Hlavní navigace

MSI PR201 - chladná dvanáctka

26. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Design notebooku, Provedení, Displej

Design notebooku není nijak nápaditý, naopak, snaží se co nejvíce vypadat jako model z kategorie luxusních notebooků - proto používá kombinaci černých a stříbrných plastů. Žádné pouťové variace jako u modelu PR 201 se nekonají, krédem je serióznost. Horní plocha je stříbrná s černou klávesnicí a bílými popisky, díky čemuž je na tlačítka lépe vidět za šera a za špatného osvětlení; na písmena na stříbrné klávesnici je za šera vidět podstatně hůře.

Ačkoliv má notebook dvanáctipalcový displej, jeho základna spíše odpovídá třináctce; když ji porovnávám s 13" notebookem Toshiba Portégé M800, který právě testuji, je MSI menší jen o pár milimetrů v obou směrech. To se odrazilo i na velikosti okrajů rámu okolo displeje - přesahuje displej v obou směrech o více než dva centimetry. Notebook je příjemně tenký a s testovanou 76 Wh baterií není ani moc těžký - má celkem obvyklé dva kilogramy. S baterií o menší kapacitě je o něco lehčí a dostává se na 1,8 kg. Větší baterie má kromě zvýšené kapacity i tu výhodu, že notebook zvedá nad úroveň stolu a usnadňuje tak jeho chlazení.

Jsem z hořčíku

Víko displeje je velmi tenké a k tělu displeje doléhá dosti značnou silou i bez použití zámku. V poměrně subtilních kloubech drží svou pozici velmi dobře, nemůže se tak stát, že by samovolně padalo při prudších pohybech (například v autobusu). Magneziová konstrukce notebooku je velmi dobrá, tu a tam něco nepatrně vrzne, ale není to nic tragického. Plasty se trochu prohýbají jen na levé straně v místě, kde se nachází vypalovačka. Spodní část notebooku je v kritických místech (větrák chladiče, paměťový modul nebo disk) perforovaná, což zlepšuje chlazení.

Displej má rozlišení 1 280 × 800 bodů, což je dvanáctce ergonomické maximum - hodí se spíše pro třináctku. Uživatelé se slabším zrakem mohou mít problémy s čitelností standardní velikosti systémového písma. Displej je lesklý, matný povrch je dnes už na ústupu. Jas displeje je spíše průměrná, zejména za jasného denního světla bych ocenil vyšší svítivost. Pozorovací úhly na tom nejsou nijak špatně, opět se nacházíme v oblasti běžného průměru. Nemusíte se každopádně bát, že byste museli před displejem sedět zpříma a dívat se na něj pouze kolmo.

Kompromisní touchpad

Klávesnice využívá celou plochu notebooku, která je k dispozici. Díky tomu jsou klávesy pro pohyb stránkou (PgUp apod.) po pravé straně ve sloupci a není nutno tak využívat horního řádku. Kurzorové šipky jsou však velmi úzké a navíc nejsou nijak oddělené od hlavního bloku klávesnice, takže se občas špatně trefíte. Rovněž je velmi malý Enter, který nemusí vyhovovat každému, stejně jako prohozené Fn a Ctrl - ale to vše je jen o zvyku. Klávesy mají optimální zdvih, nikde se neprohýbají a nebýt toho, že tak podivně šustí, nedalo by se jí v podstatě nic vytknout.

Touchpad není poměrem stran přizpůsoben rozměrům displeje a navíc není tak citlivý, jak bych čekal - v důsledku toho musíte nastavit maximální rychlost ukazatele ve Windows, abyste dokázali na jeden zátah přejet celou obrazovku. Tlačítka touchpadu jsou docela tuhá a hlasitá, mezi nimi je umístěn snímač otisků prstů, který se již stal standardní výbavou notebooků. Zatímco tedy klávesnici hodnotím kladně, o touchpadu to rozhodně říci nemohu.

Konektory, Procesor a Grafika

Je tu i HDMI

Díky velké baterce jsou všechny porty a konektory umístěny po stranách - ostatně na malých noteboocích s takto umístěnou baterií v podstatě jiná možnost ani neexistuje. Na levé straně kromě vypalovačky (raději bych ji měl vpravo, lépe by se mi vkládalo dévédéčko) najdete konektor VGA, Ethernet a jeden port USB, vpravo pak dva porty USB, modem, HDMI a konektor napájení. Sluchátka a mikrofon musíte zapojit vpředu, což je krajně nepraktické - zejména když máte notebook v klíně nebo používáte externí klávesnici. Každopádně HDMI konektor oceňuji, protože to umožňuje bez problému připojit čtyřiadvacítku a nemusíte mít strach, že bude obraz "rozmazaný" nebo jinak znehodnocený VGA kabelem.

Základem je Montevina

Notebook je vybaven novou čipovou sadou Intelu a 45nm procesorem Intel Core2 Duo P8400 - jde o platformu Centrino 2 s kódovým označením Montevina. Centrino 2 by mělo ještě více šetřit energii notebooku při běhu na baterii a jak se dozvíte záhy, skutečně to funguje. Procesor běží na 2,26 GHz, což je nejméně ze všech 45nm procesorů, které se v sadě Centrino 2 nabízí. FSB běží na 1 066 MHz a paměti DDR2 na 667 MHz; Centrino 2 přitom podporuje až 800 MHz a rovněž i paměti typu DDR3. Ty jsou však pro notebooky z nižší cenové kategorie zatím příliš drahé. MSI proto nabízí "jen" DDR2, za to však s kapacitou 4 GB.

