Hlavní navigace

MSI chystá podporu Zenu 3 i u B450/X470 desek s 16MB BIOSem, 32MB „bez problémů“

1. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: MSI
Speciální beta podpora Zenu 3 na deskách B450/X470 možná u značky MSI nebude až tak speciální a beta. Modely Max prý nemají mít "absolutně žádný problém".

Minulý měsíc se strhla kontroverze, když AMD oznámilo, že se rozhodlo nepodporovat Ryzeny 4000 s architekturou Zen 3 na deskách s čipsety B450, X470 (a staršími) kvůli komplikacím s tím spojeným. Mezitím firma povolila a oznámila, že podle přání hardwarových nadšenců umožní provoz těchto procesorů s tzv. Beta BIOSy, i když to může být spojeno s různými problémy.

Pro zachování podpory bylo na straně výrobců desek údajně nejvíc MSI a vypadá to, že tato firma by mohla u desek s čipsety generace 400 vynaložit poměrně dost snahy. Což asi souvisí s tím, že MSI část těchto desek (řada Max) vydalo až loni v létě po Ryzenech 3000, takže jejich životnost by se tímto uříznutím stala zvlášť krátkou.

Zástupci MSI se k tomuto tématu vyjádřili ve videu ze série „MSI Insider“, kde potvrdili, že MSI podporu Zenu 3 na deskách řady 400 opravdu chystá. Zajímavé ale je, že zřejmě nejen na těchto novějších deskách „Max“, které mají větší 32MB BIOSy a firma u nich explicitně uváděla jako plus to, že jsou připravené na nová CPU (což by původní rozhodnutí AMD rozbořilo).

Lidé z MSI na onom videu uvádějí, že Beta podporu pro Zen 3 dostanou také desky se 16MB BIOSy. Mohlo by se tedy dostat například velmi populární a doporučovaný model MSI B450 Tomahawk (tato deska měla na svou nízkou cenu nadprůměrně dobré VRM a tudíž byla často doporučována). Bude to ale údajně trošku těžší, takže například mohou zmizet z UEFI některé funkce – jako už se to u ořezaných BIOSů pro pro Ryzeny 3000 stalo loni u tzv. Lite BIOSů.

S deskami Max „absolutně žádný problém“. Nakonec ne tak beta, jak se čekalo?

Současně na videu padlo, že na deskách s 32MB BIOSem „absolutně nebude problém“. Asi bychom to neměli přeceňovat, ale toto by možná mohlo znamenat, že na takovýchto deskách od MSI nebudou přítomné ony nevýhody jako je odebrání podpory pro velké množství starších procesorů a APU nebo nemožnost z tohoto BIOSu downgradovat zpět. Je tedy možné, že se MSI pokusí na 32MB deskách vše vybavit tak, aby podpora nebyla až tak beta a byla více prakticky použitelná i pro méně hardcore uživatele.

Toto by bylo určitě příjemné, takže uvidíme, zda to dopadne takto dobře. I pokud by pořád BIOS měl některé beta komplikace, ale například neměl odebranou podporu pro tak velké množství CPU, jak s tím AMD strašilo, pořád by to bylo plus.

MSI Tomahawk B450 Max MSI Tomahawk B450 Max

Je možné, že ty nejdrsnější vedlejší účinky, které podle AMD mohou nebo mají u Beta BIOSů nastat, se nakonec často budou týkají hlavně desek se 16MB čipy Flash, kdežto u těch desek, které mají čip 32MB, by mohla být podpora obecně (nejen u MSI) kultivovanější a schůdnější i pro méně hardcore uživatele (a uživatelky).

Ovšem i přes tento opatrný optimismus bychom momentálně nedoporučovali kupovat tyto starší desky, pokud přímo počítáte s eventuálním upgradovaním na Ryzeny 4000/Zen 3. Beta podpora pořád nebude totéž co plná oficiální podpora a za dva týdny se značnou prodávat desky B550, u kterých máte všechno zaručené. Nově kupující by tedy měli už počkat na ně.

Mimo jiné pro tyto nové desky mluví ještě jedna věc. Je zde určitá nenulová možnost, že AMD vydá pro platformu AM4 v roce 2021 ještě Ryzeny 5000, které do desek B550 asi půjdou, zatímco do B450/X470 prý už na 100 % podpora žadné další generace přidělána nebude.

První desky s čipsetem AMD B550 ukázány. Parametry a fotky, ceny začnou na 3 tisících (Fotogalerie)

Zdroj: MSI via Reddit

Byl pro vás článek přínosný?