Hlavní navigace

MSI Wind Top AG2712: velký herní All-in-One (minirecenze)

30. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Parametry, displej

Displej o úhlopříčce 27" už trochu připomíná televizi a pro takovou diagonálu by se hodilo vyšší rozlišení, nicméně na hry bude už kvůli výkonu stačit Full HD. Vzhledem k ceně však zklamalo použití pouhého TN panelu, takže z úhlů toho na displeji mnoho neuvidíte. Naopak MSI nás hodně potěšilo matnou povrchovou úpravou, které je na dotykovém displeji velmi těžké docílit. Celý počítač je opřen o masivní nohu z průhledného plastu a v limitovaném rozmezí jej jde polohovat.


 

zapůjčil MSI
displej 27", 1920 × 1080 px, TN, polomatný, dotykový
procesor Intel Core i7-3630QM / 2,4 GHz, 4(8) jádra
operační paměť 12 GB DDR3
grafická karta Nvidia GeForce GTX 670MX
pevný disk 1 TB
SSD 128 GB
USB 4× USB 3.0, 2× USB 2.0
konektivita Wi-FI 802.11n, 1 Gb/s LAN
webkamera ano
čtečky SD, MS, Blu-ray DVD combo
další monitory HDMI (vstup a výstup), VGA
reproduktory ano
příslušenství drátová myš a klávesnice, dálkové ovládání
napájení externí zdroj 180 W
operační systém Windows 8 64b
rozměry a hmotnost 672 × 483 × 66 mm / 17,5 kg
cena
46 067 Kč

Pokud se na displej podíváte zblízka pod úhlem, všimnete si rozmazaného obrazu – MSI tady použio zmatňující vrstvu od 3M. Díky matné úpravě s touto vrstvou je obraz jen o málo horší, než by byl bez ní, ovšem výhody matného obrazu to plně vynahrazují.


 

Odrazy okolního světla jsou jen nízké a ani se příliš nešpiní kvůli dotykům. Ve výsledku jde o takový polomatný obraz a už je to je u Allinonů celkem unikátní. Ochranné sklo je zároveň velmi pevné a překrývá displej až po okraj šasi. Občas se šmouhám na dotykovém displeji neubráníte, takže v balení najdete i hadřičku.


 

 

 

Konektory, příslušenství

Pod displejem se nachází pás s reproduktory, jež mají jen průměrnou kvalitu zvuku. Hudba hraje dostatečně nahlas, ale seriály, které jsou typicky tišší, už celou místnost neozvučí. Pod pásem jsou ukryty celkem dva (2× 3 W) reproduktory. Na horní straně samozřejmě nechybí webkamera s integrovanými mikrofony.


 

Boční konektory má WindTop lehce utopené a poslepu do nich flashdisk nezasunete. Najdete mezi nimi dva USB 3.0, čtečku SD karet a trochu netradičně i napájení. Nad nimi jsou ovládací tlačítka pro změnu jasu či vstupu videosignálu, a také zapínací tlačítko s indikačními diodami.


 

Zadní konektorový panel obsahuje HDMI vstup a výstup, počítač tak může slouži jako samostatný monitor, nebo k němu druhý monitor připojíte. Jsou tu další dva rychlé USB 3.0, dva USB 2.0, gigabitová síť a audiojacky. Jeden pro mikrofon a druhý buď pro sluchátka, nebo pro stereoreproduktory. Najdete zde i televizní tuner.


 

Do dvou USB 2.0 zapojíte dodávanou drátovou klávesnici a myš. Pro herní účel jsou drátové verze lepší. Klávesnice Startype ES300MU má zhuštěná tlačítka a multimediální klávesy, nicméně na hry příliš vhodná není, narozdíl od povedené myši Gaming Mouse W8. Hlodavec naopak dobře padne do ruky a kromě čtyř programovatelných tlačítek má přepínání DPI.


 
 
 

Televizní tuner DVB-T je klasický Aver a anténa na zadní straně počítače má malý konektor, takže domácí koaxiál připojíte jen přes redukci. MSI dodává malou, ale celkem silnou anténu s dlouhým kabelem. K tuneru máte povedené dálkové ovládání a Wind Top může sloužit i jako televize – zapnete ji i s dálkovým ovládáním, které je bohužel dost směrové.