Integrovaná grafika Intel X4500 bohatě postačuje na Aero Visty, a to v rozlišení 24" monitoru - 1 920 × 1 200 bodů. Zahrajete si bez problému i většinu her, ovšem v tom nejnižším možném rozlišení a kvalitě. Například Unreal Tournament 3 běží rozumně jen v rozlišení 800 × 600 a s nejnižšími detaily a renderingem. Protože je to ale notebook určený spíše pro kancelářskou práci a na cesty, není hraní her rozhodně tou primární činností.

Výkon, Srovnání s vybranou konkurencí

Frekvence sběrnice klesá

Při běžném nastavení profilu Rovnováha běží procesor s násobičem 6 (oproti maximální osmičce) a tedy s frekvencí 1,6 GHz. Pokud ale nastavíte režim Úsporný režim, klesá frekvence procesoru na polovinu, tedy na 800 MHz - alespoň podle programu RMClock (CPUZ ukazuje stále 1,6 GHz). Klesne také napětí procesoru, které začíná na 1,313 V při maximálním nasazení, pokračuje na hodnotách 1,25 V (stále při 2,26 GHz), pokračuje přes 1,113 V při 1,6 GHz a klesá až na 1,038 V při 800 MHz. Napětí ukazuje jak RMClock, tak CPUZ stejně a tedy lze věřit tomu, že i správně.

Tohoto snížení frekvence dosahuje systém pravděpodobně snížením FSB, ovšem nemohu to ověřit, protože CPU-Z ukazuje stále 266 MHz a Sandra při snížení frekvence procesoru na 800 MHz ukazuje u FSB naprosto nesmyslné hodnoty (např. 695 MHz). Pokud ale v Sandře pustím test propustnosti pamětí, naměří polovinu oproti nastavení plného výkonu (2,6 GB/s oproti 4,99 GB/s) - to by snížení FSB odpovídalo (od frekvence FSB se odvíjí jak frekvence procesoru, tak pamětí). Programy CPU-Z a Sandra nejsou na Centrino 2 zjevně dostatečně dobře připraveny a s možností dynamicky měnit FSB asi nepočítají.

Naměřili jsme

  • 3DMark01: 5 711
  • 3DMark06: 1 000 (1 902)
  • HD Tune: 42,5 MB/s, 17,6 ms
  • CrystalDiskMark: 51,03 MB/s (čtení), 52,73 MB/s (zápis)
  • Sandra 2008: CPU 18 017, Multimedia 107 619, Paměť 4,99 GB/s
  • PCMark05: 4 685
  • Výdrž web: 5:03
  • Výdrž kancelář: 5:39
  • Výdrž multimedia: 5:10

Referenční notebooky: Asus B51E (specifikace, recenze), HP 6530B (specifikace)

Výdrž, Zhodnocení, Závěr

Téměř k šesti hodinám

Při běžné práci, tedy zapnutým Wi-Fi, psaním textů a prohlížením internetu, si notebook vezme okolo 12 W v režimu Rovnováha (jas displeje na polovic). To při kapacitě baterie 76 Wh znamená teoretickou výdrž okolo šesti hodin. Když jsem vypnul Wi-Fi a notebook jen běžel naprázdno v Úsporném režimu, dosáhl spotřeby pouze 10 W a tedy teoretické výdrže přes sedm hodin. Při praktickém použití však stěží dosáhnete šesti hodin (překročit je dokážete pouze v nereálné situaci, při které nebudete celou dobu zapisovat na pevný disk). I to je ale dost času na práci.

Notebook je poměrně tichý, teplota procesoru se v kanceláři nedostala přes 40 stupňů, takže větráček neměl mnoho důvodů běžet naplno. Kromě větráčku je trochu slyšet i pevný disk, který lehce vibruje. Větrák běží neustále na nízké otáčky i tehdy, když to notebook vůbec nepotřebuje - když teplota procesoru nedosahuje ani 40 stupňů. Na druhou stranu se to hodí v případě, že máte notebook v klíně, protože vám netopí na stehnech. Navíc je na visuté baterii styčná plocha s tělem zmenšena, což riziko přehřátí ještě více snižuje. Celkově lze notebook prohlásit za velmi studený, a to bezesporu díky Centrinu 2 a jeho šetřícím možnostem.

Prcek, který se snaží

MSI PR 210 je povedený notebook, který i přes relativní neznámost značky (přece jen notebooky MSI nejsou na českém trhu příliš běžné a staly se známými až díky Windu) lze s klidem doporučit ke koupi. Má výkonná střeva, solidní grafické možnosti, dlouho vydrží, jen ta cena je vzhledem ke konkurenci mírně vyšší - za 26 tisíc s daní lze koupit "značkovější" notebook s podobnou výbavou.

Informace

MSI PR-201
cena 26168 korun
zdroj MSI

Parametry

  • procesor Intel Centrino 2 (P8400, 2,26 GHz, 3 MB Cache, 1 066 FSB)
  • čipset Intel GM45+ICH9-M
  • paměť 4 GB DDR2 800
  • displej 12.1" WXGA TFT
  • grafika Intel X4500
  • pevný disk SATA, 5400 ot./min, 320 GB
  • mechanika Multi DVD vypalovačka
  • čtečka karet SD/SDHC/MMC/MS
  • komunikace 1x LAN 10/100/1000, 1x Wi-Fi 802.11b/g/n, 1x Bluetooth 2.0 (+EDR)
  • konektory 1x D-Sub, 3x USB 2.0, 1x mikrofon, 1x sluchátka, 1x modem, 1x HDMI
  • baterie 8 článků
  • rozměry 303 x 231 x 29 mm
  • hmotnost 1,8 kg

Plusy a mínusy

+ málo se zahřívá
+ velmi dlouhá výdrž

- velikost odpovídá spíše 13" modelu
- baterie překáží, když je notebook v klíně

Kompletní fotogalerie

Byl pro vás článek přínosný?