Hlavní navigace

Národ sobě. Aneb, když skříně na trhu nejsou ono, uděláme si tu pravou sami

25. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po dlouhém období, kdy se skříně Mini-ITX tak nějak přirozeně spojovaly s malými a úspornými (či přímo pomalými) počítači, přichází dle všeho změna. V módě začínají být sice ne tak malé, za to však výkonné sestavy s Mini-ITX deskami, a trh se skříněmi tento trend reflektuje (což bylo dobře vidět na CES 2013). Zavedeným výrobcům ale roste ideová konkurence zdola. Některým lidem se totiž zdálo, že dostupným modelům stále něco chybí, a tak se rozhodli vzít věci do vlastních rukou a skříň, která by představovala to „nejlepší z možných světů“, stvořit sami.

NCASE M1 je doslova dílem (dvojice) nadšenců z komunity [H]ardForum, kde se nápad navrhnout ideální skříň Mini-ITX pro výkonné komponenty zrodil. Z diskusí (kterých se účastnili i inženýři z Lian Li) se již zrodil návrh, s kterým se tvůrci rozhodli shánět financování na webu Indiegogo, aby touto cestou dostali „skříň snů“ do výroby. Lze říct, že M1 tak vychází přímo z přání lidí, pro které je určena.

Komunitně navržená skříň NCASE M1
Komunitně navržená skříň NCASE M1

M1 je určena pro desky typu Mini-ITX, v prostoru rozšiřujících karet má však místo na tři záslepky. Díky tomu můžete osadit i desku typu Mini-DTX, nebo grafiku s tříslotovým chladičem, jako například PowerColor Devil 13. Grafika to může být i patřičně dlouhá, počítá se s PCB dlouhým až 31,75 cm (do čehož se vejde třeba referenční GeForce GTX TitanROG Ares II, kterému ale asi nenajdete místo na radiátor). Skříň bude konstruována na umístění chladiče CPU až o výšce 10,5 cm či vodníka se 120mm nebo 240mm radiátorem. Místo je na standardní zdroj ATX, který se osadí na výšku s výdechem na horní straně, a to ve dvou možných polohách, což můžete vidět v galerii.

Komunitně navržená skříň NCASE M1
Komunitně navržená skříň NCASE M1

Kromě vcelku fixních pozic pro grafiku a chladič CPU či radiátor je skříň velmi přizpůsobivá. Disky lze osadit v několika místech, například svisle na konstrukci čelní stěny, či do koše v prostoru, který se dá uvolnit otočením napájecího zdroje. Disky lze také osadit na perforované dno skříně (které lze samozřejmě také zaplácnout ventilátory). Celkově by měl být prostor pro tři 2,5" a stejný počet 3,5" zařízení. Poměrně fikaně vyřešili autoři optickou mechaniku – ta je štěrbinová a nízkoprofilová a přesně se vleze za čelní panel skříně, takže ji budete krmit cédéčky seshora.

Rozměrově vychází návrh skříně M1 takto: výška 24 cm (25 s nožičkami), šířka 16 cm a délka 32,8 cm. Specifikace se po zpracování prototypu ale teoreticky ještě mohou změnit. Co se snad měnit nebude, je vkusný uměřený design, který dle mého názoru rozhodně ostudu nedělá.

 

Skříň bude zhotovena z hliníku (tloušťka plechu 1,5 mm), a sériově se – pokud vše klapne – bude vyrábět u firmy Lian Li. Prostředky potřebné pro výrobu prvních dvou testovacích prototypů se již podařilo (s velkou rezervou a předstihem) vybrat, takže pro konstruktéry nastává fáze praktických zkoušek a ladění případných chyb či slabých míst. Vzhledem k zájmu lze čekat, že úspěšná by mohla být i příští kampaň, při které se již budou shánět peníze (lépe řečeno, předobjednávky) pro první sériově vyrobené kusy (mělo by jich údajně být 300–500). Cena za jednu M1 se má pohybovat mezi 160 až 200 USD.

Zdroje: NCASE (Indiegogo), PC Perspective

Byl pro vás článek přínosný?