Hlavní navigace

Nahlédli jsme do útrob Cetinu v historické ústřední telekomunikační budově (fotogalerie)

21. 8. 2019

Sdílet

Cetin se bude brzy stěhovat z ikonické budovy bývalého SPT Telecom, takže jsme využili jednu z posledních možností jít se do Mordoru (nebo také do Štrougalovy věže), jako tomu někteří zaměstnanci přezdívají, podívat.

Ústřední telekomunikační budova (ÚTB) byla postavena v sedmdesátých letech a byla největší (ale ne nejvyšší) budovou v Československu. Výška věže byla omezena na 85 metrů kvůli blízkému vojenskému letišti. Postavení ÚTB přišlo tehdy na 1,5 miliardy Kč a její zbourání je naplánované na rok 2022. Cetin se postupně stěhuje do nového sídla v Libni, kde bude již pouze v pronájmu. Na místě „Mordoru“ vzniknou byty a kanceláře.

Uvnitř se ukrývají místnosti plné kabeláže, záložních baterií, serverů a celé to řídí velín – místnost s obří obrazovkou, kolem které sedí desítky lidí u počítačů a hlídají stav sítě v celém Česku. A pod budovou je i dva kilometry dlouhý tunel ústící do bývalé ústředny ve Fibichově ulici (u Žižkovské televizní věže).

Budova ÚTB vznikla kvůli modernizaci telekomunikací, před jejím postavením čekalo na vyřízení žádosti o telefonní přípojku více než 377 tisíc lidí, ale třeba i vytištění telefonního seznamu trvalo tehdy až dva roky. Vznikly až absurdní opatření, například paragraf 11, který spojovatelkám zakazoval ohlašovat se do telefonu svým jménem, aby nemohlo dojít k protekčnímu upřednostnění čekatele na meziměstský hovor. Takže se vše přesunulo do nové větší a tehdy moderní budovy.

09b Prilet nad vez Instalace antény na věž pomocí vrtulníku

Velkou událostí v sedmdesátých letech byla instalace ústředny AKE od švédského Ericssonu, ale stále šlo o analogovou technologii. Ani tato opatření nevedla k vyřešení telekomunikační otázky a na konci osmdesátých let hrozilo přetížení sítě. Musela přijít digitalizace. V polovině roku 1989 vznikl SPT Praha (Správa pošt a telekomunikací). Ten se později rozdělil na SPT Telecom a Českou poštu, ale to už je jiná historie.

Po revoluci hrozilo přetížení sítě

V roce 1990 totiž bylo zapojeno 1,6 milionu přípojek, přičemž kapacita analogových ústředen činila 1,78 milionu přípojek. Digitalizace znamenala instalaci ústředen Siemens EWSD a Alcatel S12, ale také atomových hodin. Původní analogový Ericsson AKE byl vypnut až v roce 1998.

Ústředna Alcatel S12

V roce 1992 byly z analogu na digitál přepnuti první uživatelé. V roce 1994 ale na přípojku pořád čekalo 635 tisíc lidí. Dvakrát více než v sedmdesátých letech!, protože poptávka po telefonu rostla. A čekalo se ještě okolo roku 1998, i když už ne tak dlouho. Poté nastal krátký vrchol pevných linek, který brzo přerušily nastupující mobilní sítě.

Jejich počátek se datuje k roku 1991, kdy byl vybrán systém analogový NMT. Stejný se používal například v Rakousku. Systém GSM byl teprve v počátcích a fungoval pouze ve Finsku. A proč se bavíme o mobilní síti? První operátor Eurotel byl z 51 % vlastněný SPT Telecomem.

Za těmito dvěřmi třídili mince z telefonních automatů

Cetin dnes spravuje zhruba 38 tisíc kilometrů optických kabelů a 20 milionů metalických kabelů a zjednodušeně řečeno se všechny sbíhají zde. Ale i kdyby se tato budova náhle odstřihla, tak síť poběží dál, všechny hlavní uzly jsou propojeny.

Aktuální fotografie:

Historické fotografie:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.