Hlavní navigace

HyperX PulseFire Dart: bezdrátová koženková myš, kterou nabijete přes Qi (recenze)

24. 1. 2020

Sdílet

Tohle je první bezdrátová myš od HyperX. Herní značka Kingstonu má v nabídce celkem pět myší (a šest klávesnic), ale pouze tahle je bezdrátová. Navíc ji lze nabíjet přes standard Qi a HyperX k ní prodává i nabíjecí podložku

PulseFire Dart padne dobře do větší ruky, je určená pro praváky a kromě klasických dvou tlačítek a kolečka (to je mačkací) má ještě jedno malé tlačítko nad kolečkem a dvě tlačítka pro palec. Kolečko a logo HyperX jsou podsvícené. Myš pracuje na frekvenci 2,4 GHz přes USB dongle. Ten není tak malý jako třeba u Logitechu a z portu zhruba 8 milimetrů vystupuje. Ale můžete ji připojit i přes dodávaný kabel s koncovkou USB-C a kromě toho, že se tak dobíjí akumulátor, máte v ten moment myš drátovou.

  • Bezdrátová přes USB dongle, drátová přes USB-C
  • Dobíjení přes kabel i přes Qi
  • Koženkové výplně na bocích
  • 2 boční tlačítka, 1 horní tlačítko
  • 110 gramů, 1600 dpi, přetížení 50G
  • Aplikace pouze pro Windows 10

Myš je plastová, ale na obou bocích má příjemně měkkou výplň z koženky. Kluzáky výměnné nejsou. V příslušenství je ke kabelu ještě redukce z USB-C na USB-A, takžepokud kabel jinak nevyužijete a dobjet budete bezdrátově, lze jej využít jako prosté prodloužení portu USB na stůl.

Na spodní straně je vidět laserový senzor (Pixart 3389) a vypínací tlačítko. Akumulátor není přístupný a výdrž baterie činí zhruba 50 hodin (kapacita akumulátoru je 3 Wh). Na spodní straně myši je vypínač, který musíte používat – myš totiž nezvládá uspání, v aplikaci to změnit nejde a i při nečinnosti se docela hodně vybíjí. Pro hráče je to spíše dobře, nemůže nastat latence při probouzení, pro běžné užití to vadí. Při nabíjení z počítače to trvá zhruba hodinu a půl do plného nabití (10 % za 10 minut).

HyperX PulseFire Dart recenze8 Na myši je zajímavé hlavně měkké polstrování na bocích, což trošku vzbuzuje pocit luxusu

Pod tlačítky jsou spínače Omron, které by měly vydržet 50 milionů kliknutí. Boční tlačítka jsou umístěná vedle sebe vodorovně, což mám osobně vždy raději. Mapuji si na ně zkratky Ctrl+C a Ctrl+V a uvítal bych ještě jedno malé programovatelné tlačítko u levého tlačítka. Jako mínus ale beru, že jsou na sobě obě tlačítka nalepená. Kdyby mezi nimi byla aspoň malá mezera, šly by palcem lépe rozlišit.

Softwarová utilita k myši se jmenuje HyperX NGENUITY a překvapivě ji výrobce nabízí jen jako aplikaci v Microsoft Storu. Na krabici je napsáno, že myš podporuje i Windows 7, ale obslužná aplikace funguje až u Windows 10. U staršího operačního systému jste tedy bez softwaru.

HyperX PulseFire Dart aplikace1
HyperX PulseFire Dart aplikace1
HyperX PulseFire Dart aplikace2
HyperX PulseFire Dart aplikace2
HyperX PulseFire Dart aplikace3
HyperX PulseFire Dart aplikace3
HyperX PulseFire Dart aplikace4
HyperX PulseFire Dart aplikace4
HyperX PulseFire Dart aplikace5
HyperX PulseFire Dart aplikace5
HyperX PulseFire Dart aplikace6
HyperX PulseFire Dart aplikace6
HyperX PulseFire Dart aplikace7
HyperX PulseFire Dart aplikace7

Aplikace umožňuje nastavení osvětlení, programování tlačítek a nastavení senzoru. Dále přes ni zjistíte stav akumulátoru a provádí upgrade firmwaru myši. Můžete nastavit jakoukoliv barvu RGB s efektem střídání nebo pulzování. Světýlka nejsou nic pro mě, ale čistá bílá jde nastavit také.

V nastavení tlačítek lze změnit funkce jednotlivým tlačítkům i kolečku. Na výběr jsou klasicky klávesy, funkce myši, ovládání multimédií. Nelze ale zvolit klávesovou zkratku, pouze jako makro, které reaguje pomaleji. Takže zatímco na své myši mám na jednom tlačítku Ctrl+V, přičemž vložení je okamžité, u Pulsefire Dartu je cítít prodleva (řekl bych tak 0,3 sekundy). Není to nic příjemného. V podstatě nelze na makro použít nic, u čeho požadujete okamžitou reakci.

Chargeplay Base

HyperX k myši prodává i bezdrátovou nabíjecí stanici ChargePlay Base za 1700 Kč. Její výkon je 10W a umí nabíjet dvě zařízení současně. Tvar je uzpůsoben tak, aby na ni šla položit i myš, ale jinak lze nabíjet jakékoliv zařízení s tímto standardem. Pro mobily je nabíječka slabá, na myš nebo třeba hodinky ale dostačuje. Když myš po hře nebo práci položíte na tuto plochu, nemusíte se už o nic jiného starat.

HyperX Chargeplay Base
HyperX Chargeplay Base
Nabíjení sluchátek a myši přes Qi
Nabíjení sluchátek a myši přes Qi

Stanice je vcelku tenká a každá polovina má svou vlastní indikaci nabíjení. Konektorem je zde opět USB-C, takže můžete připojit ke svému počítači, ale i do zásuvky přes dodávaný adaptér. V balení je dlouhý a tlustý USB-C.

Hodnocení

Myš PulseFire Dart stojí poměrně hodně (2890 Kč), ale je velmi přesná a dobře se drží. Kvůli svému tvaru se ale hůře nadzvedává a i takové přehmaty jsou někdy potřeba. Oceňuji konektor USB-C i schopnost bezdrátového dobíjení přes Qi. Koženkové polstrování je příjemné, ale ucítíte jej spíše jen na palci.

Aplikace neumí přiřazovat klávesové zkratky jinak než jako makra, což je při používání mnohem pomalejší. Vadilo mi to u kancelařiny a u her to musí být ještě markantnější. Pokud nemáte Windows 10, myš sice bude fungovat, ale nic na ní nenastavíte. Ale lze to obejít na jiném počítači, neboť přemapování tlačítek se ukládá přímo do myši.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.