Hlavní navigace

Mushkin uvádí SSD pro cachování, desku s Intel SRT na to nepotřebujete!

24. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Mushkin, kterou znáte asi hlavně jako výrobce paměťových modulů, nabízí i solid-state disky. Právě představená série Mushkin Catalyst Cache je určena pro ukládání nejčastěji používaných dat – podobně jako paměť NAND Flash u hybridních pevných disků nebo rychlé SSD určené pro technologii Intel Smart Response Technology.

 

Catalyst Cache jsou nabízeny v kapacitách 50 a 100 GB a používají řadič od SandForce. U modelu s větší kapacitou udává Mushkin rychlosti čtení a zápisu 550, respektive 515 MB/s a 90 000 IOPS, u levnější 50GB varianty je to 525 MB/s čtení / 495 MB/s zápis a 85 000 IOPS. Výrobce neudává, zdali zařízení používá paměti typu SLC NAND, jak je u „cachovacích“ SSD zvykem, nebo levnější MLC. Podobných parametrů ale dosahují i běžná SSD s řadičem SandForce a čipy MLC, například 120GB Kingston SSDNow V+200.

Ukládání nejčastěji používaných dat na SSD je řešeno softwarově, prostřednictvím aplikace Dataplex od firmy Nvelo. V balení s Catalyst Cache najdete licenční klíč, který použijete ke stažení programu skrz stránky Mushkinu. Program má několik omezení, například nefunguje na řadičích (jižních můstcích) Nvidia nForce a nepříjemným problémem je, že pevný disk či jeho oddíl, na kterém je software nainstalován, není čitelný jakýmkoliv operačním systémem „zvenčí“.

Mushkin Catalyst Cache tak není žádná žhavá novinka, neboť software Dataplex je dodáván už k zařízením Crucial Adrenaline, Corsair Accelerator, OCZ Synapse a OCZ RevoDrive.

Zdroj: X-bit labs, Nvelo

Byl pro vás článek přínosný?