Hlavní navigace

mujRozhlas zpřístupňuje archiv i živé vysílání Českého rozhlasu. Má i slabá místa

7. 1. 2020

Sdílet

Po dvou letech příprav Český rozhlas vstupuje do světa moderních aplikací. mujRozhlas na mobilech i počítačích zpřístupňuje celý archiv, ale také živé vysílání stanic Rozhlasu. Ucelené multiplatformní řešení na trhu dosud chybělo. Ne všechno se ovšem v první verzi povedlo.

V prosinci byla uvolněna dlouho vyhlížená aplikace mujRozhlas, která zpřístupňuje archiv, ale také živé vysílání stanic Českého rozhlasu. Veřejnoprávní médium nabízí bohaté spektrum pořadů pro všechny generace, dosud ale scházel pohodlný přístup z mobilů. Stanice měly oddělené aplikace, které jako by přicestovaly jako z minulého století. Samostatná aplikace na zprostředkování živého přenosu byla možná až přehnaně jednoduchá. Některé pořady jsme mohli a můžeme poslouchat v různých podcastových aplikacích, stejně tak živé vysílání bylo a nadále bude možné „naladit“ pomocí přehrávačů třetích stran. Pro Rozhlas je ale spuštění aplikace mujRozhlas velmi důležité, aby nabídl kvalitní servis na jednom místě. Nová mobilní aplikace má za úkol zejména zvednout poslechovost a přilákat nové publikum. Jak po dvou letech práce hodnotíme výsledek?

mujRozhlas jako řešení pro 21. století

Krátce lze novinku popsat jako pěkně vypadající aplikaci, která ale připomíná betaverzi. První verze jakéhokoli softwaru ostatně má zpravidla k dokonalosti daleko. mujRozhlas minimálně hned zpočátku zhmotňuje to, čím ČRo dříve nedisponoval, a sice jednotné řešení pro přehrávání archivu a živého vysílání. Žádné dělení na stanice, všechno najdete na jednom místě, což je největší přínos novinky.

Kromě mobilních a platforem AndroidiOS vznikla také webová verze na www.mujrozhlas.cz, kterou v prohlížečích jako Chrome nebo nový Edge můžete používat i v samostatném okně. (Bohužel nejde o progresivní webovou aplikaci.) Pokud používáte více zařízení, budete chtít, aby se obsah synchronizoval. Účet si můžete vytvořit na webu, takže o svou sestavu pořadů a front nepřijdete, mobilní varianta ale přihlášení nepochopitelně nenabízí.

Hlavní obrazovka nabízí několik sekcí, lze si ji přizpůsobit
Hlavní obrazovka nabízí několik sekcí, lze si ji přizpůsobit
Živé vysílání naladíte ve stejné aplikaci
Živé vysílání naladíte ve stejné aplikaci
Pořady můžete přidávat do oblíbených, abyste je nemuseli pořád hledat
Pořady můžete přidávat do oblíbených, abyste je nemuseli pořád hledat

Sekci mujPlaylist (ani tohle není překlep), kam si přidáváte své oblíbené pořady a jednotlivé díly, proto prozatím musíte plnit zvlášť na mobilu a zvlášť na počítači. Aplikace myslí na to, že ne každý má špičkový zrak. Velikost písma si přizpůsobíte, což standardem není. K tomu mujRozhlas přidává dnes velmi populární tmavý režim zobrazení. Na webu nefunguje, na mobilu ano.

Potíže s intuitivností

Výhrady mám také ke koncepci uživatelského prostředí. (Teď už se věnuji primárně mobilům.) Působí přitažlivě, ovládání nicméně není bezproblémové. V první řadě dnes očekávám velké vyhledávací pole na hlavní obrazovce. Vyhledávání obecně patří k nejzákladnějším akcím a myslím, že vyhledávání v archivu nebude spadat do kategorie svátečních činností. Přesto je nešikovně pohřbené v hlavní nabídce. I řada mobilů má ve výchozím stavu vyhledávací pole na domovské obrazovce.

