Hlavní navigace

MSI GP66 Leopard: Herní notebook se silnou grafikou a plnotučným procesorem (recenze)

23. 9. 2021

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
Leopard je notebook stavěný na výkon. Kromě silných komponentů se chlubí hlavně velmi rychlým 240Hz displejem. Tato konfigurace (10UG-471CZ) se již přestala prodávat a v obchodech nyní najdete novější generaci s procesory Tiger Lake, zbytek komponent ale zůstává stejný.

Bytelné tělo je vyrobené z hliníkových dílů a tvrzeného plastu. Konektory jej obklopují ze tří stran, kromě boků jsou totiž i vzadu. Notebook má výrazné zadní výdechy a vystouplé panty. Váží jen 2,38 kg, ale za adaptér si připočtěte dalšího půl kila. Víko displeje se neprohýbá a celé zpracování je poměrně solidní. Tělo je matné a jen lehce náchylné na otisky prstů. Logo MSI s typickým drakem pak decentně šedé.

Leopard má výrazné klouby displeje
Leopard má výrazné klouby displeje
a čtveřici výdechů chlazení
a čtveřici výdechů chlazení

Jelikož výdechy chlazení zabírají dost místa, na boky se vešly jen tři porty USB 3.2 a sluchátkový jack. Další konektory najdete na zadní straně, kde jsou sice hůře dostupné, ale zase při hraní nepřekážejí. A právě u napájení, HDMI a RJ45 se to docela hodí. Naopak USB-C (3.2 Gen2, 10 Gb/s) by se více hodilo na bok, pokud jej tedy nebudete používat pro „dokování “. Napájet přes něj notebook ale nejde.

MSI GP66 Leopard recenze2 Většinu portů najdete na zadní straně
model MSI GP66 Leopard 10UG-471CZ
displej 15,6" (16:9) | IPS | 1920 × 1080 px | (Sharp LQ156M1JW03), matný nedotykový, 240 Hz
procesor Intel Core i7-10750 (14nm, Comet Lake) na 0,8–2,6 GHz (turbo 5 GHz), 6/12 jader, TDP 45 W
grafický čip GeForce RTX 3070 / Intel UHD
operační paměť 2× 8 GB SO-DIMM DDR4-3200 (Samsung)
disk 1 TB SSD NVMe (Crucial Micron 2210)
klávesnice ANSI / alfanumerická, podsvícená, CZ diakritika
porty USB-C 3.2 Gen2, 3× USB 3.2 Gen1, HDMI 2.0, RJ45, jack
sítě Wi-Fi 6 (802.11ax Intel AX201), Bluetooth (5.2), LAN (Intel/Killer E3100X 2,5Gb), LTE (ne)
biometrika/čtečka otisků ne
akumulátor 65 Wh, čtyřčlánková
rozměry a hmotnost 358 × 267 × 23,4 mm / 2,38 kg
OS Windows 10 Home
záruka 2 roky
doporučená cena ~ 47000 Kč
Vlevo: jedno USB 3.2
Vlevo: jedno USB 3.2
Vpravo: dvě USB 3.2
Vpravo: dvě USB 3.2

Displej: matné Full HD IPS

Víko displeje otevřete snadno jednou rukou do úhlu 140°. U většiny laptopů je to málo, ale u těžšího herního děla to vlastně dostačuje. Před sebou máte příjemně matný IPS displej s tenkými rámečky od výrobce Sharp. Webovou kameru bez krytky doplňují dva mikrofony.

MSI GP66 Leopard recenze8 240Hz displej

Spodní rámeček už tenký není a díky tomu je i displej posazený výše. MSI zde umístilo nálepku informující o obnovovací frekvenci 240 Hz. Displej nemá adaptivní obnovování, což se projeví na výdrži. Herní laptopy jsou ale jen málokdy koncipované pro delší používání bez adaptéru a dostupné zásuvky.

MSI GP66 Leopard recenze11 Více než do 140° displej neotevřete

Maximální jas jsem naměřil 310 nitů a kontrast na IPS běžných 1000:1. Displej má velmi dobrou homogenitu a směrem ke krajům mu klesá svítivost jen málo. Vyvážení barev je tradičně trochu do modra, tedy do studených odstínů, ale na herní zařízení jsou barvy překvapivě přesné. Je znát, že MSI použilo kvalitní panel od Sharpu.

