Hlavní navigace

Chystá se nový formát SD karet pro smartphony. NM Card bude stejně velké jako nanoSIM

16. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Huawei dnes odhalí nový Mate 20, který bude prvním smartphonem s podporou nového formátu SD karet. Zmenšené paměťové karty se pravděpodobně budou jmenovat NM Card a není jasné, jestli půjde o proprietární formát Huaweie, nebo s nimi přijde více výrobců. Na webu SD Association o novém formátu žádná zmínka není.

Cílem je ušetřit prostor v telefonu, pár milimetrů a jiné poskládání konektorů se při rostoucí miniaturizaci může hodit. Na druhou stranu bude určitě menší nabídka takových karet na trhu a budou dražší. SD kartu v telefonu se 128 a více GB však využije jen malá část uživatelů.

photo_2018-10-16_15-39-38

Oba sloty v šuplíku tak půjde použít pro nanoSIM i NM Card. Karty budou využívat protokol EMMC 4.5 a rychlost čtení má dosahovat 90 MB/s. Jako každá nová „technologie“, i tady bude překážkou cena, neboť 128GB karta má stát okolo 50 €. Běžná microSD této kapacity přijde zhruba na 35 €.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.