Hlavní navigace

Nastal čas pro Windows Vista

12. 6. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co vás ale zaujalo nejvíce, byl test srovnání rychlosti a svižnosti s Windows XP. Na reálných aplikacích jsme změřili, jak rychle pracují, jak rychle se spouští systém a jak usíná. Od té doby se hodně změnilo. Vista se stala díky mnoha aktualizacím rychlejší, byly vyřešeny mnohé dětské nemoci a na základě připomínek uživatelů byly opraveny závažné chyby.

Pro moderní počítače

Vista má oproti XP poněkud vyšší hardwarové nároky. Pro starší základní desky či grafi cké karty neexistují aktuální ovladače, starší počítače jsou s Vistou k uzoufání pomalé a některé věci v ní prostě nefungují. To jsem si sám zkusil na počítači s procesorem Athlon XP, který byl postaven v roce 2003. Poučení zní: máte-li starší hardware, zůstaňte raději u Windows XP, není žádný důvod trápit se s Vistou. Naopak nový počítač už s Vistou pojede vždy – tam problémy nejsou.

Z reálných zkušeností vyplývá, že čipset základní desky by neměl být starší než tři roky, grafi ka taktéž, k dispozici byste měli mít alespoň 1 GB paměti a rychlý disk. Hodí se také slušný procesor, ale na něm až tak nezáleží – není hlavním důvodem, proč by vám Vista běžela pomalu. Ideální je pro Visty dvoujádrový procesor, dokáže ho využít lépe než XP a na rychlosti systému je znát více než ve starší verzi. Počítač, který má jen 512 MB RAM, raději s Vistou nezkoušejte, budete jen čekat, čekat a čekat – tím více s pomalým notebookovým diskem.

Dvě giga to jistí

Asi nejdůležitější je pro Vistu dostatek paměti. Zatímco XP jedou slušně na počítači s půl gigabajtem paměti a na počítači s gigabajtem běží jak z praku, Vista rozumně pracuje teprve s gigabajtem a až se dvěma si libuje. Proč to tak je? Vista totiž obsahuje funkci Superfetch, která při startu načítá do paměti často používané aplikace a knihovny, které pak rychleji startují. Zatímco standardní instalace XP obsadí po startu okolo 200–300 MB RAM, přičemž nezáleží na celkovém množství instalované paměti, Vista si vezme daleko více. Na počítači s 1 GB RAM obsadí zhruba 650–700 MB, na počítači se 2 GB RAM okolo gigabajtu.

Čím více paměti máte, tím více je Superfetch úspěšný a aplikace startují rychleji. U některých ani neproblikne kontrolka disku, třeba Excel 2007 nebo Media Player startují okamžitě (jak je vidět i z naměřených hodnot). Naopak když máte pouze gigabajt, tato funkce v podstatě postrádá smysl, protože XP při spouštění aplikací zpravidla vyhrají – a Vista jen neustále hrká diskem. Na menší paměti je totiž větší pravděpodobnost, že předpovídání nebude úspěšné a systém bude spouštět aplikaci, kterou nemá přednačtenou. Velmi dobře je to vidět na srovnání, kdy jsme tytéž aplikace spouštěli na tom samém počítači – jednou s 1 GB a jednou se 2 GB RAM.

Náročnější na disk

S menším množstvím paměti Vista také déle startuje a hlavně poté, co je možné spouštět aplikace, déle pracuje s pevným diskem. Zatímco XP se s dostatkem paměti po startu disku téměř nedotknou, Vistě trvá daleko déle, než nechá disk na pokoji. Důvodem je nejen Superfetch, ale také automatická indexace disku, která v XP není standardně zapnutá (musíte si nejprve stáhnout patřičný nástroj). Proto je vhodné systém hibernovat (režim spánku), kdy je start systému daleko rychlejší.

Celkově vzato, většina diskových operací je ve Vistě pomalejší než v XP. Například instalace Adobe Acrobat Readeru trvala téměř dvojnásobek času než v XP stejně jako rozbalování velkého archivu dat. Test HD Tune ale ukázal, že disk je ve Vistě naprosto stejně rychlý jako v XP, pomalejší diskové jsou dány jiným způsobem práce s daty, na kterém se podílí mimo jiné bezpečnostní funkce. Na druhou stranu načtení stovky fotografi í do Photoshopu zabralo méně času, přestože velkou část doby načítání disk pracoval. Zkrátka – čím rychlejší disk budete ve Vistě mít, tím lépe; pomalý disk je i tady větší brzdou než v XP, což je vidět zejména na zmíněných noteboocích, které se dokáží i při celkem slušné konfi guraci ve Vistě neuvěřitelně zpomalit.

