Hlavní navigace

MSI GE620: herní patnáctka za babku (test)

13. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy a zpracování


MSI GE620 - levný, přesto herní

MSI GE620 je herní notebook, o tom nemůže být při pohledu na parametry sporu. Herní řadu značí v názvu písmeno G, pro zdůraznění nižší cenové třídy tu je i E. Notebook je jednoduše řečeno plastový přístroj na hry. Jeho specifikace jsou velkolepé, design je pěkný, ač nijak ohromující a zpracování je... plastové. Klišé v nadpisu doplním dalším, neméně trefným: "za málo peněz hodně muziky".

Notebook se v ČR prodává ve dvou variantách, my máme na recenzi tu dražší za 22 tisíc Kč. Virtuální osmijádro Sandy Bridge tu doplňuje 8 GB pamětí a MSI se tu blýskla i osazením grafické karty přepínatelné přes technologii Nvidia Optimus. Jako u strojů podobného rázu obvykle, nezapomnělo se ani na lepší reproduktory a co mě opravdu hodně potěšilo je osazení rychlého 750GB pevného disku.

První dojmy a celkové zpracování

Jak jsem už naznačil, nekonají se zde žádné designové kreace jako obvykle v případě dražších notebooků od MSI. Jak se může zdát z renderů a fotek výrobce, notebook vypadá, jako by měl víko a opěrky z broušeného kovu. Není tomu ale tak, celá konstrukce je kompletně plastová a kartáčovaný hliník se jen velmi mírně snaží připomínat svým potexturováním. Což není stížnost, hliníkový plát na notebooku nedělá vždy jen dobrou službu.

Hrany jsou zakulacené, displej je zrcadlově lesklý a klávesnice má numerický blok. Notebook má modré kontrolky, které k nahnědlému vzhledu možná zase tolik nesedí, pro krásu si ale GE620 kupovat nejspíše nebudete.

Zpracování

Není třeba být překvapenými, řada z vás nejspíš očekává ne tak skvělé zpracování. Notebook mě nijak výrazně nezklamal, ale rozhodně nepotěšil, levná herní řada od MSI prostě není vrchol kvality. Notebook se v podstatě celý prohýbá, na opěrkách už se to projevuje i vrzavým doprovodem. Víko s displejem se také nechá ohnout a mám takové podezření, že plastovým pantům nebude trvat dlouho, než začnou pištět také.

Ať ale neplýtvám jen nadávkami - plasty byly většinou ještě přijatelně slícované a prohýbání nikde nebylo tak markantní. O nesprávně lícující plasty se můžete mírně škrábnout po okraji víka, opěrky pro zápěstí jsou sice taky trochu mimo, ale okraje pod nimi vám asi vadit nebudou.

Kromě displeje a jeho rámečku je notebook matný, i když na víku můžete méně nápadné otisky prstů zanechat také. Notebook díky plastům váží jen velmi příjemných 2,4 kg. Maximální sklon víka s displejem činí pěkných 140 ¬∞, což tedy asi nevyužijete, hrát na klíně s notebookem, který v zátěži vyfukuje stostupňový vzduch, není nejpříjemnější.

Porty a konektivita

Začněme na levé straně notebooku: tam najdete napřed otvor pro zámek Kensington, dále zdířku pro napájecí adaptér a hned vedle výdech chlazení. Tam raději při hraní moc nesahejte. Pokračujeme konektorem HDMI, dvěma USB 3.0 a dvěma 3,5mm konektory pro zvukový vstup a výstup. Na přední straně najdete po stranách mřížky reproduktorů a mírně na pravé straně potom ještě slot pro paměťové karty SD, MMC, MS nebo xD. Přes  další roh se dostáváme na pravou stranu, kde najdeme napřed mechaniku na DVD (i dvouvrstvé disky). Za ní port USB 2.0, D-Sub a pochopitelně i konektor RJ-45 od 1Gb/s rozhraní Ethernet od Realteku.

O bezdrátové připojení se stará čip firmy Atheros, konkrétně AR9285, který v sobě zahrnuje Wi-Fi 802.11n i Bluetooth 2.1 EDR.

