Hlavní navigace

Nacisti točili 3D filmy více než 70 let před Avatarem

16. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

V berlínských archivech byly objeveny dva třicetiminutové snímky z roku 1936, které jsou překvapivě ve 3D. Náhodou na ně přišel australský režisér Philippe Mora, který připravuje dokument o tom, jak nacisti dokázali pomocí obrazu manipulovat s realitou.

Mora už v roce 1973 zamířil do historie Říše v dokumentu Swastika, kde ukázal do té doby neviděné archivní záběry Hitler a Evy Braunové zachycené na 16mm barevném filmu.

Nové objevy znovu potvrdily, jak byli Němci technicky napřed. 3D filmy byly v západním světě běžné v zábavních parcích v druhé polovině 20. století, ale až v posledních letech byla kvalita vybroušena téměř k dokonalosti. A teď si představte, že dva černobílé filmy staré 75 let už stereoskopii znají také.

Byly natočeny na 35mm film, zřejmě s kamerou se dvěma objektivy, před nimiž byl nainstalován krystal, který obrazy spojil. Podle Mory je jejich kvalita úžasná, protože puntičkářští Němci jsou už zkrátka takoví.

Jeden z nich má být jakýsi muzikál, druhý pak zachycuje, jak si žijí dámské hvězdy tehdejšího filmu z produkce UFA (Universal Film AG). Vytvořilo je nezávislé studio za diktátu ministra propagandy, Josepha Goebbelse.

Zdroj: Variety (via Wired)

Byl pro vás článek přínosný?