MSI GP66 gamut Barevný gamut odpovídá sRGB a barvy jsou vyvážené lehce do studena

Tím hlavním tahákem je ale již zmíněná obnovovací frekvence. 240 Hz je pro hráče mnohem důležitější než barvy. Osciloskop pro přesné změření latence sice nemáme, ale i pomocí nepřesných nástrojů bych odezvu pod 5 ms displeji věřil. Už interní monitor je tedy velmi dobrý, ale když připojíte externí monitor, můžete díky přepínači MUX získat pár fps proti konkurenci navíc. HDMI je totiž připojené přímo na dedikovanou grafiku.

MSI GP66 Homogenita displeje Homogenita displeje. Uprostřed 120 nitů, ke krajům svítivost klesá ke 105, což je stále hodně dobré.

Klávesnice: RGB pro každé tlačítko zvlášť

U 15" notebooků vždy podvědomě čekám numerický blok, u herních je však spíše výjimkou a zde se vedle alfanumerické části vešel jen sloupec s pozičními klávesami. Žádné klávesy včetně šipek bohužel nejsou nijak odsazené a dost netradičně je umístěné tlačítko Fn.

Klávesnice je typu ANSI, tedy s jednořádkovým Enterem a dlouhým levým Shiftem, je však doplněna o českou i slovenskou diakritiku. Vypínací tlačítko je třeba chvíli podržet, takže byste si počítač neměli vypnout omylem.

MSI GP66 Leopard recenze4 Klávesnice typu ANSI a netradiční umístění Fn

Podsvícení má čtyři úrovně jasu a mění se přes kombinaci Fn+F10/F11. Při stisku Fn se objeví jedna velmi příjemná vychytávka – rozsvítí se pouze klávesy, které spolu s Fn umožňují nějakou akci. Tuto funkci nyní mají všechny notebooky MSI, a ač nejde o nic zásadního, velmi se mi to líbilo. Mírným negativem je zrovna u změny intenzity podsvícení to, že kvůli výše zmíněné funkci Fn vlastně vůbec nevidíte, jak se podsvícení mění. Změna se totiž projeví až po puštění klávesy. Ale to je už taková drobnost.

MSI GP66 Leopard recenze7 Podsvícení RGB pro každou klávesu zvlášť

Hlasitost a jas displeje přes Fn měníte na šipkách, kde je to asi nejpohodlnější a jde o další ergonomický prvek, za který bych MSI pochválil. Samotné umístění Fn u šipek je ale nepohodlné, na tom si trvám. Uvítal bych i odsazení šipky.

Neodsazené, ale velké  šipky
Neodsazené, ale velké šipky

Další zkratky zahrnují například puštění ventilátorů na maximální rychlost přes Fn+F8, nebo pořizování záznamů z her (Steelseries GG) přes Fn+F9. Dále ve hrách můžete využít zaměřovací kříž (crosshair) přes Fn+F6.

RGB barvičky lze zkrotit v aplikaci MSI Per Key RGB Keyboard a nastavit příjemnější bílé podsvícení. Nebo využít toho, že každá klávesa může svítit jinak a nastavit speciální barvu třeba pro klávesy WASD či šipky.

MSI GP66 Leopard podsviceni Utilita pro změnu podsvícení jednotlivých kláves

Klávesnice má nízký zdvih a příjemnou odezvu na stisk, jen touchpad mohl být větší, navíc má tužší stisk. Lze jej ale zmáčknout i v horní části. Herní font je efektní na pohled, ale pokud byste na klávesnici měli psát delší text (což se na herním notebooku moc nedělá) a neuměli to poslepu, není to příliš pohodlné.

Výkon: blízko desktopu

MSI GP66 Leopard hwinfo MSI GP66 Leopard

V testovaném notebooku je sice minulá (10.) generace procesoru od Intelu, ale v silné 45W verzi. Spolu s GeForce RTX 3070 to dává ultimátní herní výkon. K tomu připočtěte 16 GB rychlé operační paměti a terabajtové SSD. Výkon je typicky jiný při běhu na baterii, kdy se hardwarové frekvence i otáčky ventilátorů drží v rozumných mezích. Bestie se ozve až po zapojení do zásuvky.

V nové generaci přijdou i modely s Intel Core 11800H a grafikou GeForce RTX 3080. Předpokládaná cena bude 59 990 Kč.

MSI GP66 Leopard 3dmark Výkon v 3DMark: Time Spy

V plné zátěži procesor běží na 3,3 GHz hned od začátku a ani po delší době výkon neklesá. Chlazení je tedy dimenzované dostatečně. Ventilátor se umí v zátěži ozvat, ale notebook se alespoň nikde nepřehřívá. Teplo poctivě odchází ven čtyřmi výdechy a ruce na klávesnici zvýšené teplo téměř nepociťují.