MSI GE620
Cena 22 000 Kč (CZC.cz)
Zapůjčil MSI ČR
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i7-2630QM (Sandy Bridge)
Počet jader (virtuálních) 4 (8)
Frekvence 2,0 GHz
Max. frekvence (turbo) 2,9 GHz
Operační paměť 8 GB (2× 4 GB DDR3)
Pevný disk (velikost) 750 GB
Pevný disk (rychlost) 7 200 ot./min
Mechanika DVD±RW DL Super Multi
Velikost displeje 15,6 "
Rozlišení displeje 1366 × 768 px
Grafická karta Nvidia GeForce GT 540M + Intel HD Graphics 3000
Grafická paměť 1 GB DDR3
Konektory, sloty
Výstupy na monitory HDMI, D-Sub (VGA)
Porty (s výjimkou USB) 2× 3,5mm audio, 1Gb/s Ethernet
Počet portů USB 2.0 1
Počet portů USB 3.0 2
Čtečka paměťových karet SD/MMC/MS/MS Pro/xD
Rozměry, baterie
Rozměry (š×d×h) mm 383 × 250 × 38 mm
Hmotnost 2,4 kg
Kapacita baterie (Wh) 49 Wh
Výkon napájecího adaptéru 90 W
Software
Operační systém Windows 7 Home Premium 64bit
Další aplikace Office 2010 Starter, Norton Internet Security

Klávesnice, touchpad a displej

Klávesnice

Klávesnice je klasického střihu a typu chiclet. Nechybí jí numerický blok, který je od zbytku tlačítek oddělen trochu širší mezerou. Levý Ctrl je docela nezvykle krátký, tlačítka nad ním už jsou v pořádku. Backspace a vůbec pravý sloupec pomocných tlačítek je mírně zúžený. Spodní řada je vůbec docela přecpaná. Nezapomnělo se na kontextové tlačítko, před mezerníkem je ještě obrácené lomítko. Nula v numerickém bloku je zkrácená, aby ustoupila šipkám. Hlavní Enter také není největší.

 

Jak je vidět, klávesy W, S, A a D jsou zvýrazněny šipkami. Klávesy F1-12 mají přes Fn obvykle funkční dvojhmat, v případě F4 i programovatelný. Je trochu škoda, že i klávesy Home a End jsou přístupné pouze přes Fn. Nad klávesnicí najdeme ještě šest funkčních tlačítek s nejrůznějším užitím. Zajímavostí je, že jedno z tlačítek otevírá mechaniku, která ani nemá vlastní tlačítko na svých dvířkách.

Touchpad

Touchpad není největší, ale je docela pohodlný. Dotyková plocha je vroubkovaná. Tlačítka jsou vyrobena z jednoho nijak neděleného kusu lesklého měkčího plastu. Stisk je docela tichý, ale že by byl i snadný se říct nedá.

Scrolluje se už jako dnes obvykle dvěma prsty vedle sebe, touchpad je pochopitelně multidotykový a podporuje různá gesta jako přibližování, otáčení apod. .

Displej

Vzhledem k nálepce na levé opěrce zápěstí, která se chlubí mimojiné LED displejem s pěknými barvami jsem čekal zajímavý osazený panel. Vzhledem k tomu, že máme před sebou herní notebook s ne zas tak silnou grafickou kartou, asi uvítáte spíše nižší rozlišení, proto je tu na úhlopříčce 15,6 " jen 1366 × 768 px. Na práci to nebude nic moc, ale použitá grafika zvládne řadu her krásně v nativním rozlišení na plné detaily.

Barvy byly docela pěkné a intenzita podsvícení také nebyla špatná. Problémy s odezvou jsem nepozoroval a pozorovací úhly byly dostatečné, jak to obvykle u TN panelů bývá, rychle se barvy deformovaly hlavně ve vertikálním sklonu pozorování.

Výtku bych ale měl k lesklému povrchu displeje. Je jasné, že u notebooku tohoto ražení by bylo asi docela naivní čekat matnou povrchovou úpravu, přeci jen ale - jde o poměrně lehký 15" notebook s ne úplně nízkou výdrží na akumulátor, takže se dá čekat, že ho bude majitel i přenášet a potom bude marně hledat ideální úhel, kde se bude dívat na plochu a ne do zrcadla.

Hardware, výdrž a chování

Hardwarová výbava (vnitřnosti)

Notebooku dominuje použitý procesor. Intel Core i7-2630QM už není žádné ořezávátko, nabídne čtyři plnohodnotná jádra, respektive osm jader logických, a na taktu, který při jednoduché zátěži stoupá od 2 GHz až na 2,9 GHz, se tak výkon rozhodně projeví více než bohatě. K CPU je tu i poměrně veliká paměť, celkem 8 GB pamětí DDR3 na taktu 1333 MHz efektivně, rozmístěných do dvou slotů pro dvoukanálové zapojení.

