Hlavní navigace

Náhled na HD 7970 od PowerColor s chlazením Vortex

14. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jednou z prvních kompletně nereferenčních grafických karet AMD Radeon HD 7970 bude zcela jistě verze Vortex od PowerColor. Výrobce zatím od AMD neobdržel čipy, tak jako ostatní má od Advanced Micro Devices jen kompletní karty, nicméně dle fotografií je již základní deska verze Vortex hotova a stačí jen osadit jádra Tahiti.

Deska nabídne dva 8pinové konektory, maximální odběr proudu tak vzrůstá na 375 W (při zachování specifikací). PowerColor nahradil tranzistory typu DirectFET levnějšími DrMOS, ovšem typ balení nutně nemá takový vliv na parametry. Přesněji řečeno DrMOS mohou být dostatečnou náhradou za DirectFET, aniž by to znamenalo výrazně horší výsledky. I dle výrobce tyto nabízí účinnost až 93 % při frekvencích do 1 MHz.

PowerColor Radeon HD 7970 Vortex

Pravdou však je, že DirectFET mohou být ještě o pár procent účinnější. Navíc použité tlumivky zvládnou frekvence až do 3 MHz, což by při užití DirectFET znamenalo preciznější řízení napětí a v podstatě by se VRM choval jako ještě tvrdší zdroj. Celé toto konkrétní řešení má 8+1+1 fázi řízené PWM čipem CHiL CHL8228, se softwarově kontrolovatelným napětím.

PowerColor Radeon HD 7970 Vortex

Použitý chladič je vylepšený model z dřívějška se čtyřmi heatpipe a dvěma ventilátory. U těch má navíc být nastavitelná vzdálenost od žeber pro regulaci účinnosti chlazení a hluku. Jelikož chladič není směrován výhradně ven ze skříně, výrobce toho využil k přidání jednoho DVI výstupu na úkor perforací pro odvod horkého vzduchu.

PowerColor Radeon HD 7970 Vortex

Zdroj: Fudzilla, techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?