Hlavní navigace

NASA otestuje laserovou komunikaci s nanosatelitem. Rychlost bude až 200 Mb/s

16. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku financuje Small Spacecraft Technology Program, v rámci kterého chce vyvíjet a testovat malé vesmírné lodě. Jedním z projektů SSTP je Optical Communications and Sensor Demonstration. Už název napovídá, že má na starost ověřovat optickou komunikaci a měření pomocí snímačů.

Minisatelit programu OCSD
Nanosatelit programu SSTP

Osmého října odstartovala první z šesti misí OCSD. Raketa Atlas V vynesla na oběžnou dráhu pět nanosatelitů CubeSats. Čtyři mají sloužit pro sledování Země a testování rádiové komunikace a přenosů přes X pásmo. Poslední z nich ale ukrývá 6W laserový vysílač, díky němuž bude komunikace s pozemní základnou až 100 rychlejší než při použití rádiových frekvencí.

" frameborder="0" height="360" width="640">

CubeSat má rozměry 10 × 10 × 17 cm a váží 2,5 kg. Laser je kvůli úsporám místa zapojen napevno, takže kvůli zaměření se musí otáčet celý satelit. Paprsek bude zachytávat teleskop s průměrem 30 cm umístěný na observatoři Mount Wilson v americké Pasadeně. Rychlost komunikace od satelitu by se měla pohybovat od 5 do 200 Mb/s. Opačným směrem to bude jen 10 kb/s. Satelit má především zasílat nasnímaná data, přijímat bude akorát povely a aktualizace softwaru.

 

Nejdříve v únoru příštího roku odstartuje druhá mise OCSD. Ta se zaměří na kooperaci více nanosatelitů při společném průzkumu planetek, měsíců, planet nebo i větších kosmických lodí. Zajímavosti bude použitý vodní pohon.

Zdroj: NASA (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?