Hlavní navigace

Naděje pro rychlejší LTE. Ericsson spojil sítě FDD i u nás méně běžné TDD

26. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ericsson a portugalský Vodafone spouštějí komerční provoz sítě LTE Advanced, která jako první spojuje pásma s časově a frekvenčně děleným duplexem. Společnosti si od toho kromě zvýšení rychlosti slibují také lepší pokrytí. Ericsson bez bližších podrobností uvádí, že se zvýšilo až o 230 %.

Firmy pomocí technologie carrier aggregation spojily pásma 1800 MHz (FDD, šířka 2 × 15 MHz) a 2600 MHz (TDD, šířka 20 MHz). FDD využívá pro odesílání i přijímání dat dva oddělené kanály s posunutou frekvencí. TDD má jeden kanál, ale mezi uplinkem a downlinkem se přepíná v pravidelných intervalech.

 

České LTE zatím bez výjimky používají frekvenční dělení. ČTÚ loni v aukci nabídnul také příděly frekvencí v pásmu 2600 MHz pro použití s TDD sítěmi. Nikdo se však o ně nepřihlásil. Do budoucna se to může změnit, navyšování rychlostí i pokrytí na vybraných místech, na to operátoři uslyší.

Začnou se také rozšiřovat produkty, která podobný režim LTE-A zvládnou. V Portugalsku to ověřili na neznámém zařízení se Snapdragonem 810 a modemem X10 LTE. Na straně vysílače (Ericsson) i přijímače (Qualcomm) bylo potřeba pouze softwarové aktualizace.

Zdroj: Ericsson

Byl pro vás článek přínosný?