Hlavní navigace

Na novém telefonu s Androidem bude méně bloatwaru. Google už nevyžaduje tolik aplikací

21. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před více než rokem se řešil spor, jestli je Android opravdu tak otevřený, jak tvrdí Google. Je. Jen musíme celou věc chápat v širších souvislostech. Google se podílí na vývoji Android Open Source Projectu (AOSP), přičemž k celému systému jsou dostupné zdrojové kódy a každý si je může sám přeložit a vyrobit vlastní mutaci Androidu klidně i s jiným jménem. Takto to například dělá Amazon se svým Fire OS.

Android je otevřený, tyto aplikace Googlu nikoliv
Android je otevřený, tyto aplikace Googlu nikoliv

V běžně prodávaných telefonech je ale Android trochu jiný. Jednak si jej vždycky trochu přiohnou samotní výrobci, operátoři či dokonce i obchodníci a jednak obsahuje aplikace Googlu. Ty už jsou proprietární, vázané nekompromisní licencí. Google si vymínil, že neposkytne výrobcům jen přístup k samostatným aplikacím, jako například Gmail, Mapy, YouTube a hlavně Play Store, ale musí rovnou předinstalovat celý balík aplikací.

Jak čerstvě zjistil magazín Android Central, Google nově trochu zmírnil pravidla. Mezi povinným software už delší dobu není globus Earth ani zápisník Keep. Teď ale ze smlouvy mezi Googlem a výrobci zmizely i aplikace Play Games (Hry Play), Play Books (Knihy Play), Newsstand (Kiosek) a Google+. Výrobce je stále může dobrovolně zahrnout, případně si je pochopitelně může doinstalovat i uživatel. Pokud ale v zařízení nebudou, ušetří se tím místo na úložišti. A to je dobře.

 

Mimochodem: Když z povinných aplikací zmizel i Google+, tak je jasné, že sociální síť už pro Google není prioritou.

Zdroj: Android Central

Byl pro vás článek přínosný?