Odkaz na vyhledávač naštěstí lze trvale přesunout do spodní nástrojové lišty. Prostředí aplikace mujRozhlas je dostatečně flexibilní, tuto nabídku si zorganizujete, jak potřebujete. Pořady lze přidávat na hlavní obrazovku, učiníte tak ale jen z nastavení, kam běžný člověk zpravidla nezavítá. Nedomyšlenost koncepce prostředí je vidět i na tom, že stejnou nabídku funkcí najdete jak v hlavní nabídce pod tzv. hamburgerovým tlačítkem, tak ve spodní části obrazovky s tím rozdílem, že ve spodní části jsou čtyři tlačítka vždy viditelná.

Díky časové ose živého vysílání se rychle zorientujete a přesunete do vybraného odvysílaného segmentu
Díky časové ose živého vysílání se rychle zorientujete a přesunete do vybraného odvysílaného segmentu
Teď už posloucháme záznam živého vysílání
Teď už posloucháme záznam živého vysílání
Detail přehrávaného dílu pořadu
Detail přehrávaného dílu pořadu

Český rozhlas ale možná ještě více mate např. tím, že nabízí jednak Pořady, jednak Podcasty. Když se vrhnete do sémantického rozboru, rozdíl mezi pojmy samozřejmě najdete, ale má smysl v praxi aplikaci takto nafukovat na kategorie, které i na někoho, kdo rozumí rozdílu mezi nimi, působí zbytečně? Mám obavu, že v praxi chce běžný člověk najít svůj pořad/podcast, aniž by přemýšlel nad tím, jestli se jedná o pořad, nebo o podcast. Nakonec jde vždy o audioprodukci Českého rozhlasu.

Z jiných aplikací už je člověk zvyklý, že při přehrávání stačí klepnout na minipřehrávač, který si typicky najde místo ve spodní části obrazovky, a pak uvidí detaily přehrávání. V tomto případě se otevře fronta, zatímco detaily přehrávaného pořadu uvidíte po klepnutí na název pořadu. Není to nutně špatně, ale připadá mi, že tvůrčí tým jde zbytečně proti mentálním mapám dnešních uživatelů a uživatelek smartphonů.

Podařené aspekty aplikace

I přes určité nedostatky mujRozhlas představuje velký krok vpřed pro ČRo a nabízí řadu dobrých funkcí, které poslouchání zpříjemňují – a mnohé už dnes považujeme za standard. Přehrávání tak např. může skončit v určený čas nebo po uplynutí vybraného limitu. (Mohli byste bez tohoto žít?) Dokonce byl implementován ekvalizér, kde najdete především dva přednastavené filtry. Jeden zvýrazní hlas, druhý potlačí basy.

To považuji za dobrý nápad pro každodenní přehrávání bez bariér, navíc pokud chcete, grafický ekvalizér si nastavíte zcela dle vlastních preferencí a požadavků. Současně myslím, že synchronizaci obsahu napříč zařízeními by využilo více lidé než ekvalizér. Za zmínku dále stojí navigace v přehrávání živého vysílání. Můžete se plynule vracet zpět o pár vteřin, ale také o celé bloky vysílání, které jsou zobrazeny na časové ose. Osa je provázaná s celodenním programem stanice. Záznamy pořadů lze stahovat, takže se pak obejdete bez připojení.

Český rozhlas se díky „memuRozhlasu“ přidává k moderním médiím a zpřístupňuje svůj obsah masám tak, jako to doteď nedokázal. Určité nedodělky se jistě podaří brzy opravit a pak půjde o špičkovou aplikaci. I takhle ale stojí za vaši pozornost, zejména pokud chcete poslouchat stanice nebo pořady Rozhlasu ve větší míře.

Zdroj: vlastní | tisková zpráva

Kompletní fotogalerie aplikace mujRozhlas

Byl pro vás článek přínosný?