Hlavní navigace

MSI chystá desky Gaming 3, 5 a 7, láká na SATA Express a čisté napájení USB DAC

14. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mnozí se mnou jistě budete souhlasit, že na trhu je až příliš modelů základních desek, které se od sebe liší v nepatrných detailech a cenově doslova o pár korun. Ani dražší modely nejsou zárukou přehledného značení a rozlišení – například Gigabyte má aktuálně pět desek G1.Sniper jen s čipsetem Intel Z87. Až s fanatickou zarputilostí přijala heslo „v jednoduchosti je síla“ konkurenční MSI. Na své facebookové stránce poodhalila trojici chystaných desek, jejichž název byl oholen vskutku až na kost. Budou se jmenovat MSI Gaming 3, Gaming 5 a Gaming 7.

Podrobností o specifikacích je zatím poskrovnu, pravděpodobně však základní desky ponesou nové čipsety Intel řady 90 – právě ty totiž slibovaly podporu rozhraní SATA Express, které konečně přinese rychlejší alternativu k SATA 6 Gb/s. Na deskách Gaming 3/5/7 najdete kromě těchto konektorů také slot M.2 (už v prosinci desku s tímto slotem představil Asrock) pro SSD ve tvaru malé kartičky. Dostupná teoretická rychlost je v obou případech stejná, 10 Gb/s.

Na zveřejněných slajdech je překvapivě vyobrazena i přídavná karta do slotu PCI Express. Protože SATA Express používá linku PCI Express, pro dosažení plné rychlosti je potřeba slot verze 3.0 (jinak rychlost klesne na polovinu). Leda by osazený čip byl můstek, který vyrobí rychlejší linku ze dvou pomalejších – pak by si rychlejší SSD mohli dopřát i majitelé starších sestav. V minulosti výrobci sáhli po můstcích, když potřebovali připojit řadiče SATA 6 Gb/s a USB 3.0 na čipset Intel P55, který podporoval pouze PCI Express 1.1.

Společná pro všechny modely MSI Gaming bude funkce Real USB Power. Jestli vám připadá, že už jste to někde viděli, tak to možná bylo u Gigabyte, kde stejnému řešení říkají USB DAC-Up Power. Zatímco na 5V větvi napájecího zdroje můžete běžně naměřit napětí nižší než jmenovité (norma ATX má na to určitou toleranci) a s lepším vybavením také kolísání a zvlnění, měnič stejnosměrného napětí na desce by měl z 12V vstupu vyrábět vždy přesných a čistých pět voltů, což ocení především zvukové adaptéry (DAC převodníky) zapojené v USB.

 

Zdroj: MSI

Byl pro vás článek přínosný?