Hlavní navigace

NASA vyvinula unikátní HDR kameru pro testování motorů. Takhle úžasně natáčí [video]

15. 8. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

HDR je pojem dotýkající se především digitální fotografie. High dynamic range je technika pro záznam obrazu s velkým rozdílem mezi jasy a stíny ve scéně. Snímače nemají takový dynamický rozsah, aby dokázaly zachytit vysoký jas i hluboké stíny najednou. Obraz bude v závislosti na nastavení clony, doby závěrky nebo citlivosti ISO před- nebo podexponovaný. Postižená místa ztratí kresbu a budou slitá do bílých nebo černých ploch.

U statických fotografií lze toto omezení obejít fintou. Pořídí se více fotek s odlišnou expozicí a ty se pak spojí dohromady. U videa je to rovněž možné, umí to kupříkladu kamery Red Epic a Scarlet, které umí i standardní záznamu přidat ještě zvláštní vrstvu s expozicí posunutou o 2 až 6 kroků. Ani Red ale nezvládne to co nová kamera od NASA.

NASA – ukázka projektu HiDyRS-X
NASA – ukázka projektu HiDyRS-X

Ta sestavila tým mladých vědců, kteří společně pracovali na projektu High Dynamic Range Stereo X (HiDyRS-X). Jeho cílem je vytvořit kameru s takovým dynamickým rozsahem a rychlostí, že zpomaleně zachytí žhavé plyny linoucí se z tryskového motoru pro raketu SLS. Ta by měla v roce 2018 odstartovat novou éru měsíčních a meziplanetárních cest s lidskou posádkou.

 

Dosavadní kamery zvládaly buď HDR, nebo vysokorychlostní záznam. HiDyRS-X kombinuje obojí. NASA příliš detailů neprozradila, ale z tohoto dokumentu lze vyčíst, že její kamera umí upravovat expozici na úrovni jednotlivých pixelů. Kolik úrovní expozice nebo při jakém rozlišení, to však nevíme.

" width="560" frameborder="0" height="315">

Pro kosmickou agenturu jde o velký úspěch. Video zachytilo množství dříve neviděných detailů, přestože NASA mluví o několik magnitud jasnějším světle, než vůbec předpokládala. Test nicméně úplně podle plánu neběžel. Kamera nezachytila zážeh motoru, protože se pokazil automaticky časovač. Záznam musel být těsně po zážehu spuštěn ručně. Nakonec bylo video předčasně přerušeno, protože motor tak rozvibroval podlahu, až kabel napájející kameru vypadl ze zástrčky.

Zdroj: NASA via Engadget

Byl pro vás článek přínosný?