Grafická karta Nvidia GeForce GT 540M nepatří sice k elitě, ale jde o střední třídu, na které si zahrajete prakticky všechny moderní hry, na nízkém rozlišení notebooku často ani nemusíte šetřit s detaily. Použité jádro má 96 CUDA jader a na 128b sběrnici tu je 1 GB pamětí DDR3. Co je hlavní, je fakt, že je tu přítomná a zprovozněná i technologie Nvidia Optimus pro parádní přepínání mezi GeForce a integrovanou grafikou v procesoru podle potřeby a vašeho nastavení. Vše probíhá bez dotazů a bez otravného problikávání, rozdílu si ani nevšimnete, jen je zkrátka grafika rychlá a počítač v klidu úsporný.

Optimus se ale nenese bez různých omezení, mně se například nepovedlo donutit GeForce GT 540M ke spolupráci při zátěžovém Furmarku, pokud byl odpojený adaptér, také mi podstatně klesla výdrž, když jsem přehrával video na internetu při webovém testu výdrže, protože Optimus v té chvíli dost neopodstatněně sáhne hned po silné GeForce.

Na začátku jsem se zmiňoval o velkém a rychlém disku, v notebooku je osazen Western Digital Scorpio WD7500BPKT, solidně rychlý 7200otáčkový disk s kapacitou 750 GB.  Je to poznat nejen v testech, ale i na běžné práci, zejména sekvenční zápis je opravdu rychlý.

Solidní výkon

Windows Experience Index už nám celkově vyhazuje číslo 5,9, což vůbec není špatné. Limitujícím faktorem byl disk a grafická karta, co se týče práce ve Windows. Reálně bude disk při podobné konfiguraci brzdou vždy a grafika se zkrátka se čtyřjádrem a mohutnou RAM měřit také nemůže.

Co se čistého výpočetního výkonu týče, můžete být po všech stránkách spokojeni, při velkém množství úkonů najednou obzvláště. Ve hrách počítejte velmi zhruba s 3-5× vyšším výkonem než jaký podává Intel HD Graphics 3000. Pro konkrétnější náhled doporučuji výsledky testů. Ze své obvyklé sestavy her jsem jako obvykle zkoušel Oblivion, Gothic 3 a Mass Effect 2, všechny hry byly v nativním rozlišení hratelné na vysoké detaily.

Hluk, zahřívání, výdrž

Hluk opravdu nebyl nejpříznivější. V klidu je notebook poměrně jasně slyšet, v zátěži potom nastává vichr jako od vrtulníku, malým výdechem proudí poměrně silný vysokofrekvenční hukot. Je pravda, že běžná zátěž a osm vláken Torture testu v Prime95 je poněkud jiný kalibr a procesor na vysokou spotřebu příliš často na dlouhou dobu nerozpálíte.

 

Větší problémy dělá spíše grafická karta. Je opět pravda, že Furmark je poněkud nekonvenční zátěžová metoda, faktem je, že po chvíli teplota na grafickém jádře vyletěla na 95 ¬∞C a dále už jsem se jít neodvažoval. Z výdechu se po třech minutách linul opravdu žhavý vzduch. Notebook samotný nepálí, ale hřeje se hlavně po celé levé polovině.

Výdrž nebyla nejlepší, nutno ale dodat, že se MSI ani nesnažila osadit moc velký akumulátor. Dodaná Li-Ion baterie má kapacitu 49 Wh a notebook tak vydržel v klidu něco přes 4 h. Dalo by se čekat i víc. Mimojiné režimy ECO nejsou tolik flexibilní jako to má vyřešeno třeba Dell nebo HP. Pokud nastavíte úsporný profil Office, čekal jsem, že se vypne Aero, sníží se obnovovací frekvence a systém nabídne zakázání mechaniky apod., jenže test proběhl se zapnutým Aerem atv. . Myslím ale, že na maximální výdrži případní kupci nebudou tolik lpět a pět hodin při kancelářském využití bez Wi-Fi a s minimálním jasem bude stačit.

Zvuk, webkamera a napájení

Reproduktory jsou kvadrofonní, jednu dvojici mřížek najdete pod displejem, druhou pod opěrkami zápěstí. Zvukový výstup zde realizuje Creative THX TruStudio Pro, takže produkci máte zajištěnou kvalitní. Škoda jen jediného 3,5mm jacku pro vývod. Webkamera disponuje rozlišením od 160 × 120 do 1280 × 720 px, nejde tedy o nic světoborného, ač se MSI na nálepce opět pyšní velkolepým "HD Webcam". Autofocus pochopitelně nečekejte, ostří se zhruba od 15 cm a šum není nijak hrozný.

Navzdory malému akumulátoru a silnému 90W adaptéru trvá nabití baterie na 100 % poměrně dost dlouho, přes hodinu a půl.