Pro zářivější efekty

Stejně jako je Vista náročnější na diskové operace, je náročnější také na grafiku. Pokud máte v počítači kartu starou několik let, pravděpodobně vám ve Vistě vůbec nepoběží. ATI i Nvidia podporují pouze novější modely, například Radeon 9200 nebo GeForce FX 5200 poběží ve Vistě pouze se starými ovladači obsaženými přímo v systému a prostředí Aero bude buď pomalé, nebo jej vůbec nebude možné zapnout.

Vhodnost grafické karty pro Vistu měří tzv. Windows Experience Index, který hodnotí jednotlivé části systému. Celkové skóre je pak shodné s nejslabším článkem řetězce. Disk, paměť i procesor mohou získat 5,5 bodu, ale když grafi ka dostane pouze 3 body, bude výsledný index rovněž 3. Pro hladký běh Aera jsou z našich zkušeností vhodné alespoň tři body, ideálně však 3,5. Pokud budete mít méně, budou okna s programy při přesouvání „trhat“, efekty budou pomalé apod. V takovém případě je vhodné Aero vypnout a používat klasické dvourozměrné zobrazování. Na rozdíl od poměti či disku ale přijdete jen o vizuální efekty, takže pokud po nich netoužíte, poslouží dobře i starší nebo integrovaná grafika.

Vyšší bezpečnost, horší kompatibilita

Velkou výhodou Visty, pokud pominu vyšší zabezpečení proti špionům (spywaru) či proti virům (zabránění spouštění neznámých programů díky nutnosti takovou akci potvrdit), je větší množství standardně dodávaných programů. V základu tak máte lepší prohlížeč a editor fotografi í, lepší e-mailový prohlížeč, seznam kontaktů, kalendář, vylepšený přehrávač a internetový prohlížeč, editor videa, program pro tvorbu DVD, postranní panel s miniaplikacemi či možnost vypalovat na DVD. V podstatě tak stačí dokoupit aplikaci pro tvorbu dokumentů a tabulek, případně využít balíků, které jsou zdarma (OpenOffice, webové editory) – nic jiného vám chybět nebude.

Naopak nevýhodou je bezesporu horší kompatibilita se staršími programy, některé vůbec nefungují, případně mají funkčnost omezenu. Na každý pád se ještě před instalací Visty ujistěte, že v ní budou pracovat všechny programy, které používáte.

Problémy jsou také s ovladači pro různé příslušenství, opět to ale platí spíše pro starší kousky, ještě hůře je na tom 64bitová verze. Obecně se dá říct, že dnes jsou již bez problémů dostupné ovladače pro základní desky, grafiky a podobně, naopak značně děravá je podpora tiskáren, skenerů nebo webových kamer.

Vista? Ano, ale…

Ačkoliv naše první dojmy z Visty byly velmi rozpačité zejména proto, že na tehdejším hardwaru s jedním gigabajtem paměti zkrátka neběžela tak svižně jako XP, postupem času jsme na nových strojích začali Vistě přicházet na chuť. Základem úspěchu je rychlý disk a dvojnásobek paměti, než bylo do té doby obvyklé. Na procesoru už tolik nezáleží, dvoujádro je ale výhodou. A pokud chcete využívat rozhraní Aero, potřebujete grafi ckou kartu ne starší než nějaké dva roky. Protože je ale Vista určena především pro nové počítače, nezdají se tyto nároky být přehnané – a pokud vám chybí paměť, není problém ji dokoupit, gigabajt dnes stojí jen okolo šesti stovek.

To u notebooku je situace horší. Pokud chcete Vistu smysluplně využívat, budete se muset smířit s tím, že bude pomalá. Dva gigabajty má zpravidla jen hrstka drahých modelů a pevné disky jsou v noteboocích zhruba o třetinu pomalejší než ve stolních počítačích. Protože disk nijak nezrychlíte (jen jeho výměnou a za cenu zvýšení spotřeby energie a tedy snížení výdrže), je lepší variantou rozšíření paměti – pokud to samozřejmě jde. Vyšší kapacita pomalejší disk z velké části vyváží. Pokud jde o grafi ku, současné čipsety s integrovanou grafi kou na Vistu bez problému stačí. Jen pamatujte, že sdílená grafická paměť ubírá prostor systému a v důsledku tak Vistu zpomaluje.

Byl pro vás článek přínosný?