Hlavní navigace

Na trh míří první tablet s Ubuntu. Má vlastní „Continuum“ a udělá z něj PC

Sdílet

Zdroj: Redakce

Canonical chtěl z mobilů i tabletů dělat počítače ještě dlouho před Microsoftem, proto berte zmínku o Continuu s nadsázkou. Jenže to nikdy nedotáhl do konce. Jeho vysněný supertelefon Edge nakonec nezískal dostatek finančních prostředků od fanoušků a stávající telefony s Ubuntu žádný PC režim neobsahují (lze jej vynutit, ale bez výstupu na monitor je to k ničemu).

Aquaris M10 s Ubuntu

Španělská společnost BQ, která už má zkušenosti i s mobily s Ubuntu, uvede první komerční tablet s dnes nejpopulárnější linuxovou distribucí. A ten už jako PC sloužit může. Aquaris M10 bude upravená verze již prodávaného tabletu s Androidem, nabídne o trochu lepší specifikace a pro někoho i pokročilejší systém.

Zařízení obsahuje 10,1" IPS displej s rozlišením 1280 × 800 px. Mozkem zařízení je čipset MediaTek MT8163A se čtyřmi 1,5GHz procesorovými jádry Cortex-A53 a grafikou Mali-T720 MP2. Žádný trhač asfaltu to není, ale jeho dekodér videa si poradí i s formátem H.265 a má dost výkonu, aby utáhl sekundární Full HD displej připojený přes microHDMI.

Aquaris M10 s Ubuntu

Aquaris M10 dostal 2 GB operační a 16 GB úložné paměti, tu lze navíc rozšířit pomocí microSD karty. Do těla o rozměrech 246 × 171 × 8,2 mm a hmotnosti 470 gramů se vešel 7280mAh Li-Pol akumulátor. Z dostupné výbavy dále víme o přední Full HD kamerce a rovněž stereo reproduktory najdeme na čelní straně. Vzadu je 12Mpx foťák s duálním bleskem.

Bližší specifikace zatím neznáme, můžete pouze vycházet z modelu s Androidem. Ten obsahuje všechny podstatné senzory, navíc má i FM rádio, notifikační diodu a GPS. Bluetooth je ve verzi 4.0, Wi-Fi bohužel jen 802.11b/g/n. Pokud bude varianta s Ubuntu stejná, na těle najdeme pouze jediný microUSB 2.0. To je velká škoda. V PC režimu by se druhé USB hodilo pro připojení klávesnice, myši a dalších komponent, zatímco primární konektor bude sloužit k napájení. Ale periferie se dají připojit přes Bluetooth.

Aquaris M10 s Ubuntu

Hlavní vychytávkou je ovšem systém. Ubuntu umí programy škálovat pro různě velké obrazovky. Výchozí aplikace budou přizpůsobené pro ovládání dotykem. I na tabletu bude možné používat dvě aktivní okna vedle sebe. V desktopovém režimu dorazí tradiční okenní vzhled a programy v podobě, jako je známe z PC. Software bude možné stáhnout z Ubuntu Storu.

Kvůli architektuře ARM sice budou chybět některé proprietární záležitosti (Chrome, Skype, Steam apod.), ale opensource programy nikoliv. Canonical láká na plnotučný Firefox, LibreOffice nebo Gimp.

 

Zatím neznáme cenu ani přesnou dostupnost zařízení. BQ ale nebude chybět na barcelonském veletrhu MWC, takže podrobnosti se nejspíš dozvíme tam. Jen pro představu – Aquaris M10 s Androidem stojí 230 eur (6200 Kč) a koupit si jej můžete s bezplatnou dopravu v celé EU.

Zdroj: Canonical

Byl pro vás článek přínosný?