Hlavní navigace

Na kus řeči se Stevem Jobsem

3. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ještě než vypukne hlavní vývojářská konference Applu WWDC 2010, zastavil se prezident společnosti na menší akci D8 (D-eight, date, „rande“). Tu pořádá už od roku 2003 jedna ze sekcí The Wall Street Journal – magazín All Things Digital. Mezi letošními hosty nechyběl ani Steve Balmer (ředitel Microsoftu), Mark Zuckerberg (ředitel Facebooku), ale i další prezidenti mocných společností. Apple ale v poslední době sužuje několik skandálů, ale také chystají spoustu novinek. Co všechno Steve Jobs na svou společnost prozradil?

Apple určuje trendy

Jak jistě pozorný čtenář hbitě odhadne ze tří prázdných křesel, kromě Stevea Jobse a mluvčího tu je místo ještě třetí, které také nebude prázdné. Na něm bude sedět známý mediální magnát Rupert Murdoch. Jako první se dostavil právě Murdoch, který zahájil sezení zajímavým proslovem. Mimo jiné v něm padlo: „Před 8 lety nám Steve Jobs sdělil, že si tvůrci techniky a obsahu navzájem nerozumějí – a já si nemyslím, že to řekne i dnes.“ Podobný přístup i názor se od mediálního guru toužícího šířit vliv svých médií dá očekávat, nakonec jakýkoliv způsob předplatitelského čtení (papír, čtečky, PC, …) znamená zisky. Rupert také uvedl, že mnoho z jeho předplatitelů již čte noviny právě na produktech Apple, speciálně na nemalém počtu z právě prodaných 2 milionů iPadů. Pár minut nato konečně dorazil i Jobs ve svých typických džínách a černém roláku. Takže přistupme hned k tomu zajímavému.

Rupert Murdoch, zdroj: Engadget

Úvodní narážka sezení byla směřována na to, jak Jobs vnímá fakt, že Apple tento týden vystřídal Microsoft na prestižní pozici největší IT firmy (počítáno dle tržní hodnoty) na světě. Jobs prohlásil, že je to trochu surrealistické, jelikož když se před lety vrátil do Applu, byla firma 90 dnů před bankrotem. Podle něj firmu zachránilo především několik moudrých rozhodnutí (s nimiž lze ušetřit spoustu práce) a potom přirozeně i tvrdá práce. Jako stěžejní úspěch pak vidí to, že Apple zkrátka ví, na jaké technologické koně vsadit a připomněl, že to byla právě firma Apple, která zpopularizovala 3,5“ disketu. Byl to také Apple, jenž se jako první diskety zbavil (u iMacu). A byl to samozřejmě zase Apple, kdo přestal používat sériové i paralelní porty a začal prosazovat USB (opět iMacy). Také byli první firmou, která se jako jedna z prvních vzdala optické mechaniky (MacBook Air). „A když jsme to udělali, řada lidí nás nazývala slovem blázni.“

Flash nechceme. Najděte nám něco lepšího

A co si Steve Jobs myslí o Flashi? Dle jeho slov sice Flash působí jako potenciálně slibná technologie, ovšem Jobs argumentuje tím, že do 2–3 let jej nahradí HTML5. Dále padlo to, že se prakticky žádné zařízení nedistribuuje s Flashem vestavěným, ale pouze dodatečně instalovaným. A třetím, kapku úsměvným, argumentem je sdělení Applu směrem k Adobe, ať jim předvedou něco kvalitnějšího. Pak takový software do svých zařízení milerádi předinstalují.  Steve zdůraznil, že Apple chce vytvářet ty nejlepší uživatelské produkty a ne nejlepší obecných rovinách. Flash do těchto plánů ale stejně nijak nezapadá.

Řeč přišla i na situaci ve firmě Foxconn (odkud Apple nakupuje některé součástky, popř. nechává si zde vyrábět celá zařízení) a zde se odehrávající sebevraždy. Jobs jasně pronesl, že Foxconn není manufaktura, ale obří továrna, která má i vlastní kina a restaurace, takže rozhodně se nedá mluvit o nějakých krutých podmínkách. Mezi 400 tisíci zaměstnanci se vždy najde pár černých ovcí, ale počet sebevražd se prý drží pod americkým průměrem, což však nijak nesnižuje jejich vážnost.

Konkurencí je hlavně Google, ale vyhledávač dělat nebudeme

Mezi jinými větami Jobs zdůraznil, že Apple nemá zájem o vpadnutí na trh vyhledávacích enginů a uvedl, že řada firem to dnes již dělá a dělá to dobře. Rovněž se zmínil, že nápad s displejem pracujícím s více doteky pochází z jeho hlavy a doladit jej do finální podoby trvalo zhruba šest měsíců. Poté ještě zbývalo promyslet ovládací gesta atd. a displej mohl do iPhonu. Je zajímavé, že vše původně začalo jako projekt tabletu, ale ve finále skončilo jako mobilní telefon.

Steve se také nechal slyšet, že pokládá novináře za velmi důležité a rozhodně nechtěl, aby se z USA stal národ bloggerů. Vznik nových elektronických cest umožňujících mimo jiné i konzumaci médií však nutí noviny změnit svůj styl vydávání i prodeje. A to, pokud chce někdo uspět, si žádá perfektní nastavení cen i cílových platforem. Mezitím padlo i spoustu samochvály. Apple vytvořil jádro prohlížeče WebKit, na kterém staví Safari, Chrome a Chrome OS i mobilní prohlížeče Nokie a Blackberry.

Steve Jobs v tradičním oděvu, ale hubenější než kdy dřív, zdroj: Engadget

Proč App Store odmítá aplikace?

Pokud jde o App Store a nedávné aférky týkající se odmítnutých aplikací, tak k tomuto Steve uvedl: „První platforma, kterou podporujeme je HTML5, pro tu nabízíme nejlepší podporu na světě a pak tu máme druhou platformu – samotný App Store. Ta se pro změnu pyšní nejvitálnější komunitou, ale pořád je to jen spousta lidí, která potřebuje nějak spravovat. Máme pro přijetí tři jednoduchá pravidla – aplikace musí dělat to, co o sobě tvrdí že dělat bude. Dále nesmí padat. A za třetí, nesmí používat svoje privátní API. Tyto důvody jsou třemi nejčastějšími pro zamítnutí aplikace. App Store ovšem každý týden přijímá kolem 95 % podaných žádostí.“

Jako jeden z důvodů úspěchu Applu zmínil Jobs i to, že Apple jeho společnosti velmi dbá na dobrou týmovou spolupráci. To je dle něj také důvod, proč v ní nenajdeme navzdory její velikosti žádné komise, výbory a podobná oddělení. Další zajímavostí pro inspiraci jinými firmami by mohlo být i to, že v Applu se každé ráno na schůzi probírá naprosto vše z branže i několik hodin.

Zdroj: Engadget

Byl pro vás článek přínosný?