Hlavní navigace

Nadella potvrdil, že byl proti akvizici Nokie. Nevěřil, že je potřeba třetí mobilní ekosystém

26. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Pouhé dohánění konkurence není cestou k úspěchu.

Dnes vychází očekávaná Nadellova kniha Hit Refresh, která nám jistě prozradí mnohé o jeho pohledech na svět a odhalí pozadí transformace Microsoftu, která pod jeho vedením začala. Připomínám, že na vedoucí pozici byl dosazen v zimě 2014. Můžeme očekávat, že se budou postupně vyjasňovat některé události. To se týká i akvizice Nokie, k níž došlo v roce 2013. Tento krok byl mnohými vnímán jako strach z toho, aby Nokia nevyměnila Windows Phone za Android, případně že bude mít Microsoft nad mobily větší kontrolu, takže mu to umožní lépe zrealizovat vlastní představy o moderním smartphonu. V předstihu před vydáním krátkou verzi příslušné pasáže z Nadellovy knihy ocitoval Paul Thurrott.

Nadella vlastní výtěžek z knihy daruje programu Microsoft Philanthropies.

Microsoft k akvizici skutečně vedla naděje, že po propojení týmů vyvíjeních hardware a software dojde k akceleraci růstu a posílení mobilní platformy. Jenže víme, že Nadella byl ve své době proti akvizici mobilní divize finského výrobce. Nadella pak v knize potvrdil, že hlasoval proti akvizici. Proč?

Neviděl důvod, proč by svět měl potřebovat třetí mobilní ekosystém, leda by Microsoft změnil pravidla hry. Na to ale bylo pozdě, Microsoft se jen snažil dohnat konkurenci. Opět potvrzuje, že pokud má být firma přítomna na trhu s mobily, pak musí nabízet něco výrazně odlišného než konkurence.

Tento způsob smýšlení jsme už poznali. Před dvěma roky Microsoft odepsal Nokii, propustil desítky tisíc lidí a od té doby slýcháme letmé zmínky o takzvaném Surface Phonu. Pokud na trh dorazí, bude to takový smartphone nesmartphone. Volání by podporovat měl, ale také by se měl výrazně lišit od dnešních chytrých mobilů. Což není jen domněnka, Nadella to sám před pár měsíci řekl.

Byl pro vás článek přínosný?