Hlavní navigace

MSI: Zrozen pro HTPC?

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nová základovka MSI Media Live DIVA se vymyká v mnoha ohledech. Využívá mobilní čipset AMD RS780M s 128MB side-portem, podporuje procesory s maximálním TDP 95 W (AM2+), obsahuje na integrovanou grafiku nezvyklý komponentní výstup obrazu, ale největším překvapením je audio zesilovač.

Na samotné desce se šetřilo, je to vidět na špatném rozložení komponent i jejich výběrem (obyčejné kondenzátory, nezalité cívky). Specifikace vypisovat nebudeme, obrázek prozradí vše důležité.

Počet a výběr konektorů je pro HTPC takřka dokonalý. Pro video můžete použít analogové D-sub a RGB komponentní výstup, dále digitální HDMI, zvukový SPDIF vstup/výstup, FireWire pro připojení DV kamery, analogový stereo cinch vstup/výstup a výstup pro subwoofer.

Největší rozruch ale způsobuje zvuková část. Přímo na desce je standardní čip Realtek ALC888 pro 7.1. Až potud je vše jednoduché. O dodatečné zvukové obvody se stará společnost D2Audio. Vybrat si můžete ze dvou variant, ta první nabízí integrovaný 5kanálový zesilovač (subwoofer má zesilovač svůj) a nebo se 7.1 předzesilovačem. Přímo na základní desce se ještě nachází DSP procesor DAE-3. Mnoho informací není známo, i když už je deska nějakou dobu v prodeji a přiznám se, že jsem sám z údajů co MSI poskytuje dost zmaten. Pokud máte k tématu co říct, nebo znáte některá řešení D2Aduio, určitě se ozvěte v diskuzi.

 

Osobně si nejsem jistý možností využití. Papírově je to všechno fajn a digitální zesilovač určitě vzbudil na internetu všeobecný zájem. Vkládat takto sofistikovanou součástku do nitra počítače, který je plný elekromagnetického rušení ale asi nebude moudré. Dost chybí i PCI slot pro přídavnou kartu. Dovedu si představit, že MSI na tom postaví celé HTPC i s repro a prodá jako hotový výrobek. Samostatně je to spíše hračkou pro kutily a většina lidí sáhne po osvědčeném řešení zesilovače v aktivní reprosoustavě. A co cena? MSI Media Live DIVA nabízí např. TN Trade, ale popisy produktů jsou nepřesné a nelze zjistit co všechno bude v balení. Těch tajemství, záhad a výjimečností je na jeden produkt až moc :)

Zdroj: MSI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku