Hlavní navigace

Na tajném seznamu Facebooku zakázaných organizací a jednotlivců je i jedna česká skupina

13. 10. 2021

Sdílet

Zdroj: logo: Facebook | koláž: Petr Urban / Cnews
Na Facebooku si nemůžete psát a sdílet co chcete, protože dostanete „ban“. Nelze ani zmiňovat některé skupiny či jednotlivce, neboť Facebook je má v seznamu jako „Nebezpečné osoby a organizace“. Tohle se ví již dlouho, ale doposud ten seznam jako celek nikdo zvenčí neviděl.

Různá omezení a cenzuru Facebook aplikuje už mnoho let a nedávno se to začalo týkat i bývalého prezidenta Spojených států. Tři miliardy uživatelů tak může sdílet, co měli k obědu, ale pokud zabrousí k politice či nějakému extrémnějšímu názoru, může je čekat přinejlepším smazaný příspěvek.

Facebook byl opakovaně vyzýván, aby tento seznam zveřejnil, aby uživatelé věděli, za co jim hrozí pozastavení účtu. Facebook to ale odmítl. Hlavně s poukazem na to, že by se podle něj uživatelé naučili, jak to obcházet. Nakonec se ale dostal k některým institucím a prohlédnout si jej nyní můžete zde.

Podle webu The Intercept, který celou zprávu zveřejnil, obsahuje seznam na 4000 jednotlivců a skupin, jež Facebook považuje za zakázané.

Více: Facebook má miliony VIP uživatelů, kteří si na síť mohou psát téměř, co chtějí

Facebook používá pro tyto subjekty několik kategorií: Nenávist, Kriminalita, Terorismus, Militarizovaná sociální hnutí a Násilní nestátní aktéři. Ty potom řadí do tří úrovní, přičemž každá znamená jiný druh omezení.

Úroveň 1 je omezena nejvíce – uživatelé nesmí vyjadřovat nic, co je považováno za chválu nebo podporu o skupinách a lidech v této vrstvě, a to ani za nenásilné aktivity. Úroveň 1 zahrnuje údajný teror, nenávist a zločinecké skupiny. Kriminální kategorie 1. úrovně jsou téměř výhradně americké pouliční gangy a latinskoamerické drogové kartely. Nenávist má znamenat „opakovaně dehumanizující nebo obhajující újmu vůči lidem s chráněnými charakteristikami“.

Polovina seznamu jsou teroristi

V interních materiálech Facebook v zásadě říká, že uživatelé mohou hovořit o subjektech 1. úrovně, pokud je tato řeč neutrální nebo kritická, protože jakýkoli komentář považovaný za pozitivní by mohl být chápán jako chvála.

Polovina subjektů na seznamu je v kolonce terorismus a Facebook jejich seznam přebírá rovnou od vlády USA. Militarizovaná hnutí zabírají čtvrtinu seznamu a takzvaná Hate Speech potom 17 %.

Česká stopa

Na seznam se dostala i jedna česká hudební skupina, jejímž členem byl v minulosti i Tomáš Hnídek. Ten nyní hraje ve skupině Ortel.

Seznam zakázaných subjektů Facebooku Seznam zakázaných subjektů Facebooku (obrázek: cnews.cz)

Ředitel politiky Facebooku pro boj proti terorismu a nebezpečným organizacím Brian Fishman v písemném prohlášení uvedl, že společnost seznam udržuje v tajnosti, protože „…nechceme na naší platformě teroristy, nenávistné skupiny ani zločinecké organizace, a proto je zakazujeme a odstraňujeme obsah, který je chválí, zastupuje nebo podporuje. Tým více než 350 specialistů na Facebooku se zaměřuje na zastavení těchto organizací a hodnocení nově vznikajících hrozeb. V současné době zakazujeme tisíce organizací, včetně více než 250 bílých rasistických skupin…“.

„Facebook staví uživatele do téměř nemožné situace tím, že jim říká, že nemohou zveřejňovat informace o nebezpečných skupinách a jednotlivcích, ale poté odmítá veřejně identifikovat, koho považuje za nebezpečného.“ sdělila Faiza Patel, ředitelka Brennanského centra pro svobodu spravedlnosti a národní bezpečnosti.

zdroj: The Intercept

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.