Hlavní navigace

MSI na deskách kvůli podpoře Ryzenu 3000 skrouhne grafické orgie v BIOSech a RAID

10. 7. 2019

Sdílet

Platforma socketu AM4 bude po letech docela příjemnou změnou v tom, že se tyto desky dají upgradovat na významně vylepšené procesory s novou architekturou. Nynější Ryzeny 3000 s jádry Zen 2 se totiž dají provozovat v deskách s čipsety generace V450/X470 a dokonce i B350/X370, máte-li aktualizovaný BIOS. Ovšem v dnešní době potřebuje procesor docela dost obslužného kódu ve firmwaru, a tak se už loni objevily zprávy, že pro nová CPU nemusí být dost místa. Spekulovalo se, že kvůli tomu výrobci například odstraní podporu pro 28nm čipy architektury Excavator (což je asi lepší než nepodpora nové generace), což se letos potvrdilo například u Gigabyte. Vypadá to, že MSI jde stejnou cestou, ale zásahy do BIOSu, které firma musí uskutečnit pro to, aby v malé Flash uvolnila místo pro kód AGESA požadovaný 7nm procesory, zatnou sekeru ještě hlouběji.

Dnešní BIOSy (respektive UEFI) se snaží být vizuálně atraktivní a mají klasické myšové/grafické GUI, které s herní módou často dost nabralo na načančanosti. Hned se tedy vkrádala otázka, zda paměti Flash, na kterých je BIOS uložený (dnes jsou 16MB nebo 32MB), třeba nemají málo volného místa právě kvůli podobným okrasám a nebylo by je lepší raději omezit. A přesně to také MSI dělá. Firma pro starší AM4 desky s čipovými sadami generace 300 a 400 vytvořila speciální „Lite“ verzi UEFI, která pozlátko odstraňuje a místo toho do binárky dodává podporu pro Ryzeny 3000.

Beta BIOS pro desky na bázi čipsetů A320 až X470

Tato ořezaná verze BIOSů je firmou MSI označována jako Beta BIOS, což asi naznačuje, že je trošku alternativní. To ještě může mít určité dopady na testování a vyladění – zde asi bude zajímavé sledovat, zda nebudou uživatelé mít problémy. Beta BIOS používá design Click BIOS GSE Lite. Na následujícím obrázku můžete vidět, jak se liší od standardního a více vyšňořeného rozhraní Click BIOS 5, který mají desky standardně. GUI je o dost jednodušší a neplýtvá místem na obrázky.

MSI Beta BIOS rozhrani GSE Lite Beta BIOS MSI s rozhraním GSE Lite

Nicméně tento Beta BIOS by vzdor odlišnému rozhraní měl zachovávat pokročilé funkce Click BIOSu 5. Bude umět technologii A-XMP (což je překlad XMP profilů pamětí na pro AMD určené profily AMP), funkci M-Flash pro aktualizování přímo z rozhraní BIOSu a také řízení ventilátorů Smart Fan Control. A přirozeně by se v něm měly dát nastavit obvyklé věci jako přetaktování, konfigurace a tak podobně.

MSI standardni Click BIOS 5 Standardní Click BIOS 5 od MSI

Beta BIOS nebude umět starší procesory, ale také RAID

Co je dál odstraněno? Jako u dalších výrobců desek MSI vykoplo podporu pro APU Bristol Ridge, tedy neZenové procesory jako A8-9600 nebo Athlon X4 950. Toto už by snad dnes nemělo vadit, snad jen v případě, že máte takový kousek někde schovaný jako nouzovou náhradu.

Potenciálně horší potíž je odstranění modulu pro RAID z disků SATA. Pole se tedy už nebude dát vytvořit přímo na úrovni BIOSu (což se pravda často doporučuje raději nedělat kvůli spolehlivosti). Tím pádem tedy také nebudete moci používat již vytvořené pole a pokud na něm máte systém, nedostanete se do něj. Uživatelé s polem RAID vytvořeným v UEFI tedy na Beta BIOS nemají aktualizovat, pokud nechtějí přijít o data/muset instalovat OS na čisto.

Zatím se zdá, že podpora Ryzenů 3000 by měla na dotyčných deskách od MSI se starším čipsetem (včetně X470 a B450) být jenom s tímto Beta BIOSem, se standardním nikoliv. Obě verze tak zdá se budou vyvíjeny či alespoň udržovány paralelně. MSI doporučuje uživatelům, kteří (zatím) neplánují upgrade na Ryzen 3000, aby ponechali klasický Click BIOS 5 a na Beta BIOS/GSE Lite přešli jen pokud instalují nebo budou instalovat nový procesor.

MSI Beta BIOS podpora procesoru Procesory podporované na Beta BIOSu MSI (nahoře) a ty, které už podporované nejsou (dole)

MSI už nabízí ke stažení Beta BIOSy pro docela velkou skupinu desek (seznam a odkazy najdete tady), v níž jsou kromě X470/B450 také modely s čipsety X370, B350 a také A320. Nejvyšší modely desek například s čipsetem X370 na seznamu ovšem chybí. Zde je buď možné, že tyto modely mají větší paměť flash a podporu Ryzenů 3000 by mohly mít ve standardním UEFI s plnotučným Click BIOSem 5, nebo se na ně prostě dostane až později. Třeba model X370 XPower Gaming Titanium, který jsem kontroloval, nemá v seznamu podporovaných CPU ještě žádný čip Matisse, takže je možné, že nakonec také dostane Beta BIOS. Momentální seznam samozřejmě nemusí být kompletní.

MSI Beta BIOS desky 400 Beta BIOS je momentálně pro tyto desky řady 400
MSI Beta BIOS desky 300 Beta BIOS je momentálně pro tyto desky řady 300

Jak funkčně plnohodnotné budou Beta BIOSy, to asi ukáže až delší zkoušení. Největší ztráta v podobě RAIDu asi v dnešní době NVMe SSD už tolik lidí trápit nebude, takže by teoreticky nemuselo jít o velký problém. Je také pozitivní, že MSI vůbec tuto snahu vynaložilo, přitom vyvíjet dvě verze BIOSu je určitě komplikace, takže pokušení prostě se odvolat na nedostatečnou kapacitu Flash asi existovalo. Že se místo prostého ukončení podpory místo toho toho přistoupilo k náročnějšímu řešení, stojí za pochvalu.

Galerie: Beta BIOSy pro Ryzen 3000 na deskách MSI

Byl pro vás článek přínosný?