Hlavní navigace

Na Playstationu 4 běží systém FreeBSD. Dostanou jeho uživatelé ovladače od AMD?

26. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Server VGLeaks ukořistil a zveřejnil fotografie obrazovky, na které právě bootuje development kit Playstationu 4. Stejně jako v případě svého předchůdce sáhlo Sony do světa unixových operačních systémů, vidíme tedy bootloader Grub. Operační systém se hlásí jako Orbis OS (Orbis byl údajně krycí název Playstationu 4 během vývoje).

Systém je podle VGLeaks upravenou verzí FreeBSD 9.0. Ze stejného projektu vzešla i dvojice operačních systémů pro Playstation 3 (CellOS a GameOS), z tohoto pohledu tak volba není velkým překvapením. Jak ale připomíná magazín Phoronix, pro systémy rodiny BSD momentálně neexistují ovladače Catalyst. Majitelé grafických akcelerátorů AMD jsou tedy odkázáni na open-source řešení portované z Linuxu, které momentálně nabízí jen nejzákladnější funkce. Phoronix proto soudí, že Sony ve spolupráci s AMD muselo vyvinout vlastní ovladače, nebo na BSD portovat kód z ovladačů Catalyst.

Pro hrstku uživatelů BSD (existují vůbec nějací?) to ale nemusí znamenat vůbec nic, neboť Sony ani AMD nic nenutí ovladače zpřístupnit široké veřejnosti. Ostatně, FreeBSD dostalo přednost před rozšířenějším a lépe podporovaným Linuxem díky výhodnějším licenčním podmínkám. Kdyby Sony použilo Linux, který je šířen pod licencí GPL, muselo by zveřejnit zdrojový kód veškerých svých úprav. Licence BSD ale tuto podmínku nemá, takže Sony může z open-sourcového FreeBSD vyrobit uzavřený Orbis OS.

 

Zatím není jasné, zdali Sony dovolí na Playstationu 4 instalovat a provozovat jiné operační systémy než předinstalovaný Orbis OS. Playstation 3 tuto možnost původně měl a výrobce ji propagoval jako jednu z výhod své konzole. Posléze bez předchozího varování Sony vydalo aktualizované firmware, kterým instalaci jiného OS (i samo sebe) znemožnilo.

Zdroj: VGLeaks, Phoronix

Byl pro vás článek přínosný?