Hlavní navigace

MSI ukázalo první nereferenční Radeon RX 5700 XT/Navi, bude snad příští měsíc (oživeno)

19. 7. 2019

Sdílet

Článek z 8. 7. 2019 jsme aktualizovali o nové informace a fotku připravované karty. Novou část naleznete na konci. Následuje původní text:

Včera byly vydané Radeony RX 5700 XT se 7nm GPU Navi. Jsou ale zatím dostupné jen ve formě referenčních karet s chladičem typu blower, jenž je poměrně hlučný proti otevřeným chladičům s více axiálními ventilátory. Na nereferenční karty se zatím čeká. MSI ale už první takové modely oznámilo a ukázalo i první obrázek. Od této značky by nereferenčních Navi mělo být celkem sedm a jsou to zatím první/jediné oznámené nereferenční modely, i když později určitě přibudou i ty od ostatních značek.

Nejlevnější variantu by snad měly u MSI tvořit karty s označením „Mech“, soudě podle pořadí. Respektive „Mech OC“. MSI chystá kartu Mech OC jak od plnotučného modelu Radeon RX 5700 XT, tak od ořezaného modelu RX 5700. V sedmičce modelů jsou jen OC verze, takže karta tohoto provedení asi bude vždy jen se zvednutými nereferenčními frekvencemi.

AMD Radeon RX 5700 XT nereferencni MSI Hardwareluxx 02 První nereferenční grafiky AMD Radeon RX 5700 XT od MSI (Zdroj: Hardwareluxx)

Co tato nereferenční karta přinese? Chladič karty Mech je červenočerný a vypadá to, že půjde o stejný design, který doposud nesl označení Armor. Každopádně je použitý pasiv s heatpipe a dva široké axiální ventilátory (typ Torx Fan 2.0). Karta má podle popisu backplate. Použité PCB by asi také mohlo být nereferenční, protože to, co je z něj vidět, nesedí s referenční deskou (je-li obrázek reálný). Co je mimochodem ještě zajímavé, jsou výstupy. Karta by zdá se mohla mít dva DisplayPorty a dvě HDMI 2.0 místo referenčního rozdělení 3+1, ale nadto také pátý výstup DVI (to bude asi jen digitální, bez kompatibility s D-Sub). To u referenčních karet AMD už docela dlouho nebývá. Záslepka je jinak dvouslotová, ale chladič možná může malinko přesahovat, to těžko říct.

AMD Radeon RX 5700 XT nereferencni MSI Hardwareluxx 01 MSI Radeon RX 5700 XT "Mech OC" (Zdroj: Hardwareluxx)

Jak od Radeonu RX 5700 XT, tak od RX 5700 bude také MSI mít provedení Gaming X, které by zřejmě mělo být dražší a kvalitnější. V seznamu modelů jsou také pro obě Navi modely „Air Boost“, ovšem to jsou sice nereferenční karty, ale s chladičem referenčního typu, tedy „blowerem“ s průběžným pasivem a radiálním ventilátorem.

V seznamu je i jedna novinka, jejíž podobu zatím těžko odhadovat. Pro Radeon RX 5700 XT je mezi modely Mech OC a Gaming X zapasována karta pojmenovaná „Evoke OC“, která by asi cenově mohla být někde na půl cesty mezi nimi. Mohlo by snad jít o o něco pokročilejší chladič proti Armoru/Mech, ovšem kdo ví, teoreticky také rozdíl může být třeba jenom v nějakém RGB podsvícení a podobných malichernostech. Evoke OC je každopádně oznámeno zatím jenom pro model XT, nikoliv pro běžný Radeon RX 5700.

Nereferenční karty většiny výrobců v srpnu?

Tyto karty by MSI údajně mělo uvést na trh v srpnu (to sedí s tím, co uváděly starší zprávy). Web VideoCardz uvádí, že příští měsíc sděluje jako dobu pro vydání nereferenčních Radeonů Navi velká část výrobců karet. Snad to znamená, že nereferenčních modelů nebude nedostatek s jen ojedinělou vlaštovkou (a zbytkem opožděným), ale naopak se jich objeví dostupných víc. Nicméně asi je to pořád předběžné a nelze to brát za cosi závazně slíbené.

Aktualizováno (19. 7. 2019):

Web ComputerBase teď informuje o tom, že MSI aktualizovalo seznam na celkem osm karet: přibyl model Evoke OC i pro Radeon RX 5700, který předtím chyběl. Co je ale podstatnější, byl publikován už reálný obrázek karty Radeon RX 5700 XT Mech OC. Její design se tak nakonec liší od toho, co bylo na původním slajdu, který zřejmě jako ilustraci použil obrázek nějaké starší karty.

MSI nereferencni Radeon RX5700 XT ComputerBase 2 Nereferenční Radeon RX 5700 XT Mech OC od MSI (Zdroj: ComputerBase)

MSI nereferencni Radeon RX5700 XT ComputerBase 1

Galerie: Referenční AMD Radeon RX 5700

Byl pro vás článek přínosný?