Software

Notebook má předinstalovány Windows 7 Professional v 64bitové edici. Dále je tu kromě standardních utilit a ovladačů od MSI i Microsoft Office 2010 v okleštěné edici Starter a také Norton Internet Security. Nahoře máte vysouvací panel S-Bar, něco jako Vaio Gate u notebooků Sony.

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Asus N53SV: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i7-2630QM, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT550M, HDD 750 GB, 7200 ot. /min.
  • Asus U36JC: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce 310M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • HP ProBook 4520s, 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6370M
  • Lenovo ThinkPad Edge 11:  11,6", 1366 × 768, Intel Core i3-380UM, 4 GB RAM, Intel HD graphics, HDD 320 GB, 5400 ot. /min.
  • Acer Iconia: 2 × 14", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, HDD 640 GB
  • Goldmax / Eurocom Racer: 15,6", 1920 × 1080, Intel Core i7-2720QM, 8 GB RAM, AMD Radeon HD 6970M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Sony VAIO YB1S1E/S: 11,5", 1366 × 768, AMD E-350, 2 GB RAM, AMD Radeon HD 6310, HDD 320 GB, 5400 ot. /min.
  • Dell Vostro 3500: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-520M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce 310M
  • HP ProBook 4330s: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Intel HD Graphics 3000
  • Dell Vostro 3350: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6490M
  • HP Pavilion dv6-6030ec: 15,6", 1366 × 768, AMD Turion II P560, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6650M

Závěr, zhodnocení

V plastovém těle silný duch

Myslím že směr notebooku je poměrně jasný. Za 22 tis. Kč dostanete do rukou dost výkonný notebook nebo náhradu stolního počítače, který rozhodně nezklame v domácím použití, ať už díky výkonnému procesoru s velkou pamětí nebo velikému a rychlému disku, a potěší i nepříliš náročné hráče. Líbila se mi i nízká hmotnost, díky které je notebook i přenosný a s výdrží nad čtyři hodiny si jej můžete vzít i ven.

  

 

Plus a mínus  
+ bleskový procesor
+ rychlý a velký disk
+ silnější grafika přepínatelná přes Optimus
+ relativně nízká cena
- lesklý displej
- horší zpracování
- ne moc vysoká výdrž
- dost rušivé modré diody na čele

 

Výsledky benchmarků

Výsledky benchmarků

Výsledky testů  
3DMark2001SE (body) 15 287
3DMark06 (body) 8 317; SM2: 3 333, SM3/HDR: 2 943, CPU: 5 044
3DMark Vantage (body) P4513; GPU score: 3 622, CPU score: 17 200
3DMark11 (body) P1012; Graphics Score: 893, Physics Score: 5 970, Combined Score: 813
PC Mark Vantage 8 197; Memories: 4 901, TV and Movies: 5 861, Gaming: 6 178, Music: 7 660, Communications: 7 327, Productivity: 6 691, HDD: 4 982
PCMark 7 2 545; Lightweight: 2 064, Productivity: 1 575, Creativity: 4 820, Entertainment: 2 540, Computation: 10 447, System storage: 1 798
HD Tune 2.55 92,7 MB/s, odezva: 16,1 ms
AS SSD Benchmark 61,9; 31,9; 46,9 MB/s
SiSoft Sandra 2010 CPU: 71 GOPS, 82,1 GIPS, 61,5 GFLOPS, AES: 635 MB/s, RAM: 17,18 GB/s
Crystal Disk Mark 3 Seq: 126 / 125 MB/s, 512K: 40 / 63 MB/s, 4K: 0,44 / 1,04 MB/s, 4K QD32: 1,15 / 1,13 MB/s
Devil May Cry (fps) 40,08 fps
Cinebench R11.5 xCPU: 4,34 pts., 1CPU: 1,12 pts., OpenGL: 25,19 fps
x264 BenchMark HD v3.0 25,93 fps (second pass)
Virtual Dub Mod (DivX) (čas) 0:55
Virtual Dub Mod (Xvid) (čas) 1:48
WM9 Encoder (čas) 1:30
Windows 7 Experience Index 5,9; Procesor: 7,4; RAM: 7,6; Grafika: 5,9; Herní grafika: 6,7; Disk: 5,9
Výdrž web (čas) 3:08 (15,6 W)
Výdrž idle (čas) 4:14 (11,6 W)
Max. spotřeba (Prime95 + Furmark) -
Herní testy  
TM Nations Forever 31,5 fps
Far Cry 2 23,11 fps
World in conflict demo 17 fps
Crysis demo -

 

.

Byl pro vás článek přínosný?