Hlavní navigace

MSI jako první na světě představilo notebook s mechanickou klávesnicí

2. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výkonný hardware srovnatelný se stolními protějšky, sympatické rozměry takřka popírající fyzikální zákony a červené LEDky, kam jen oko dohlédne. Zhruba nějak takhle lze charakterizovat moderní herní notebook. Prostor na vylepšení se najde vždy, ale jen málokdy dojde k něčemu opravdu revolučnímu. A právě GT80 Titan od MSI je jednou z těchto výjimek. Jedná se totiž o první 18" palcový herní notebook na světě s plnohodnotnou mechanickou klávesnicí.

Novinka by teoreticky mohla skončit už zde. MSI totiž zatím neuveřejnilo žádné další specifikace týkající se procesoru, grafiky, obrazovky nebo čehokoli jiného, o čem obvykle píšeme při představování notebooků. Hlavní a zároveň jedinou postavou v příběhu tohoto notebooku je tedy právě mechanická klávesnice od SteelSeries. Tento bez pochyby revoluční počin v oblasti notebooků si ale můžeme vyložit různě.

 

Těžko najdeme hráče, který by byl nadšený z klávesnice na svém notebooku. Špatná odezva, nízký zdvih a občasná zasekávání nejsou zrovna vítanými společníky při hraní. O odolnosti ani nemluvě. Je ale řada těch, kteří si už ke svému notebooku dávno dokoupili dodatečnou klávesnici vhodnější nejen pro hraní, ale i na běžnou práci z domova. Pak tu ale máme záležitost ceny. Mechanické klávesnice jsou stále poněkud elitářskou záležitostí a ne každý pocítí potřebu investovat do klávesnice tolik peněz na úkor jiného hardwaru.

Oku běžného pozorovatele zaručeně neunikne volný prostor s drakem mezi klávesnicí a obrazovkou, pod nímž se ukrývají „vnitřnosti" notebooku. Podle nepodložených zvěstí se dočkáme SLI konfigurace, takže dodatečné místo a širší možnosti chlazení nebudou na škodu.

Pod klávesnicí se spínači Cherry Brown MX by však nebylo místo. V důsledku toho je poměrně atypicky umístěný i touchpadu, který se nachází napravo v oblasti numerického bloku. To znamená, že ti, kdo rádi ovládají touchpad oběma rukama, budou postaveni před nesnadný úkol.

I přes možné výhody či nevýhody spojené s bezkonkurenčně nejpokročilejší vestavěnou klávesnicí tu ale máme stále co dočinění s o 17 % tenčím a o 22 % lehčím notebookem než činí parametry nejbližšího konkurenčního modelu v této kategorii (18" palců). Pokud se vyplní slova prezidenta MSI o tom, že GT80 Titan navždy změní zkušenosti z mobilního hraní, pak se nesetkáváme s notebookem vybaveným mechanickou klávesnicí rozhodně naposledy.

Zdroj: TechPowerUp, Tom's Hardware, MSI

Byl pro vás článek přínosný?