Hlavní navigace

MSI: nová řada úsporných desek Eco, USB 3.1 a deska Gaming pro AM3+ [Computex]

6. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už jsme se zde zabývali základními deskami, které na Computexu 2014 uvedl nebo alespoň předváděl Asus. V zprávách z veletrhu se nám ale sešlo též několik zajímavých počinů konkurenční společnosti MSI, na které se podíváme nyní.

Prvním novým kouskem je deska 970 Gaming určená pro procesory FX a Phenom II do socketu AM3+. Jde vůbec o první model „hráčské“ řady pro tuto platformu – až na modely s čipsetem A88X byly totiž desky MSI Gaming zatím jen výsadou tábora Intel. MSI 970 Gaming je (jak jméno naznačuje) založená na čipové sadě AMD 970 v kombinaci s jižním můstkem SB950 a přidává různou nadstandardní výbavu modelů série Gaming.

MSI 970 Gaming: moderně vybavená základní deska pro FX
MSI 970 Gaming: moderně vybavená základní deska pro FX

Deska má dva sloty PCI Express 2.0 ×16 pro CrossFire (čipsety pro AM3+ ve své poslední generaci ještě nepodporují PCI Express 3.0), čtvero USB 3.0 a šest portů SATA 6 Gb/s. Napájecí kaskáda chlazená pasivem by měla obsahovat osm fází a má mít dost páry i na 220W procesory FX-9590 a FX-9370, které jsou deskou oficiálně podporovány. Od dalších modelů série Gaming převzala deska také síťový adaptér Killer E2200. MSI rovněž nešetřilo na integrované zvukovce: použito je řešení Audio Boost s kodekem dosahujícím odstupu signálu od šumu 115 dB (nejspíš tedy Realtek ALC1150) a slušným množstvím elektrolytických filtračních kondenzátorů. Součástí je i sluchátkový zesilovač, který si poradí i s highendovými typy o impedanci 600 Ω.

 

Řada Eco: levně a s nízkou spotřebou

MSI ale ukázalo i novinky méně konvenční než „hráčské“ desky v nyní už dost stereotypním červeno-černém hávu: novou řadu desek nazvanou Eco. Tyto základovky by měly být opakem highendových, nadstandardních či vyloženě načančaných modelů. Místo toho mají být ekologické a také ekonomické. Na deskách tedy nebudou přebytečné komponenty, ozdůbky (ovšem PCB a konektory/sloty jsou stále barevné a osazen mají Ethernet značky Intel), také balení výrobku by mělo být úsporné. Firma z této série vystavila tři desky formátu micro ATX: H81M Eco, B85M EcoH97M Eco, vše zřejmě hlavně pro zájemce s omezeným rozpočtem.

Kromě (předpokládám) dostupných cen mají desky Eco také krotit provozní náklady počítače. Dosaženo toho má být mimojiné použitím regulátorů napětí s vysokou účinností. V softwarové výbavě budou utility ke správě spotřeby systému, které umožňují například vypnout ventilátorů, je-li teplota CPU pod stanovenou hodnotou a zřejmě také deaktivovat různé indikační LED či porty. Pokud by v MSI úspěšně poladili celý návrh desek tak, aby byly eliminovány zbytečné žrouty elektřiny, mohly by modely Eco být zajímavou volbou pro úsporná PC či pasivně chlazené sestavy; uvidíme, co z této iniciativy vzejde. Doufejme také, že se neomezí jen na platformu LGA 1150, podobné desky by byly zajímavé také pro APU platforem FM2+ a především AM1.

 

 

MSI také ukázalo desku (zatím bez oficiálního jména) s podporou USB 3.1, podobně jako Asus. Tato nadstavba standardu USB 3.0 zvyšuje přenosové rychlosti na dvojnásobek (10 Gb/s), čímž se toto rozhraní přiblíží výkonnější, ale proprietární a dražší technologii Thunderbolt. Vystavený model je typu ATX a založen je na čipové sadě Z97, podle zbarvení PCB a napájecí kaskády CPU se však i zde jedná o mainstreamový model bez přehnaného pozlátka. Kromě dvou portů USB 3.1 nabízí také slot M.2 pro SSD (který MSI osazuje na slušnou škálu i méně drahých desek) a také port SATA Express.

Prototyp desky s USB 3.1. Podporu obstarává čip ASM1142 připojený přes PCIE 2.0 ×2
Prototyp desky s USB 3.1. Podporu obstarává čip ASM1142 připojený přes PCIE 2.0 ×2

USB 3.1 obstarává podle webu techPowerUp údajně řadič ASMedia ASM1142. K čipové sadě má být připojen dvěma linkami PCI Express 2.0. To by měla být plus minus dostatečná kapacita pro dosažení 10 Gb/s na jednom z portů, v případě vytížení obou se ale budou muset o toto pásmo dělit.

 

A abychom MSI neukřivdili, připomeňme pro pořádek, že firma na Computexu 2014 vystavovala také svou první desku pro procesory Haswell-E a paměti DDR4, respektive její prototyp či vzorek, který vidíte na fotografii webu techPowerUp.

Deska platformy X99 pro procesory Haswell od MSI (techPowerUp)
Deska platformy X99 pro procesory Haswell od MSI (techPowerUp)

Zdroje: techPowerUp (1, 2, 3)

Byl pro vás článek přínosný?