 

Na pravé straně počítače už konektory nejsou, zato je zde Blu-ray mechanika. Na rozdíl od přední části jsou celá záda z lesklého plastu. Sice nebudou při používání vidět a ani na ně nebudete sahat, takže se otisky prstů zádům vyhnou, ale nabízí se otázka, proč jsou tedy lesklá? Lesklé plasty do IT nepatří.

 

 

Výkon, hodnocení

Windows 8 má několik předinstalovaných aplikací. Otravná je jen klasická trial verze Norton Internet Security, MSI dále nabízí utilitu pro měření spotřeby elektřiny s grafickým vyobrazením, kolik jste ušetřili při zapnutém eko režimu. Jedním z bočních tlačítek se přepíná mód displeje mezi teplotou barev vhodnou pro web či pro sledování filmů. Další slouží pro výběr vstupu videosignálu a změnu hlasitosti.

 

Wind Top je postaven na čipové sadě Intel MH77 s procesorem Core i7-3630 (Ivy Bridge). Model AG2712 se od AE2712 a AE2712G odlišuje hlavně silnější grafickou kartou. O herní výkon se stará GeForce GTX 670MX. V klidovém režimu je ale aktivní grafický čip HD4000, o což se stará technologie Optimus.

komplexní testy 
PCMark 8 (home) 3 912 bodů
PCMark 8 (creative) 3 875 bodů
PCMark 8 (work) 4 467 bodů
PCMark 8 (storage) 4 566 bodů
PCMark 7 (celkem) 4 669 bodů
Windows Index (nejslabší součást) 5,1 (2D grafika)
testy procesoru 
Cinebench R11.5 (64b), xCPU 6,42 bodů
Cinebench R11.5 (64b), 1CPU 1,39 bodů
Převod videa H.264/AVC dva průchody 34 fps
testy systémového disku 
HDTune čtení průměr 310 MB/s
AS SSD Benchmark 156 bodů
CrystalDiskMark sekvenční čtení 465 MB/s
CrystalDiskMark sekvenční zápis 358 MB/s
CrystalDiskMark čtení 512K 275 MB/s
CrystalDiskMark zápis 512K 36 MB/s
CrystalDiskMark čtení 4K 17,0 MB/s
CrystalDiskMark zápis 4K 10,0 MB/s
testy grafiky 
3DMark Vantage (celkem) 14 258 bodů
3DMark Vantage (GPU/CPU) 12779 / 21845 bodů
3DMark 11 (Performance) 3718 bodů
3DMark Icestoorm 41570 bodů
3DMark Cloudgate 6827 bodů
3DMark Firestrike 2045 bodů
Crysis, max. detaily 24 fps
World in Conflict, max. detaily 40 fps
Stalker: Call of Pripyat, max. detaily 58 fps
Trackmania, max. detaily neproběhlo
testy spotřeby 
Spotřeba bez zátěže 58 W
Spotřeba při vytížení CPU 97 W
Spotřeba při vytížení grafiky 112 W

Na poměry All-in-One je příjemným překvapením osazení 128GB SSD disku pro systém. Za takto drahý počítač by to ale stejně už mělo být samozřejmostí. Použitý hardware se při hraní skutečně projevil a výkon je srovnatelný i s průměrnými sestavami kolem 25–30 000 Kč. Naměřené hodnoty najdete v tabulce


 

Spotřeba se již také blíží běžné sestavě. Ventilátor umístěný vzadu nad displejem není nikterak tichý, počítač je zkrátka primárně stavěn na výkon. Výměna komponent je dle manuálu možná, nicméně hrozí ztráta záruky. SSD tu je, takže stejně není na rozdíl od jiných All-in-Onů potřeba nic měnit. All-in-one a herní počítač není zatím příliš slučitelná kombinace, nicméně MSI se jim přiblížilo nejvíce.

 

+: polomatný displej; SSD na systém; vysoký výkon; slušná myš

−: vyšší cena; jen TN panel, mohlo být vyšší rozlišení; slabší klávesnice

Hodnocení 90 %


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.