MSI GP66 Leopard dragon center Dragon center

Přes utilitu MSI Dragon Center lze případně zakázat integrovanou grafiku, což ale výrazněji zkrátí výdrž a je to zbytečné. Nvidia Optimus funguje výborně.

Výkon (zásuvka/akumulátor)
PCMark 10 6810 / 5893 bodů
Cinebench R23 7766 / 4378 bodů
3DMark (Night Ride) 40839 / 10149 bodů
3DMark (Time Spy) 4762 / 2364 bodů
MSI GP66 Leopard CrystalDiskMark 20210909192250 Výkon SSD je slabší, disk ale oproti grafice není tak důležitý

Výdrž

Čtyřčlánkový akumulátor má kapacitu 65 Wh. Běžnou práci do vybití zvládne čtyři hodiny a na video se můžete koukat hodin pět. Pro neherní použití si tedy notebook můžete vzít na cestu i bez nabíječky.

MSI GP66 Leopard recenze12 Rozměrný adaptér váží 550 gramů

Bez zásuvky si zahrajete lehce přes hodinku a je tedy jasné, že Leopard je stavěný hlavně na provoz s adaptérem. Nabíječka má výkon 230 W (a na tuto hodnotu je překvapivě kompaktní), ale notebook se nabíjí docela pomalu. Za hodinu se dostanete na 30 %.

Přes USB-C nabíjení bohužel nefunguje, nebo alespoň ne z adaptéru, který tu mám od jednoho konkurenčního herního notebooku. Pomalé nabíjení ale mívá jednu výhodu a tou je teoreticky delší životnost akumulátoru.

Výdrž
kapacita akumulátoru 65 Wh
PCMark 10 (Modern Office) 3:59 h
přehrávání Full HD videa 5:02 h
PCMark 10 (Gaming) 1:13 h
rychlost nabití za 60 minut 30 %

Rozborka

K hardwaru je relativně snadný přístup, jen jeden šroubek kryje pečeť. Jejím porušením ale záruka nezaniká. Jedna část krytu vypadá, jako by šlo o samostatná dvířka k paměťovým modulům, ale to jen klamou prolisy v plastu a spodní kryt musíte klasicky sundat celý.

MSI GP66 Leopard recenze14 Rozborka

Pro SSD jsou tu celkem dva sloty, jeden obsazený terabajtovým úložištěm od Micronu a druhý si můžete v budoucnu doplnit sami. Operační paměť je přítomná jako dual-channel a jde o rychlé moduly od Samsungu. Uživatelsky dostupný je ještě modul pro Wi-Fi. Odhalený čip bez pasivu je čipset základní desky HM470. U portu RJ45 si lze všimnout čipu pro 2,5Gb síťovou kartu, kterou je Killer E3100X.

SSD a volný slot M.2
SSD a volný slot M.2
Sloty na paměťové moduly
Sloty na paměťové moduly
Modul Wi-Fi
Modul Wi-Fi
Čipset
Čipset
Chlazení
Chlazení
Síťový čip Killer
Síťový čip Killer

Heatpipe odvádí teplo dvěma směry a každý tento směr má dva výdechy (na boku a vzadu). Větší část tepla od grafiky jde výdechy umístěnými napravo a od procesoru nalevo, ale pro lepší účinnost je to propojené.

Hodnocení

MSI GP66 Leopard se nepřehřívá a hlučný je jen při maximální zátěži. Uživatel má snadný přístup ke komponentám a výdrž baterie je i přes náročný 240Hz displej průměrná, což je nakonec spíše překvapení. Čekal jsem totiž méně.

Leopard se zaměřuje hlavně na výkon, což bude zajímat asi nejvíce uživatelů. Doplňuje jej herní klávesnice Steelseries a výborný displej. Grafika RTX 3070 by jistě utáhla i vyšší rozlišení, než jen Full HD. Což by ostatně šlo dobře využít s připojeným externím monitorem díky MUX čipu. Má velmi dobře vyřešené a efektivní chlazení.

Naopak se mi moc nelíbilo pomalé nabíjení. Jako nevýhodu beru i absenci konfigurací s procesory AMD. Leopard se hodí hlavně hráčům, které zajímá nejvíce výkon a rychlý displej, než takové ty ergonomické drobnosti. GP66 se v nové generaci dělají i ve variantě s rozlišením QHD a frekvencí 165 Hz a disk už bude mít připojený přes PCIe 4.0.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.