Hlavní navigace

NASA otestovala laserovou komunikaci s ISS. Dosáhla rychlosti 50 Mb/s

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přesně zaměřit a udržet spojení pomocí laseru s Mezinárodní vesmírnou stanicí není legrace. ISS létá rychlostí asi 28 000 km/h ve výšce okolo 420 km na povrchem. NASA to přirovnává k tomu, že byste laserovým ukazovátkem mířili na vlas 9 metrů vzdáleného a stále se pohybujícího člověka. Přesto úkol zvládla a komunikaci mezi pozemní a vesmírnou stanicí navázala.

Nový komunikační systém Optical Payload for Lasercomm Science (OPALS) vysílá paprsky z Table Mountain Observatory v kalifornském Wrightwoodu. Na ISS byl zase složen a přimontován zvláštní modul, který tam 20. dubna přivezla nákladní loď SpaceX Dragon.

Paprsek vyslaný ze Země má výkon 2,5 W a laser pracuje s vlnovou délkou 1550 nm. Celá komunikace probíhala 148 sekund, samotný přenos HD videa „Hello World!“ trval jen 3,5 sekundy. S rádiovou komunikací, kterou ISS běžně používá, by přenos potřeboval více než deset minut. Přímá viditelnost mezi letící ISS a pozemní observatoří je asi 6 minut.

 

Experiment se nesoustředil na maximální propustnost, loni už NASA komunikovala s lunární sondou LADEE laserovou linkou o rychlosti 622 Mb/s. Cílem bylo především ověření sledovacího zařízení na rychle se pohybující a malý objekt. OPALS ale bude pravděpodobně ke komunikaci s ISS používán i nadále. O dva řády vyšší rychlost se může hodit, i když je dostupnost signálu na rozdíl od rádia pouze omezená.

Zdroj: NASA

Byl pro vás článek přínosný?