mr.NUC V6 také stejnou výbavu portů, jako originální NUC D34010WYK. Pro připojení obrazovky slouží mini DisplayPort a mini HDMI (jó, kdyby takto byly vybavené všechny základní desky). Dále jsou osazeny čtyři porty USB 3.0, gigabitový Ethernet, audiovýstup a infračervený senzor pro dálkové ovládání.

 

Realan chce za Mr.NUC V6 300 zhruba USD (plus náklady na dodávku z Číny), a počítač by měl existovat ve variacích s různě barevným víčkem. Je to ale v podstatě stejná či vyšší cena než za NUC D34010WYK, který stojí na Amazonu 282 USD. V našich končinách tedy asi nemá příliš smysl se po Mr.NUCu shánět a originál z oficiální distribuce bude lepším nápadem.

Zdroje: Mini PC DB, Liliputing

Byl pro vás článek přínosný?