Hlavní navigace

Co přináší aktualizace AGESA 1.0.0.4 Patch B pro Ryzen 3000? MSI ji vydá během pár dní

28. 10. 2019

Sdílet

O prázdninách se široce řešily aktualizace BIOSů pro AM4 desky a jejich kódu AGESA, které řešily problémy Ryzenů 3000 a poté v aktualizaci 1.0.0.3ABBA zvyšovaly dosažitelné boostové frekvence. Teď toto téma vyplouvá na povrch zase, AMD má totiž nachystanou aktualizaci AGESA 1.0.0.4, respektive již 1.0.0.4 Patch B (1.0.0.4B?). Ta se již brzy objeví v deskách MSI – a dalších výrobců dřív nebo později také, samozřejmě – a MSI při té příležitosti také prozradilo něco k tomu, co tato aktualizace přinese.  

U MSI budou nové BIOSy ještě před koncem měsíce

MSI oznámilo, že BIOSy založené na AGESA 1.0.0.4 Patch B vydá již brzo a pro desky platformy X570 mají být dostupné již na konci tohoto měsíce (října). Mělo by to být tedy skutečně každým dnem, pokud dokonce už nějaké nebudou venku ve chvíli, kdy toto budete číst. MSI uvádí, že by mělo mít aktualizace dostupné jako první.

V tomto termínu to bude ovšem skutečně jen pro nejnovější desky s čipsety X570. Nicméně i starší platformy ji dostanou, jak firma potvrdila. Bude to ovšem trvat o chvilku déle. V polovině příštího měsíce (tedy listopadu) by se jako druhá vlna měly dostat na řadu desky série Max, které mají čipsety řady 400, ale vyšly až po vydání Ryzenu 3000 již pro tyto nové procesory. Ve třetí vlně pak dojde i na starší desky MSI s čipsety řady 400 a rovněž ty řady 300 – to je výslovně zmíněno, takže alespoň některé modely budou také aktualizovány. Tyto modely ve třetí vlně mají nové BIOSy dostat na konci listopadu.

MSI AGESA 1004 Patch B terminy Termíny MSI pro vydání aktualizací BIOSu s AGESA 1004 Patch B

Co tyto BIOSy přinesou? MSI uvádí, že mají obsahovat masivní množství vylepšení a optimalizací (lze čekat, že často půjde o opravy chyb/glitchů a nedostatků z předchozí verze, tyto BIOSy by snad měly být vyladěnější a učesanější). Přímo povaha těchto oprav ovšem není nějak vyjmenována.

Co víme, je že by součástí opět měla být nová verze firmwaru pro řídící jednotku SMU (SMU v46.54), takže se mimo jiného může nějak měnit chování Boostu, který je jí řízen. Ovšem AMD ani MSI se nikde nechlubí zvýšením výkonu, takže bych moc nepočítal s tím, že se budou zlepšovat frekvence. Toto vydání by dost možná mohlo být hlavně o opravách chyb.

MSI MPG X570 Gaming Pro Carbon WiFi a MSI MPG X570 Gaming Plus 1600

O dost kratší studený start

Jedna konkrétní novinka ovšem vypíchnutá je: AGESA 1.0.0.4 Patch B má zrychlovat spouštění systému, a to celkem výrazně. MSI přímo neuvádí, zda se to týká i starších CPU a starších čipsetů, ale minimálně na platformě X570 s Ryzenem 3000 byla sekvence POSTu optimalizována a výsledkem je, že se z ní povedlo urvat pár vteřin k dobru. Například na desce MSI X570 Godlike se doba, za jak rychlo se po spuštění dostanete do BIOSu (doby do spuštění Windows firma neuvádí kvůli jejich závislosti na konfiguraci úložiště), zkrátila z 23 sekund s AGESA 1.0.0.3ABBA na pouze 16 sekund. Zkrácení nastalo i u prvního spuštění po resetu CMOS (které je vždy delší než standardně): místo 33 sekund má trvat jenom 25 sekund.

Casy bootovani do BIOSu s AGESA 1004 Patch B Časy bootováni do BIOSu s AGESA 1004 Patch B na desce MSI X570 Godlike

MSI také v těchto BIOSech rozběhá podporu RAIDu ze SATA i NVMe disků či SSD na deskách s čipsetem X570. A také po této aktualizaci budou desky s čipsetem X570 podporovat APU procesory Raven Ridge, tedy Ryzen 3 2200G a Ryzen 5 2400G, které platforma řady 500 původně neměla oficiálně umět. Teď už to ale půjde (a toto se myslím objevuje i na deskách jiných výrobců).

Galerie: 7nm křemíkový čip z procesoru AMD Ryzen 3000

Byl pro vás článek přínosný?