Hlavní navigace

My PassPort Elite - 320GB v kapse

22. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dříve všichni uživatelé počítačů přemýšleli hlavně nad tím, jak svůj počítač zrychlit. Dnes mnohem častěji vyvstává otázka, kam s daty? Tisíce fotek, stovky empétrojek, hromady dokumentů a desítky filmů. Dříve či později zjistíte, že již opravdu není kam tohle všechno uložit. Pokud navíc pracujete občas na více počítačích, jediným rozumným řešením může být externí pevný disk.


Na některých fotografiích působí Elite jako kovový - v skutečnosti je ale plastový

Oproti flash disku nabízí dostatečnou kapacitu, v našem případě se jedná o Western Digital My Passport Elite s kapacitou 320 GB. Zcela nová řada Essential navazuje na předchozí oblíbené modely malých přenosných disků velikosti 2,5", které se povalují v kapsách a brašnách mnoha českých uživatelů.

Odolnější než předchůdci

Na trhu je dnes již přenosných disků celá řada různých značek, co je ale skutečně důležité? Fyzická odolnost, spolehlivost, malé rozměry a nízká hmotnost. Fyzické provedení nového modelu se mi velmi zamlouvá, jednoduchý design působí solidnějším dojmem než jeho předchůdci. Výrobce také konečně opatřil mini USB port pevnou posuvnou krytkou, na které najdete i led diody signalizující činnost disku.

Když vezmete disk do ruky a vyzkoušíte jeho tuhost, příjemně vás překvapí. I samotná masivnější krytka je mnohem sympatičtější než všelijaké malé gumové záslepky. Pokud byste podle obrázků čekali kovový povrch, budete zklamáni.


My Passport Essential a jeho 11 barev - na rozdíl od Elite jsou lesklé

Na druhou stranu je ale ve skutečnosti odolný plast pro disk mnohem vhodnější. Nevede statickou elektřinu, méně snadno se na něm objeví škrábance a je o malinko lehčí. Výrobce tedy zvolil houževnatý plast správně, navíc je na dotek mnohem příjemnější než chladný kov.


Verze Elite je dostupná ve čtyřech barvách - všechny jsou velmi elegantní

Jeden USB port stačí

Častým problémem malých přenosných disků je napájení. Na rozdíl od svých větších 3,5" kolegů totiž nemají vlastní napájení. To je realizováno přímo přes USB port. Zejména u notebooků ale občas není USB port schopen zajistit dostatečné napájení a disk nefunguje.

Někteří výrobci to řeší kabelem, který se připojuje hned do dvou USB portů. To však není případ testovaného kousku. Přesto jsem při zkoušení s několika notebooky i stolními počítači nenarazil na žádný problém. Pokud by se přeci jen vyskytnul, můžete v řádu desetikorun kabel pro dva USB porty zakoupit.

Software bohužel nepřekvapil

Western Digital dodává ke svým přenosným diskům zdarma i zálohovací a synchronizační software. Snažil jsem se po všech možných špatných zkušenostech jej testovat objektivně. Bohužel ale musím opět přiznat zklamání. Běžného uživatele nejprve odradí ovládání pouze v angličtině.

Zkušenějšího uživatele odradí pomalý a velmi nestabilní software, který dokáže pořádně zaneřádit počítač. Z dodaného software je nejpraktičtější WD AnyWhere Access (MioNet), který ale bohužel s přenosným diskem příliš nevyužijete - slouží na vzdálený přístup k datům přes internet.


Přiložený software WD Sync je bohužel pouze v angličtině a nepatří mezi nejpřehlednější

Na druhou stranu tento software používat nemusíte. Doporučuji proto disk po zakoupení jednoduše naformátovat a softwarem se dále nezabývat. Pro odvážlivce jsou zde možnosti automatické synchronizace zvolených složek, včetně ochrany pomocí šifrování.

Hezký a kvalitní

Samotný disk mě ale potěšil. Jednoznačně je fyzicky odolnější než předchůdci a krytka USB konektoru zabrání jeho zničení nebo zanesení nečistotami. Rozměry zařízení nemohou být o mnoho menší, kvůli samotnému 2,5" disku uvnitř. Můžete jej skutečně pohodlně přenášet třeba i v kapse nebo současně s notebookem v brašně.

Pokud si potrpíte na design, najdete v nabídce i obdobné modely v jiném barevném provedení (například tmavě červená či modrá). Podle parametrů jsem jiný rozdíl než barvu nenašel, jsou ale bohužel o něco dražší. Velkým bonusem je pětiletá záruka a funkčnost pod Windows (XP a Vista) i Mac OS.


Naměřené rychlosti jsou pro 2,5" USB disky normální. Pro vyšší výkon si vyberte eSATA, pokud jej váš notebook podporuje

Kapacita 320 GB je pro přenosný disk více než dostačující a rychlost limituje připojení přes USB než samotný disk. Pokud hledáte malý externí disk s velkou kapacitou, Western Digital vás s novým modelem Elite nezklame a oproti flash disku nabídne dostatečnou kapacitu kdekoli a kdykoli ji potřebujete.

Informace

Zapůjčil:             Western Digital
Cena:                 od 2 500 Kč (orientační cena na internetu)


Zaměřen na styl a design

Specifikace

kapacita: 305 168 MB * velikost disku: 2,5" * otáček za minutu: 5400 * připojení: 1× USB * vyrovnávací paměť: 8 MB * rozměry: 126 × 15 × 80 mm * hmotnost 180 g * software: synchronizace, zálohování a vzdálený přístup

Byl pro vás článek přínosný?