Hlavní navigace

Může u vás doma být i VDSL, nebo jen ADSL? Mapka T-Mobilu to prozradí

21. 8. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

T-Mobile ve své mapce pokrytí nově zobrazuje také dostupnost pevného internetu. Jako volitelnou vrstvu si můžete zapnout ADSL a VDSL, takže při největším přiblížení uvidíte, která z technologií je u vás doma dosažitelná. Oranžové body značí pomalejší ADSL, zelená pak VDSL. Dosažitelné rychlosti už z mapky zjistitelné nejsou.

T-Mobile spustil mapku dostupnosti ADSL a VDSL internetu
T-Mobile spustil mapku dostupnosti ADSL a VDSL internetu

Podobná mapka dosud chyběla. Cetin, který metalickou infrastrukturu provozuje coby dědictví Českého Telecomu, mapu nemá vůbec. O2 prozradí dostupnost sítě jen na vyžádání, přičemž musíte zadat telefonní číslo.

T-Mobile spustil mapku dostupnosti ADSL a VDSL internetu
Oranžová (ADSL), zelená (VDSL)

Jak moc je mapka spolehlivá? Inu, data dodává provozovatel infrastruktury, takže by měla být přesná. Co ale znamenají různé anomálie, kdy jsou i sousední místa různé barvy nebo jsou body i tam, kde pevná linka ani nevede? V prvním případě je dostupnost podmíněna vzdáleností od ústředny a stářím/kvalitou vedení. Ve druhém pak mapka ukazuje potenciál – na dané místo by šlo technologii přivést.

 

Plusovým bodem pro T-Mobile je, že pokud do vyhledávacího pole zadáte adresu, následně uvidíte bublinu s pokrytím pevnými i mobilními sítěmi včetně dostupnost technologie VoLTE.

via Radek Zajíc

Byl pro vás článek přínosný?