Hlavní navigace

MSI chystá externí grafiky pro Thunderbolt 3, ukázalo GamingDock Mini [Computex]

5. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na CES 2015 v lednu představilo MSI věc, po kterou hráči používající notebooky léta prahli (i když hlavně v minulosti, jelikož dnes se už rozmohly vyloženě na hráče zaměřené notebooky), a to externí box pro připojení dedikované grafické karty. Měl ale minimálně dvě vady na kráse: jednak byl příliš veliký a nepraktický, a pak funguje jen s jediným modelem notebooku od MSI. Na Computexu firma své představy o externích grafikách pro notebook prezentovala opět a zaměřila se na obě tyto chyby. Doky, které chystá do budoucna, mají být menší a také možná konečně široce kompatibilní díky použití Thunderboltu 3.

Toto rozhraní Intel teprve čerstvě uvedl, takže na něm založené produkty zatím k vidění nejsou. Než přijdou, má ale MSI připravenou aktualizovanou verzi boxu pro notebook GS30 Shadow, nazvanou GamingDock Mini. Je u ní stále použito proprietární nestandardní rozhraní (padla prý ovšem zmínka, že by mohly přijít i další notebooky s podporou). Už ale nejde o tak neohrabanou krabici, dok má nyní klínovitý tvar, takže při hraní můžete použít přímo klávesnici a displej notebooku, který se posadí navrch.

MSI GamingDock Mini
MSI GamingDock Mini

MSI GamingDock Mini MSI GamingDock Mini MSI GamingDock Mini MSI GamingDock Mini

Uvnitř je prostor na dvouslotovou grafiku (podporováno je prakticky vše až po GTX Titan X), dále například hub USB 3.0, Ethernet a audio výstupy. Tato verze doku ale nemá uvnitř vlastní zdroj, musíte použít externí adaptér, stačí ale prý přímo adaptér od notebooku samotného. Pro dokování je nadále nutné restartovat notebook, „hotplugging“ zatím možný není. Podle MSI by se údajně tato záležitost měla začít prodávat v druhé polovině roku za cenu 170 USD (takže s daní něco málo přes pět tisíc korun).

Externí grafiky pro Thunderbolt 3

Zajímavější by to s externími doky mělo ale být v budoucnu díky Thunderboltu 3. Ten totiž z řadiče po kabelu vyvádí také sběrnici PCI Express 3.0 ×4. Jde sice jen o čtvrtinu toho, co máme k dispozici běžně, ale pořád by to mělo být dost pro seriózní navýšení výkonu nějakým rychlým desktopovým GPU. Další generace externích grafických řešení chce proto MSI založit na tomto externím rozhraní. Navíc by pak doky teoreticky už nemusely být specifické pro konkrétní stroje, naopak by se možná daly použít se vším, co by mělo port Thunderbolt 3 a zvládlo připojené GPU po stránce ovladačů.

MSI momentálně pracuje na dvou takových zařízeních. První je provizorně označeno jako „Thunderbolt Card Chassis“ a šlo by zřejmě o externí box na grafiku pro desktop, jejíž model by asi byl jako u dnešního GamingDocku na vás. Je možné, že by zároveň obsahoval i další užitečné periférie jako Ethernet, zvuk, USB případně pozici pro disk. Box by měl vlastní napájení jelikož z Thunderboltu 3 lze dostat jen 25 W; napájení notebooku samého by ale měl zvládnout (rozhraní podporuje až 100W nabíjecí výkon).

MSI už pracuje na univerzálnějších externích grafikách pro Thunderbolt 3
MSI už pracuje na univerzálnějších externích grafikách pro Thunderbolt 3

Druhá varianta by měla být podstatně kompaktnější a přenosnější. Produkt nazvaný pracovně „Thunderbolt Graphics Dock“ by totiž byl založen přímo na notebookovém GPU, které by nepotřebovalo tak silné napájení ani chlazení a zabralo by méně místa. Mít notebookovou grafiku, ale mimo notebook, by mělo tu výhodu, že by vašemu stroji na cestách neubírala z výdrže na baterii, a také nebude třeba žádné přepínání. Jak přesně bude tento dok vypadat, není známo. Na vizualizaci je velmi ploché podložka, ale možností je zde asi víc.

 

Výhoda těchto řešení bude také v tom, že u nich už je realizovatelné připojování a odpojování za chodu, měla by dokonce ustát náhlé vytažení kabelu. Pro fungování bude nutná i podpora ze strany výrobců karet, doufejme ale, že iniciativě nebudou házet klacky pod nohy. Thunderbolt 3 by údajně časem mohlo mít víc jak 30 highendových notebooků různých výrobců, takže externí GPU kompatibilní s nimi by mohl být docela velký zájem. Kdy přesně ale mají tyto produkty jít na trh, MSI nesdělilo, patrně to bude až v příštím roce.

Zdroje: Tom‘ s Hardware, KitGuru

Byl pro vás článek přínosný?