Hlavní navigace

Na deskách platformy Z370 prý nejde Kaby Lake. Má nekompatibilita Coffee Lake důvod?

18. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: ExtraHardware

Už za pár týdnů by se měly vynořit na trhu procesory Coffee Lake pro socket LGA 1151, přinášející na mainstreamovou desktopovou platformu novou, byť stále 14nm krev se šesti jádry. Alespoň některé hardwarové magazíny už dostaly do rukou vzorky procesorů i desek pro recenze a mohou tak podnikat první pokusy. Zdá se podle nich, že desky platformy Z370 skýtají jedno nečekané překvapení. Kromě toho, že nová CPU Coffee Lake nefungují ve starších deskách, předchozí čipy Kaby Lake zase prý nejedou v těch nových.

Tato informace ještě nemusí být definitivní, jelikož firmwary desek (které se začaly objevovat jen před pár dny, tedy s mnohem menší rezervou, než bývalo zvykem dříve) mohou být stále nezralé. Nicméně podle webu Hardware.info, který ji pustil do světa, na desce s čipsetem Z370 nefunguje procesor Celeron G3930K (zvolený coby levný kanárek) a tím nejspíš ani žádné další Kaby Lake či Skylake. Ačkoliv je socket stejný a procesor zespodu ukazuje identické kontakty, deska s čipsetem Z370 s tímto CPU nenaběhne. Start systému končí cyklickým restartem během detekce grafiky (a to zřejmě i pokud je nainstalována samostatná karta).

Je samozřejmě možné, že podpora pro starší CPU by mohla ještě přibýt ex post v aktualizaci UEFi. Ovšem aktualizace pro starší procesory nebývala dřív třeba – firmware desek by měl všechny předchozí kompatibilní CPU již rozeznávat. Ačkoliv jde tedy zatím jen o pozorování na jednom exempláři konkrétní desky, je zde reálná šance, že toto je záměr a že Skylake a Kaby Lake na deskách pro Coffee Lake prostě fungovat nemá a nebude.

Core i7-7700K a Core i7-8700K (vpravo). Socket a kontakty jsou u Coffee Lake zcela stejné jako u Skylake/Kaby Lake (Foto: Hardware.info) Core i7-7700K a Core i7-8700K (vpravo). Socket a kontakty jsou u Coffee Lake zcela stejné jako u Skylake/Kaby Lake (Foto: Hardware.info)

Čipset Z370 je sice údajně jen refreshem čipsetu Z270, ale to neznamená, že starší CPU s těmito deskami musí být kompatibilní. Toto by totiž mohl být doklad, že Intel skutečně nějak změnil zapojení pinů nebo specifikace napájení a rozhraní, což reálně rozbíjí kompatibilitu. Ačkoliv panovalo podezření, že Coffee Lake učinil nekompatibilním čistě „z plezíru“, toto by svědčilo pro opak a možnost, že existují reálné technické důvody. Na platformě Z370 tak možná budeme ve skutečnosti mít co do činění s čímsi jako socketem „LGA 1151v2“.

Každopádně pokud se toto pozorování potvrdí a nové desky nebudou Skylake a Kaby Lake umět, nebude možné koupit nyní třeba jen desku a dočasně ji používat s dříve pořízeným procesorem, než upgradujete na šestijádro. Pro použití staršího CPU s novou deskou jinak ale asi nebude mnoho důvodů, takže tato nekompatibilita nebude tak nepříjemná, jako nemožnost na šestijádra upgradovat nějakou již zakoupenou desku či PC. Komplikace to bude asi hlavně někdy v budoucnosti při skládání počítačů z bazarových a šuplíkových zbytků.

Byl pro vás článek přínosný?